Peste 336 de mii de profesori, personal didactic auxiliar și cel administrativ primesc prima de carieră didactică și de carieră profesională 2024 / UPDATE: Cardurile au început să fie încărcate de miercuri, 30 octombrie

19.894 de vizualizări
Sursa: Grup profesori Facebook
Cardurile pentru primă de carieră didactică și de carieră profesională vor fi încărcate în zilele următoare cu câte 1.500 de lei, respectiv 500 de lei pentru 336.724 de cadre didactice, personal didactic auxiliar și personal nedidactic/administrativ, potrivit unei informări a sindicatelor către profesori, consultată de Edupedu.ro. Este vorba despre angajații din învățământ care au activat în anul școlar trecut 2023-2024. Amintim, Edupedu.ro a scris că Guvernul va încărca pe carduri primele didactice și profesionale în prima săptămână de campanie electorală, potrivit unor surse.

UPDATE Pe grupurile de specialitate ale profesorilor și personalului nedidactic și administrativ, mai multe persoane au semnalat că o parte din bani au intrat deja pe carduri.

  • Edupedu.ro a solicitat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene informații despre serviciile ce pot fi cumpărate cu aceste carduri și de unde. Când vom primi un răspuns îl vom publica.

UPDATE 18:30 Pe grupurile de specialitate ale profesorilor și personalului nedidactic și administrativ, mai multe persoane au semnalat că o parte din bani au intrat deja pe carduri. În cazul profesorilor, au intrat 1.050 de lei, bani din fonduri europene, urmând ca apoi să intre și suma de 450 de lei din bani de la bugetul de stat – la fel cum s-a procedat și anul trecut. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat miercuri seară pe pagina sa de Facebook că a început încărcarea cardurilor cu primele didactice și profesionale 2024.

Prima de carieră didactică/ carieră profesională 2024 va putea fi folosită până cel târziu pe 31 octombrie 2025, spune ministrul Adrian Câciu pentru Edupedu.ro.

Știrea inițială

Pentru cei care au deja cardurile primite anul trecut acestea vor fi încărcate în zilele următoare cu prima de carieră didactică de 1.500 de lei acordată profesorilor și cu 500 de lei, prima de carieră profesională pentru personal didactic auxiliar și personal nedidactic/administrativ.

De precizat că 1.289 de persoane încadrate greșit anul trecut, care au primit mai mulți bani decât ar fi trebuit și au cheltuit fondurile, nu vor mai beneficia de primă până nu se acoperă suma cheltuită în plus. Reglementarea a fost introdusă recent în Ordonanța de urgență nr.58/2023, devenită lege.

În plus, 133 de persoane au fost reîncadrate greșit față de anul trecut, urmând a fi verificate, mai precizează informarea. De reținut că mâine, 31 octombrie, este ultima zi când mai pot fi folosite sumele de anul trecut de pe cardurile de carieră didactică și carieră profesională.

Este vorba despre 16.500 de beneficiari care nu au folosit până acum banii. După această dată, banii rămași vor fi retrași, urmând ca pe card să rămână doar fondurile pentru acest an.

Carduri pentru cei care au activat în anul școlar 2023-2024 pentru prima oară

Dintre cei 336.724 de mii de beneficiari, 28.885 sunt beneficiari noi și vor primi cardurile, în perioada următoare, la sediile unităților de învățământ. Cardurile vor fi inactive și va trebui să fie activate de fiecare beneficiar, potrivit documentului.

Ce sunt primele de carieră didactică și la ce pot fi folosiți banii

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Art. 3 din OUG. nr 58/2023 prevede la alin. „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Ce sunt primele de carieră profesională

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională”.

Informații de context

Ordonanța de urgență nr. 58 emisă de Guvern ca și condiție de încetare a grevei profesorilor din mai 2023 prevedea că personalul didactic, auxiliar și administrativ va primi prime în valoare de 1500 de lei, respectiv 500 de lei pe următorii 5 ani.

