Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
- Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
- După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.
Iată câteva comparații:
Aria curriculară tehnologii a dispărut din lista concursurilor școlare finanțate de Ministerul Educației. Este vorba de 5 concursuri care în anul școlar trecut s-au desfășurat:
În lista concursurilor școlare naționale 2024, acestea nu se mai regăsesc:
Concursul de Chimie „Raluca Rîpan” nu mai apare în lista celor din anul școlar 2023-2024:
În 2024:
Au dispărut și câteva concursuri din cele dedicate minorităților naționale. De exemplu, unul este de matematică:
Și un concurs de contabilitate a dispărut din cele trei organizate anul școlar trecut:
Altele vizate de restructurare sunt transdisciplinare:
Tăieri și la activitățile educative naționale și internaționale – CAEN. Sunt cu aproape 40 de concursuri mai puțin
Din lista activităților educative naționale și internaționale care se desfășoară în România în anul școlar 2023-2024, fără finanțare din partea Ministerului Educației, au dispărut 22 de competiții față de anul școlar trecut.
Din lista activităților educative naționale și internaționale din anul școlar 2023-2024, desfășurate cu finanțare din partea Ministerului Educației, 17 competiții nu se mai regăsesc, la o comparație cu lista din anul școlar 2022-2023.
În același timp, sunt cu 160 mai multe concursuri regionale și interjudețene în acest an școlar decât anul școlar trecut, potrivit listelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Iată cine sunt cei care au decis selecția olimpiadelor școlare 2024, potrivit componenței comisiei obținute de Edupedu.ro:
- Florian Lixandru – Ministerul Educației, Secretar de Stat Învățământ Preuniversitar – Președinte
- Mihaela Tania Irimia – Ministerul Educației, Direcția Generală Învățământ Preuniversitar – Vicepreședinte
- Alexandru Szepesi – Ministerul Educației, Direcția Minorități – Vicepreședinte
- Daniela Călugăru – Ministerul Educației, Direcția Generală Învățământ Preuniversitar – Secretar științific
- Alexandra Tudor – Ministerul Educației, Direcția Minorități – Secretar științific
- Sorin Spineanu-Dobrotă – Ministerul Educației, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – Secretar științific
- Eugen Stoica – Ministerul Educației, Direcția Generală Învățământ Preuniversitar – Membru supleant
- Monica Ioniță – Ministerul Educației, Cabinet Secretar de Stat – Membru supleant
- Ildiko Szocs – Colegiul Național „Bethlen Gabor” Aiud – Membru
- Constantin-Alexandru Manda – Asociația pentru Valori în Educație AVE – Membru
- Mirela Ștețco – Federația Coaliția pentru Educație – Membru
- Simona Butnaru – Universitatea „Al. I. Cuza” Iași – Membru
- Mariana Arnăutu – Fundația World Vision România – Membru
- Maria Ștefănie – Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Hunedoara – Membru
- Mihaela Daniela Cîrstea – Colegiul Economic „Virgil Madgearu” București – Membru
- Laurențiu-Dan Milici – Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava – Membru
- Oana Monica Moșoiu – Universitatea din București – Membru
- Marius Cristian Pană – Academia de Studii Economice București – Membru
- Eugenia Pașca – Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași – Membru
- Sorin Ivan – Tribuna Învățământului – Membru.
- Anca Stamin – Salvați Copiii România – Membru
Este prima comisie care conține și un reprezentant al unei reviste, din mandatul Ligiei Deca, cel puțin, iar ordinul de ministru pentru numirea acestor membri a fost semnat de ministru, nu prin delegare, conform surselor Edupedu.ro. Câteva luni mai târziu după decizia de includere în comisie, în publicația respectivă a apărut un interviu extins cu ministra Ligia Deca, semnat chiar de Ivan. Interviul nu conține nicio întrebare incomodă sau măcar una de urmărire, iar toate fotografiile folosite pentru ilustrația interviului au fost oferite de echipa de comunicare a ministrei, conform publicației.
Foto: © ibnu nassokha sitanggang / Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
4 comments
Ciudata comisie… cum e Alexandru Manda din partea asociatiilor cand el e consilier cu norma intreaga la ministerul lui Burduja?
Concursurile astea sunt inutile.
Singurul lor scop e că unii profesori să-și bifeze activități salarii de merit și alte prostii.
corect…tăiate toate! tăiați și EN și Bac ul:)
Sa le taie pe toate, ce rost mai au olimpiadele si concursurile cand tara vrea analfabeti functionali.Mai motivati acum elevii la diferite discipline cand nu mai sunt concursuri.