Peste 4.200 de profesori încă nu au primit banii de prima de carieră didactică de anul trecut, din octombrie, pentru activitatea din anul școlar 2023-2024, potrivit notei de fundamentare (NF) a Ordonanței de urgență (OUG) adoptată joi, 3 aprilie, de Guvern. Executivul a aprobat modificarea mai multor acte normative așa încât emiterea cardurilor și distribuția lor către profesori să se poată realiza în anul 2025.
„În prezent un număr de 4.231 de suporturi electronice, aferente anului școlar/universitar 2023-2024, nu sunt alimentate cu sumele cuvenite. Astfel, în vederea asigurării unui tratament egal și echitabil față de beneficiarii eligibili cuprinși în lista aferentă anului școlar/universitar 2023-2024, e necesară asigurarea finanțării pentru acordarea acestei măsuri”, scrie în nota de fundamentare consultată de Edupedu.ro.
Guvernul a aprobat prin aceeași ordonanță tip „trenuleț” și modificarea OUG „trenuleț” 156/2024 pentru a putea plăti banii de primă de carieră didactică și profesională celor 4.231 de profesori și angajați din Educație vizați, mai scrie în nota de fundamentare a OUG.
- La „art. XXIV – modificarea propusă va permite Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene să plătească sumele aferente primei de carieră didactică / carieră profesională pe suport electronic pentru persoanele comunicate de Ministerul Educației și Cercetării ca beneficiari finali pentru anul școlar/universitar 2023-2024”, scrie în Nota de Fundamentare.
De remarcat că textul din OUG care modifică efectiv OUG 156/2024 nu menționează asta explicit. Edupedu.ro va reveni cu documentul final în varianta din Monitorul Oficial când va fi publicat.
În plus, cardurile pentru restul profesorilor, chiar dacă vor fi emise de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), ar urma să rămână nealimentate, pentru că, subliniază Guvernul în document:
- „Pentru beneficiarii măsurii reglementate la art. XLVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 [N. Red. profesorii și primele de carieră didactică; copiii dezavantajați și tichetele educaționale etc.], cu modificările și completările ulterioare, cardurile nu pot fi alimentate în anul 2025 pentru persoanele comunicate ca eligibile în anul 2024, întrucât cheltuielile aferente acestora nu sunt eligibile pentru finanțare din fonduri externe nerambursabile”.
În același timp, suma alocată de Guvern pentru protocolul cu Poșta Română de colectare și distribuire a cardurilor de primă didactică și primă profesională crește la 3,590 de milioane de lei, de la 2,009 milioane, diferența venind pentru cardurile care urmează să ajungă la personalul din școli și universități până în 2028. Cei 1,581 de milioane de lei vor fi cheltuiți pentru 150.000 de carduri noi estimate până în 2025, Guvernul estimând un număr de beneficiari de 37.500 în fiecare an până la ultima plată din program.
- „Având în vedere că valoarea maximă acordată în conformitate cu OUG nr. 58/2023 cu modificările și completările ulterioare, a asigurat prestarea serviciilor în perioada 2023-2024, pentru 326.057 bucăți suporturi electronice, pentru asigurarea serviciilor de etichetare, colectare și distribuție a măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic realizate de către Compania Națională „Poșta Română” – S.A., în baza convenției încheiate cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, până la 31.10.2028, este necesară suplimentarea valorii maxime prevăzută la art. 8 alin. (2) din OUG nr. 58/2023 cu suma de 1.581.000,00 lei, aferentă celor 150.000 suporturi (noi și reemise) distribuite în perioada 2025–2028, până la valoarea maximă de 3.590.380 lei”.
Prin același OUG de joi, 3 aprilie, Guvernul abrogă articolul 11, alineatul 2 din OUG 58/2023 care reglementează acordarea primelor de carieră. Alineatul 2 prevede în prezent: „Măsurile de susținere a activității didactice și a carierei profesionale pe suport electronic sunt valabile pentru o perioadă de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic”.
DOCUMENT Nota de Fundamentare și OUG adoptată de Guvern joi, 3 aprilie (sursa: CES – Consiliul Economic și Social):
Edupedu.ro va reveni cu documentul final în varianta din Monitorul Oficial când va fi publicat.
Cel mai recent, Edupedu.ro a scris la începutul lunii martie că tichetele cu primele de carieră didactică și profesională vor fi alimentate în anul 2025 dacă ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) obține bani de la Comisia Europeană în acest sens, după cum a spus ministrul Educației și Cercetării, Daniel David.
El a făcut această precizare joi, 27 februarie, într-o intervenție live pe Facebook și în condițiile în care Ordonanța de urgență (OUG) „trenuleț” interzice Guvernului să își aloce partea de bani pentru aceste carduri pentru profesorii și angajații din școli. Detalii aici
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, la finalul ședinței de Guvern:
- Am făcut posibilă angajarea personalului pentru creșele construite de ministerul Dezvoltării. Pe parcursul anului când se finalizează câte o creșă și se începe activitatea, se va permite angajarea personalului de specialitate.
- De asemenea, ministerul Fondurilor europene poate face plăți din fonduri europene pentru prima de carieră, pentru copii care beneficiază de sume din fonduri europene și persoane aflate în dificultate – sume din programe cu finanțare europeană.
- Am permis și ca prin buget de stat să alocăm bani pentru realizarea cardurilor pe care virăm aceste sume, ca să fie trasabili banii, să existe un control și o metodă modernă de transfer a acestor sume.
Foto: © Kiosea39 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
pentru ce ? pentru mobile? ca nu au destui bani din meditații!