Legea prin care a fost aprobată ordonanța de urgență nr. 58/2023, emisă de Guvern în urma grevei profesorilor din mai 2023, privind acordarea primelor didactice și de carieră profesională a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial, vineri, 4 octombrie, la un an și cinci luni de la emiterea ordonanței.

Personalul din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2023-2024 va primi prima de carieră didactică și cea de carieră profesională în ultima săptămână din octombrie, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, potrivit surselor Edupedu.ro.

Listele cu numele angajaților, codul numeric personal și alte informații au fost trimise de Ministerul Educației către Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene până pe 30 septembrie, potrivit calendarului din ordonanța de urgență ce prevede metodologia acordării primelor.

“Primele de carieră didactică și profesională se acordă începând cu luna octombrie
a fiecărui an şi va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv”
, mai precizează OUG.

Pentru anul trecut școlar, 2022-2023, se estima că aproximativ 282.000 de salariați din învățământul preuniversitar ar urma să primească aceste carduri. Însă au fost probleme legate de distribuirea cardurilor sau alimentarea lor.

Astfel, în martie 2024, peste 20.000 de date greșite (persoane omise sau încadrate greșit, nume și CNP-uri greșite) au fost corectate în privința profesorilor și angajaților din școli care trebuie să beneficieze de prima didactică și de cea profesională, după cum se arată într-o informare a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). În decembrie 2023, Edupedu.ro a scris că unele școli au completat greșit listele finale cu datele profesorilor pentru prima didactică de 1.500 de lei.

Unii profesori n-au primit cardurile pe care ar fi trebuit să fie încărcată prima didactică de 1.500 de lei, după cum a informat, în martie, Sindicatul Învățământ Preuniversitar Hunedoara.

La sfârșitul lunii martie, federațiile sindicale au transmis, printr-o adresă, că peste 2.000 de profesori și alți angajați din Învățământ care au primit cardurile de primă de carieră didactică sau profesională, dar care nu le au alimentate, ar urma să primească banii pe acestea „în zilele următoare”.

Guvernul a emis o ordonanță de urgență abia în luna august prin care a prelungit perioada de valabilitate de primelor pentru a putea fi folosite și de cei care au primit cardurile sau banii mai târziu.

Citește și:
SURSE Guvernul va încărca pe cardurile profesorilor primele didactice de 1.500 de lei în prima săptămână de campanie electorală

Listele cu profesorii și angajații din școli și universități care au lucrat în anul școlar 2023-2024 trebuie să fie gata până vineri, 20 septembrie, și trimise Ministerului Educației până pe 25 septembrie – primele de carieră didactică și carieră profesională 2024
OFICIAL Legea prin care se acordă prima de carieră didactică și prima de carieră profesională a fost promulgată după aproape un an și jumătate
În octombrie vor primi primele de carieră didactică și profesionale doar angajații din învățământ din anul școlar 2023-2024 – surse / Până în data de 30 septembrie a fiecărui an, inspectoratele școlare trebuie să trimită listele cu numele beneficiarilor, conform ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial
Toate școlile din județul Buzău au de transmis, până pe 13 septembrie, datele profesorilor și ale celorlalți angajați pentru primele didactice și profesionale. Trebuie incluse toate persoanele care au lucrat în anul școlar 2023-2024, indiferent de perioada sau fracțiunea de normă lucrată, potrivit ISJ Buzău



5 comments
  1. Buna ziua. Am intrat in invatamant anul trecut, 2023-2024. Momentan lucrez la aceeasi scoala, colegii meu au primit deja banii pe anul acesta, eu inca nu am primit nici cardul. Ce sa fac, unde sa cer ajutor? Secretara nu stie mare lucru..

