Peste 4.600 de locuri de muncă vor apărea în Educație. Dintre acestea, 50 sunt în cadrul Ministerului Educației, a cărei organigramă se va modifica – proiect

Foto: © Lacheev | Dreamstime.com

Peste 4.600 de locuri de muncă vor apărea în Educație, potrivit unui proiect de hotărâre, pus în dezbatere de către Ministerul Educației, ce urmărește modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 369/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei. Potrivit hotărârii actuale, numărul total de posturi din învăţământul preuniversitar de stat este de 286.550 și va ajunge la 291.150, după cum se arată în proiect.

Conform notei de fundamentare, se vor suplimenta cu 1.100 de posturi din învățământul preuniversitar de stat pentru asigurarea educației antepreșcolare din creșe. În privința locurilor din inspectoratele școlare, acestea se vor completa cu 25 de posturi. Vor apărea 50 de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Educației, după cum apare în documentul menționat anterior. Potrivit notei de fundamentare, proiectul urmărește următoarele schimbări: 

La articolul 17, alineatul (1) al hotărârii Guvernului nr. 369/2021 privind organizarea şi funcționarea Ministerului Educației se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Numărul total de posturi pentru Ministerul Educației este de 630, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor”. Acum numărul total de posturi este de 580.

De asemenea, la articolul 4, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (5) care va avea următorul cuprins: „Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reformă pentru educație în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), are responsabilitatea implementării componentelor aferente reformelor și/sau investițiilor din domeniul Educație, asigurând organizarea cadrului administrativ necesar mecanismelor de programare și selecție, implementare, monitorizare și control necesare atingerii obiectivelor aferente”, după cum se arată în proiect.

În anexa nr. 4, la Nota de la litera A, punctele 3 şi 5 se modifică şi vor avea următorul cuprins, după cum se arată în proiect.

Potrivit hotărârii actuale, punctele 3 și 5 din Nota de la litera A, ale anexei nr. 4 arată următoarele:

Astfel, numărul maxim de posturi pentru instituțiile și unitățile din subordinea Ministerului Educației, finanțate integral de la bugetul de stat ar crește cu 25, în timp ce posturile din învățământul preuniversitar de stat inclusiv învățământul special, centrele județene de resurse și asistență educațională ar urma să fie cu 4.600 mai multe.

O altă modificare are legătură cu structura organizatorică a Ministerului Educației. Hotărârea nr. 369 din 29 martie 2021 cuprinde în organigramă Direcția generală infrastructură cu cele trei subdiviziuni: Direcția Administrativ și Achiziții, Direcția Tehnologia Informației, Direcția patrimoniu și Investiții. De menționat este că această direcție este înlocuită cu Direcția Generală Informatizare ce are în subordine Direcția Suport Sisteme Informatice.

O altă direcție generală nou-apărută în proiect este Direcția Generală Dezvoltarea Patrimoniu, ce cuprinde Direcția Patrimoniu.

Aceasta este actuala organigramă a Ministerului Educației, potrivit hotărârii nr. 369 din 29 martie 2021:

Foto: captură – organigrama actuală a Ministerului Educației

Proiectul prevede ca „în termen de minimum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se realizează reîncadrarea personalului în numărul maxim de posturi aprobat şi în noua structură organizatorică, cu respectarea condiţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare pentru fiecare categorie de personal”.

Pentru ca proiectul să fie implementat, acesta trebuie să primească aviz de la unele ministere, apoi urmează aprobarea de la Guvern. Ultimul pas este publicarea în Monitorul Oficial, moment în care se va pune în aplicare.

Foto: © Lacheev | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version