Peste 300 de profesori, căutați de Centrul Național de Evaluare, pentru standardizarea notării în școli. Experiența în teste standardizate este un avantaj / Calendarul apelului și condițiile de înscriere în proiectul de 11 milioane de euro

8.699 de vizualizări
Foto: © Photosvit | Dreamstime.com
Peste 300 de profesori urmează să fie selectați de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), pentru elaborarea standardelor de evaluare pentru învățământul primar și gimnazial, potrivit unui anunț al instituției. Cadrele didactice își pot depune dosarele în perioada 19 ianuarie – 1 februarie, conform calendarului. Vezi mai jos, în articol, calendarul complet al apelului, ce condiții trebuie să îndeplinească candidații, precum și documentele necesare pentru înscriere.

Apelul face parte din proiectul „Standardizare și evaluare unitară pentru sistemul de educație preuniversitar – STANDEV”, cofinanțat din Fondul Social European. În cadrul proiectului de peste 11 milioane de euro, vor fi elaborați și pilotați 25.200 de itemi. Conform unui comunicat, vor fi realizate câte 1260 de seturi de standarde curriculare de învățare și, respectiv, de evaluare (9 clase x 14 discipline (în medie) x 12 unități de învățare).

Menționăm că standardele de evaluare ar fi trebuit să fie elaborate până în 2023. Conform documentului, obiectivul general al proiectului constă în „creșterea calității serviciilor educaționale în sistemul de învățământ preuniversitar prin elaborarea, implementarea, monitorizarea, evaluarea și revizuirea unui sistem național coerent și fiabil de standarde de învățare și de standarde de evaluare, construit pe bază de soluții digitale/de tip TIC, până în 2023”.

În anunț se arată că persoanele declarate admise vor participa la o instruire (training) în vederea formării competențelor necesare pentru elaborarea de standarde curriculare de învățare și standarde de evaluare, respectiv testare standardizată. Vor fi selectate 180 de cadre didactice pentru elaborare standarde curriculare de învățare și standarde de evaluare, precum și 150 de cadre didactice pentru testare standardizată.

Dosarele vor fi încărcate de candidați prin platforma competente.rocnee.eu până la data de 1 februarie 2023, ora 23:59, la adresa: https://competente.rocnee.eu/apel2023_01_st/. Dosarele nu pot fi depuse fizic. Înregistrarea dosarelor este posibilă doar după crearea unui utilizator (user).

Tutorialul necesar înscrierii poate fi consultat aici

Calendarul apelului:
  • 19.01 – 01.02.2023: Depunerea dosarelor;
  • 02 – 14.02.2023: Evaluarea dosarelor, acordarea punctajelor și stabilirea ierarhiei candidaților;
  • 14.02.2023: Publicarea rezultatelor privind evaluarea calitativă a dosarelor;
  • 14.02.2023: Demararea procedurilor de întocmire a documentației de înregistrare a grupului țintă;

Dosarul de participare trebuie să cuprindă următoarele documente:

Foto: Captură CNPEE

DOCUMENT Descarcă cererea de înscriere:

Declarație pe propria răspundere:

Declarația de disponibilitate:

Declarație de consimțământ:

Condițiile generale pentru candidați:

„a. are cetățenia română sau cetățenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, a unui stat parte la Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) sau cetățenia Confederației Elvețiene;

b. are capacitate de muncă în conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c. are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează;

d. îndeplinește condițiile de studii superioare absolvite cu diploma de licență sau echivalentă;

e. nu a fost condamnat/ă definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra securității naționale, contra autorității, contra umanității, infracțiuni de corupție sau de serviciu, infracțiuni de fals ori contra înfăptuirii justiției, infracțiuni săvârșite cu intenție care ar face o persoană candidată la post incompatibilă cu exercitarea funcției contractuale pentru care candidează, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea;

f. nu execută o pedeapsă complementară prin care i-a fost interzisă exercitarea dreptului de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii sau față de aceasta nu s-a luat măsura de siguranță a interzicerii ocupării unei funcții sau a exercitării unei profesii;

g. nu a comis infracțiunile prevăzute la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 118/2019 privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum si pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, cu modificările ulterioare, pentru domeniile prevăzute la art. 35 alin. (1) lit. h). 

h. îndeplinește condițiile de experiență din cererea de finanțare (a se vedea condițiile specifice obligatorii);

i. este disponibil/(ă) în vederea desfășurării activităților ulterioare selecției (instruire și angajare), în conformitate cu informațiile prezentate în cuprinsul prezentului apel.”