  2. daca cumpar produse it in valoare de 150 lei din prima profesionala pot cumpara cu restul pana la 500 un electrocasnic de la acelasi magazin<

  3. Pe site-ul pluxee.ro in lista comerciantilor ordonata pe judete (aparuta si mereu actualizata) apar (pe langa unitatile ce vand electronice, calculatoare, librarii, educatie etc) magazine fizice si online din categoriile: magazin mixt (alimentare, carmagerie), farmacii/servicii medicale, hotel/pensiune, agentie de turism, articole sportive, imbracaminte/incaltaminte, casa si gradina, centre de infrumusetare. Chiar pot achizitiona cu cardul de prima de cariera in suma de maxim 450 lei didactica produse din magazinele anterior mentionate si acestea sa fie considerate a face parte din categoria “nevoi didactice specifice”?

  4. O initiativa buna care are insa unele neajunsuri:
    1. nu se specifica nicaieri ca banii se cheltuie intotdeauna din primul “subcont” (Prima cariera didactica / Didactic) si apoi din cel de-al doilea (Prima nevoi didactice / Didactic 30%)
    2. nu pot fi identificati furnizorii care participa la doar la al doilea tip de servicii (astfel ca sa poata fi folositi doar banii din al doilea “subcont”)

    Astfel, pentru o cumparatura facuta pe 30-31.10 de la un vanzator care furnizeaza ambele tipuri de servicii (electronice+culturale) dupa ce s-a facut reincarcarea celor doua subconturi pentru anul urmator, chiar daca au mai ramas bani in cel de-al doilea subcont, banii se iau prima data din primul subcont, iar banii pe anul anterior din cel de-al doilea subcont se pierd (pe 31.10), cu exceptia cazului cand, pe 31.10, se folosesc toti banii din cont (an trecut+curent).

    Reincarcarea ar trebui facuta doar dupa ce s-au incheiat toate socotelile pentru anul anterior. Amestecul banilor din cele doua subconturi si din doi ani consecutivi poate duce la complicatii si pierderi de fonduri.

  5. Nu am inteles cum se cheltuie banii si e o problema cu faptul ca ambele prime sunt pe cont in acelasi timp: daca fac un singur tip de cumparaturi (de ex. carti), aparent se face plata din cele 2 transe de 1050 lei si “raman in aer” cei 450 lei care expira curand. Planul era sa acopar integral cei 1500 lei (caz in care ar fi fost chiar bine sa fie 2 prime pe card, ca puteam trece linistit de 1500). Ramane sa vad dupa expirare daca i-am acoperit sau chiar au ramas 450 necheltuiti (cum apare acum in cont).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP) a fost publicat în Monitorul Oficial / Numărul comisiilor permanente din școală a fost redus la 5, diriginții au atribuții suplimentare

Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar a fost publicat în Monitorul Oficial miercuri. Documentul modifică fostul regulament cadru, adoptat în 2016. A fost redus numărul comisiilor…
Vezi articolul

Subiecte și soluții Olimpiada județeană de Informatică 2024 – liceu. Problemă prin care să calculeze câștigurile unui afacerist care trece prin mai multe birouri dintr-o clădire, printre cerințe la clasele XI-XII

Subiectele de la olimpiada județeană de informatică (OJI) 2024 pentru elevii de liceu, de sâmbătă, 16 martie, au fost publicate pe site-ul sepi.ro. Elevii de clasele IX-XIII au avut de rezolvat…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, replică dură pentru comisarul european pe Educație, în chestiunea maghiară de la Târgu Mureș: Condamnăm folosirea Educației în scop electoral, intern sau extern, precum și ingerințele de orice fel

Președintele Consiliului Rectorilor critică dur recentele afirmații făcute de comisarul european pe Educație Tibor Navracsics. “Condamnăm cu fermitate folosirea Educației în scop electoral, intern sau extern, precum și ingerințele de…
Vezi articolul

PROIECT Statutul elevului 2024. Părinții și elevii pot solicita, în scris, în termen de 5 zile lucrătoare, reevaluarea lucrării scrise, dacă argumentele prezentate de profesor nu sunt considerate satisfăcătoare

Dacă argumentele unui profesor în privința notelor elevilor de la lucrările scrise nu sunt considerate satisfăcătoare, elevii și părinții pot solicita, în scris, în termen de 5 zile lucrătoare, conducerii…
Vezi articolul