Peste 3,6 milioane de copii și elevi ucraineni au început vineri cursurile, pe fondul a numeroase amenințări cu bombă în capitala Kiev / Jumătate din aceștia învață de la distanță sau hibrid

166 de vizualizări
Foto: EPA / Sergey Dolzhenko
Peste 3,6 milioane de copii ucraineni, dintre care 400.000 sunt refugiaţi în alte ţări, şi-au început vineri noul an şcolar, al doilea de la declanşarea războiului de către Rusia, potrivit cifrelor furnizate de Preşedinţia ucraineană, informează vineri AFP, conform Agerpres.

În acelaşi timp, poliţia ucraineană a informat vineri că au existat numeroase alerte cu bombă în şcolile din Kiev. “Am primit informaţii privind prezenţa unor bombe în şcolile din Kiev (…) Toate centrele de învăţământ sunt controlate de forţele de poliţie din Kiev”, a anunţat poliţia pe canalul său de Telegram.

“Al doilea 1 septembrie de după invazia la scară mare. Ruşii încearcă prin toate mijloacele să ne distrugă naţiunea (…). Naţiunea şi-a păstrat posibilitatea pentru copiii săi de a merge la şcoala ucraineană”, a salutat vineri şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, pe Telegram.

În acest nou an şcolar, “3.623.169 de copii studiază în şcolile noastre”, dintre care 400.000 în străinătate şi care “rămân în sistemul nostru educativ”, a precizat Iermak.

Cursurile se vor desfăşura cu prezenţă fizică pentru 44,9% dintre elevi, de la distanţă pentru 24,4% dintre ei şi în sistem mixt pentru 30,7%, a detaliat el.

Potrivit lui Iermak, 3.750 de şcoli din Ucraina au fost distruse de “rachete şi bombe ruse” de la începutul conflictului, în februarie 2022.

  • Dintre acestea, peste 1.300 au fost complet distruse în zonele controlate de autorităţile din Ucraina de la începutul invaziei ruse, susține UNICEF, conform Agerpres.

Chiar dacă luptele se dau în estul şi sudul Ucrainei, marile oraşe îndepărtate de linia frontului sunt vizate cu regularitate de atacuri ruse cu rachete sau cu drone explozive.

Kievul a fost chiar miercuri dimineaţa ţinta unui atac “masiv” ce s-a soldat cu doi morţi, atac calificat de către autorităţile militare locale drept cel mai important din primăvară încoace.

În unele oraşe mari, adăposturile subterane au fost amenajate pentru a le permite profesorilor să-şi continue orele în caz de alertă aeriană ce avertizează asupra unor posibile bombardamente.

“Elevii şi profesorii sunt obligaţi să se adapteze acestor realităţi”, a declarat comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, pe Telegram. “Însă esenţialul este ca ai noştri copii să studieze (…). Deoarece cunoştinţele şi cultura sunt ceea ce ne disting de inamic. Aceştia sunt pilonii pe care se sprijină frontul astăzi şi pe care se va construi viitorul ţării noastre”, a dat el asigurări.

Armata ucraineană desfăşoară de la începutul lui iunie o contraofensivă dificilă în sudul şi estul ţării, în încercarea de a elibera teritoriile ocupate de forţele Moscovei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ghidul pentru Smart Lab-uri de 60.000 de euro, finanțate din PNRR, lansat în consultare publică. Liceele și școlile profesionale pot cumpăra zeci de dispozitive, ochelari de realitate virtuală, dar totul fără mentenanță

Un ghid al solicitantului pentru „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior”, finanțat prin Investiția 9, a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației, pe edu.ro. Solicitanții…
Vezi articolul