Peste 370 de școli și grădinițe din România sunt relocate, potrivit lui Sorin Cîmpeanu. „Practic, eu o consider o veste foarte bună, asta înseamnă că s-a început cu adevărat reabilitarea unităților de învățământ. Sunt 374 de unități de învățământ relocate”, a declarat acesta la videoconferința cu prefecții și cu reprezentanții Inspectoratelor Școlare Județene, cu câteva zile înainte de debutul anului școlar 2022-2023.
Ministrul Educației a spus că cele mai multe școli relocate sunt în Capitală: „Cele mai multe sunt în București – 36 de unități de învățământ, sunt în Vaslui 40 de unități de învățământ, avem în Constanța 18 unități de învățământ, în Caraș, în Prahova – alte 18 unități de învățământ, deoarece fac obiectul unor acțiuni majore de reabilitare a clădirilor și de extinderea acestor clădiri, iar contractele încheiate au date de finalizare ce depășesc 5 septembrie”.
Sorin Cîmpeanu: „Avem un alt capitol care se referă la un număr important de unități de învățământ care sunt relocate. Aparent, aceasta ar putea să fie o veste rea. Practic, eu o consider o veste foarte bună, asta înseamnă că s-a început cu adevărat reabilitarea unităților de învățământ. Sunt 374 de unități de învățământ relocate, cele mai multe sunt în București – 36 de unități de învățământ, sunt în Vaslui 40 de unități de învățământ, avem în Constanța 18 unități de învățământ, în Caraș, în Prahova – alte 18 unități de învățământ, deoarece fac obiectul unor acțiuni majore de reabilitare a clădirilor și de extindere a acestor clădiri, iar contractele încheiate au date de finalizare ce depășesc 5 septembrie. În toate aceste situații, cu o singură excepție în Arad și cred că mai era o situație în Giurgiu, pentru cele 374 de unități de învățământ care sunt în proces de reabilitare, din perspectiva clădirilor, s-au găsit soluții de relocare. Avem două situații punctuale în Arad și în Giurgiu, de care ne vom ocupa zilele acestea, până pe 5 septembrie, dar este un lucru bun că se lucrează, că se reabilitează unitățile de învățământ. Infrastructura școlară a avut foarte mult de suferit”.
Amintim că Edupedu.ro a scris că aproximativ jumătate dintre elevii din România și 45% dintre clădirile din sectorul de educație sunt expuse unui nivel de hazard seismic mediu, după cum se arată în anexa proiectului de lege privind Strategia Națională de Reducere a Riscului Seismic. – detalii aici