Lipsa informării îi face pe români să subestimeze riscul infecțiilor și bolilor cu transmitere sexuală și să adopte comportamente riscante. În prezent, unu din cinci tineri activi sexual a declarat că nu folosește nicio metodă de protecție, iar 52% dintre tinerii între 16 și 18 ani afirmă că fac sex neprotejat, fapt ce explică de ce România este în continuare țara cu cele mai multe mame minore din UE, conform unui studiu MedLife.
- Metodologie: Studiul este reprezentativ la nivel național pe grupa de vârsta studiată, chestionar online auto-aplicat, panel Daedalus – 800 participanți la nivel național, cu vârste intre 16-35 ani. Marja de eroare este +/- 3.4%, la un interval de încredere de 95%.
Principalele concluzii ale studiului:
- 90% dintre tinerii români nu au suficiente cunoștințe pentru a identifica și a se proteja de infecțiile și bolile cu transmitere sexuală.
- Doar 1% din populația tânără cunoaște toate metodele de protecție împotriva ITS-urilor.
- Aproximativ 20% dintre respondenți nu cunosc mai mult de 3 BTS-uri.
- Cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuala in randul tinerilor care declara ca au auzit de acest tip de afecțiuni sunt infecția cu HIV/SIDA (91%), sifilisul (82%) și infectia cu HPV (69%), în timp ce chlamydia, herpesul sau gonoreea, deși au o incidență mai mare în rândul tinerilor, se află mai jos în clasament.
- 1 din 5 tineri activi sexual a declarat ca nu folosește nici o metoda de protecție, iar raportat la segmentul mai tânăr, 52% din tinerii între 16 si 18 ani afirma ca fac sex neprotejat, fapt ce explica de ce România este în continuare țara cu cele mai multe mame minore din UE.
- 2 din 10 respondenți nu cunosc efectele pe termen lung ale infecțiilor și bolilor cu transmitere sexuală.
- Nivelul de îngrijorare cu privire la posibilitatea de a contacta o BTS este destul de scăzut, cei mai mulți avand o atitudine moderat îngrijorată, respectiv 41% din target.