Peste 5.680 de profesori debutanți devin profesori cu drept practică, după Definitivat 2024 – rezultatele inițiale

0 vizualizări
Foto: © Alexander Raths | Dreamstime.com
Peste 5.680 de profesori cu statut de debutanți devin profesori cu drept practică, după examenul de Definitivat 2024, potrivit rezultatelor inițiale anunțate marți, 30 iulie, la ora 12, de Ministerul Educației.

Instituția precizează într-un comunicat de presă că „5.687 de cadre didactice (72,58%) au promovat și, implicit, au obținut definitivarea în învățământ (dintre acestea, 58 de cadre didactice au promovat cu media 10). Profesorii promovați dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar”.

  • Anul trecut, rata de promovare a examenului pentru definitivare în învățământul preuniversitar, adică procentul de medii egale sau mai mari decât 8, a fost de 76,97. În 2022 rata a fost 70,80%, iar în 2021 – 72,90% (sursa).

Potrivit metodologiei de Definitivat și Ministerului Educației, „proba scrisă este parte constitutivă a examenului, iar nota obținută are o pondere de 70% în calculul mediei finale (care trebuie să fie cel puțin 8/opt pentru a asigura promovarea)”. Mai intră 10% nota la prima inspecție, 10% nota la a doua inspecție și încă 10% – nota pe portofoliu.

În această sesiune, proba scrisă a fost susținută la 99 de discipline de către 8.072 de candidați (94,59% dintre cei 8.534 de candidați cu drept de participare) în 42 de centre de examen. Lucrările au fost evaluate digitalizat.

  • Dintre cei 8.072 de candidați prezenți, 228 de candidați s-au retras, 5 candidați au fost eliminați (pentru fraudă sau pentru nereguli la susținerea probei scrise în raport cu prevederile metodologiei), iar lucrările a 3 candidați au fost anulate în perioada de evaluare pentru nerespectarea prevederilor metodologice privind redactarea acestora.

Din totalul celor 7.836 de candidaţi cu note la proba scrisă, 5.154 de candidați s-au situat pe tranșa de note 7,50 – 10. Dintre aceștia, 65 de candidaţi au fost notați cu 10, iar 457 de candidați au primit note între 9,50 și 9.99. Cu note sub 5 au fost evaluate lucrările a 344 de candidați, număr în ușoară scădere, comparativ cu anul trecut (394).

  • De menționat că anul trecut referința oferită de Ministerul Educației în comunicatul de presă era tranșa de note 8 – 10. În 2023, erau în tranșa de note 8-10, înainte de contestații, 4.029 de candidați.

Potrivit dosarului de presă, care poate fi descărcat mai jos din articol, cele mai multe note au fost în tranșa 8,00 – 8,49, adică 1.335 de note. 1.285 de note sunt între 8,50 și 8,99, 975 de note între 9,00 și 9,49, 457 de note între 9,5 și 9,99 și 65 de note maxime. Cu alte cuvinte, la proba scrisă 4.117 candidați au luat 8 sau peste 8.

Iată dosarul de presă – rezultate inițiale Definitivat 2024 / DESCARCĂ:

Contestațiile se depun la centrele de examen sau la adresele de mail comunicate de acestea în zilele de 30 iulie (până la ora 20:00) și 31 iulie (până la ora 12:00). Acestea pot fi trimise și pe mail la adresele comunicate de fiecare centru de examen în parte.

În contestație, candidatul precizează următoarele informații: numele, inițiala tatălui și prenumele; codul numeric personal; denumirea centrului de examen și județul unde a susținut examenul; disciplina la care a susținut examenul; nota contestată. Potrivi informațiilor de la inspectoratele școlare, contestația este însoțită de o copie după cartea de identitate/pașaport. 

DESCARCĂ Model de cerere ce contestație Definitivat 2024.

Rezultatele finale vor fi afișate la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat în data de 6 august. Edupedu.ro va reveni cu rezultatele după contestații imediat ce acestea vor fi publicate de Ministerul Educației.

Foto: © Alexander Raths | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
elaborarea curriculumului de liceu

Noile planuri-cadru pentru liceu ar fi gata în doar 3 luni și jumătate, în această iarnă, susține Ministerul Educației, care a pus în dezbatere „calendarul reformei curriculare”, după ce a întrerupt-o în urmă cu doi ani

Noile planuri-cadru pentru liceu ar urma să fie gata în 3 luni și jumătate, până în ianuarie 2024, după cum propune Ministerul Educației într-un grafic de activități privind noul curriculum…
Vezi articolul

Grupul profesorilor de “specialitate” care a analizat rezultatele simulării Evaluării Naționale recomandă profesorilor de limba română să realizeze hărți mentale cu elevii pentru a putea învăța mai ușor, să îi încurajeze să-și exprime punctul de vedere și să rezolve fiecare cerință în parte, chiar și parțial – raport

Profesorii de limba română sunt sfătuiți de grupul profesorilor de “specialitate” din cadrul Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație care a analizat rezultatele simulării Evaluării Naționale pe itemi…
Vezi articolul

Comisia de tăiat hârtii a lansat debirocratizare.edu.ro, platforma unde profesorii şi părinţii pot propune reducerea documentelor inutile din şcoli până pe 13 decembrie

Comisa de “tăiat hârtii” a Ministerului Educaţiei a lansat platforma www.debirocratizare.edu.ro, unde pot fi accesate informaţii privind propunerile, acţiunile şi progresele făcute în alcătuirea raportului pentru debirocratizarea activităţii didactice începând…
Vezi articolul

Rapoartele elevilor care participă la testarea standardizată „nu conțin datele copiilor”, dă asigurari Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației. Acesta mai spune că testele „nu reprezintă nici pentru elevi și nici pentru profesori vreo unitate de măsură”, dar ar putea duce la eliminarea unor conținuturi din programă, dacă unii itemi nu vor fi rezolvați, de exemplu

Datele copiilor nu vor fi introduse în platforma privată pe care Ministerul Educației a anunțat că va organiza o testare standardizată pentru elevii din clasele I-XI, fără cei de clasa…
Vezi articolul