Peste 40 de elevi ucraineni, înscrişi ca audienţi la două şcoli generale din Alba

855 de vizualizări
Foto: © Oleksandr Grybanov | Dreamstime.com
Zeci de copii din Ucraina au fost înscrişi ca audienţi la două şcoli din judeţul Alba, cei mai mulţi dintre aceştia provenind dintre refugiaţii cazaţi la Mănăstirea Dumbrava, informează Agerpres.
  • „Prin audient se înțelege elevul școlarizat într-un alt sistem de învățământ din altă țară, care își continuă, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului minor, a elevului major sau a autorității competente, parcursul școlar într-o unitate de învățământ din sistemul de învățământ românesc și este înscris în cataloage provizorii, până la echivalarea studiilor și susținerea eventualelor diferențe”, se arată în ordonanța de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară.
  • Părinții din Ucraina care vor să-și înscrie copiii la școlile și grădinițele din România trebuie să trimită sau să depună o cerere la inspectoratul școlar.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Alba, Gabriela Gâlea, a declarat, joi, pentru Agerpres, că, până în prezent, în judeţ au fost înscrişi ca audienţi 42 de copii, la şcolile generale din Unirea şi Almaşu Mare.

Un număr de 27 dintre aceştia sunt înscrişi la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Unirea, unitate de învăţământ unde primesc ajutor inclusiv din partea unui preot care cunoaşte limba ucraineană.

Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, la Mănăstirea Dumbrava, 50 de persoane de cetăţenie ucraineană beneficiază de cazare şi masă.

„Tot la acest aşezământ monahal se află în îngrijire 27 de copii care sunt înscrişi la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Unirea I. La această unitate de învăţământ, părintele Mihai Canţer (parohia Izvoarele), vorbitor al limbilor rusă şi ucraineană, se deplasează de două ori pe săptămână, în zilele de marţi şi vineri, pentru a sprijini familiarizarea elevilor din ţara vecină cu procesul nostru educaţional. Această activitate este realizată cu sprijinul considerabil al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba”, au precizat cei de la Arhiepiscopie.

Situată în apropiere de DN 1/E81, la limita cu judeţul Cluj, Mănăstirea Dumbrava a fost primul loc din judeţ unde au fost cazate persoane refugiate din Ucraina. Aici funcţionează de mulţi ani un centru de ocrotire a copiilor abandonaţi, precum şi unul destinat vârstnicilor.

Citește și:
Model de cerere pentru părinții din Ucraina care vor să-și înscrie copiii la școlile și grădinițele din România. Cererea poate fi depusă / trimisă la inspectoratul școlar

Foto: 105518881 / Child Ukraine © Oleksandr Grybanov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simulare BAC 2023. Rezolvările la Limba română / Profesoara Genoveva Cerchez: Întrebările de la subiectul I au fost clare și simple, nu ar fi trebuit să pună pe nimeni în dificultate

Subiectele primite de elevii de clasa a XII-a luni, la simularea probei scrise de Limba și literatura română, au fost rezolvate de profesoara Genoveva Cerchez pentru Edupedu.ro. Cadrul didactic apreciază…
Vezi articolul

Noile planuri-cadru – discutate astăzi la Ministerul Educației. Secretarul de stat pe preuniversitar, despre o posibilă amânare a reducerii numărului de ore: Se iau în calcul toate variantele posibile

Ministrul Educației anunță pe agenda sa de astăzi o “întâlnire de lucru pentru discutarea planurilor-cadru”. Contactată de Edupedu.ro, Luminița Barcari, noul secretar de stat pentru preuniversitar, a declarat că “este…
Vezi articolul

Cîmpeanu: Liderul PNL Bârlad numit director școlar nu mai e președinte, a rămas director / Legea “nu îi dă dreptul ministrului să se implice”, dar “am făcut în așa fel încât să îi aducem la cunoștință că nu poate fi și președinte, și director”

Liderul PNL Bârlad, Georgică Vulpe, acuzat că a încălcat legea prin preluarea unei poziții de director de școală în timp ce era liderul local al unei formațiuni politice, “a ales…
Vezi articolul

Din prima didactică de 1.500 de lei, profesorii pot cheltui 450 de lei pentru nevoi didactice individuale, fără să existe definiția acestora / 300.000 de carduri pentru profesorii și angajații din Învățământ au fost achiziționate

300.000 de carduri, pe care vor fi virate sumele pentru prima de carieră didactică de 1.500 și cea de carieră profesională de 500 de lei, pentru profesorii și angajații din…
Vezi articolul