Condițiile specifice obligatorii sunt următoarele:
  • este cadru didactic;
  • este absolvent de studii superioare de lungă durată;
  • deține experiență dovedită în dezvoltarea, implementarea curriculumului și/sau evaluării la nivel primar gimnazial/gimnazial (de exemplu, autori de programe școlare; membri ai grupurilor de lucru pentru examene/concursuri/olimpiade; autori de manuale școlare sau alte auxiliare didactice aprobate, inclusiv în format digital pentru învățământul primar/gimnazial).

Conform documentului, mai sunt solicitate următoarele competențe: competențe de comunicare și relaționare; competențe de coordonare a relațiilor de grup; competențe digitale; competențe de comunicare în limbi străine.

Care sunt avantajele luate în considerare:

Foto: Captură CNPEE
Ce sunt standardele de evaluare

În luna iunie a anului trecut, Ministerul Educației anunța că a fost semnat contractul cu fonduri europene pentru realizarea standardelor curriculare și de evaluare, despre care Edupedu.ro a scris aici. În comunicatul Ministerului se arată că proiectul ar urma să fie implementat până la finalul lunii decembrie 2023.

Amintim că Radu Szekely, fost consilier al ministrului Educației, spunea în luna ianuarie a anului curent că profesorul va trebui să dea notele în funcție de standarde dezvoltate pentru competențele respectivei materii.

Atunci acesta menționa că se lucrează la elaborarea unor standarde de evaluare pentru limba română, matematică și muzică: „Ce ne lipsește nouă și ceea ce încearcă acum să facă Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație este să elaboreze standarde pentru câteva discipline – din informațiile mele se lucrează acum pe română, matematică și muzică. O să mă întrebați poate de ce muzica? Pentru a vedea, într-adevăr, cum abordăm și acea parte mai puțin tehnică a evaluării într-un standard, adică acolo unde este vorba de creativitate și talent”.

Radu Szekely a mai subliniat că standardele urmează elaborate până la vară și să fie pilotate de anul școlar viitor: „Aș vrea să spun că vor fi pilotate în anul școlar viitor, însă nu-mi place să promit lucruri de care nu sunt absolut sigur. Intenția aceasta este: să fie elaborate până în vară și să fie pilotate în anul școlar viitor, într-o serie de școli pentru a vedea dacă funcționează și sunt elaborate pe gimnaziu deocamdată, pentru că acolo avem și planurile cadru noi și curriculumul nou. N-aș băga mâna în foc, deși specialiștii lucrează la ele”.

„Estimările colegilor – care lucrează deja de un an de zile pe standardele acestea – sunt că probabil în toamnă vom putea într-un număr de școli să începem să pilotăm aceste standarde pentru a vedea cum funcționează și pe urmă urmează o perioadă de calibrare, care va dura încă un an-doi, după care dezvoltarea instrumentelor. Acele deadline-uri din PNRR se referă la implementarea lor. În cinci ani de zile ar trebui să le avem implementate (…)”, a mai completat consilierul ministrului Educației.

Foto: © Photosvit | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Standardele curriculare și de evaluare, până la finalului anului 2023 – spune secretarul de stat Bogdan Cristescu: Este nevoie de o foarte clară schimbare de abordare, de mentalitate. La evaluările internaționale, PISA, PIRLS, TIMSS, itemii sunt secreți – va fi suficient de ciudat să nu vedem subiectele și să nu credem că le ascunde cineva, dar va trebui să ne obișnuim și cu asta
Standardele curriculare și de evaluare asociate programei școlare vor fi făcute de Ministerul Educației printr-un proiect cu finanțare europeană / Surse: Proiectul a fost semnat
Standarde de evaluare pentru clasa a V-a, propuse în consultare de către proiectul Merito. Descarcă documentele pentru Limba română, Matematică și Muzică

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UTIL Regulile de scriere și pronunțare în limba română, din Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic – DOOM 3, sunt online pentru elevi și profesori: când folosim virgula, cum punem accentul, cum despărțim cuvintele și le scriem pe cele compuse

Elevii și profesorii pot accesa Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM3) în format online, pentru a consulta regulile esențiale în scrierea, pronunțarea și despărțirea corectă a cuvintelor…
Vezi articolul

OFICIAL Școlile și grădinițele de stat și private se închid începând de miercuri, 11 martie, și până pe 22 martie, din cauza coronavirusului. Orban: Grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare. Am lăsat un timp de adaptare părinților

Toate școlile și grădinițele din România, de stat și private, vor fi închise începând de miercuri, 11 martie, și până pe 22 martie. Comitetul național pentru situații de urgență a decis…
Vezi articolul

Noile norme pentru asigurarea asistenței medicale a copiilor din creșe și grădinițe și a elevilor au fost publicate. Profesorii au ca atribuții să prevină fumatul, consumul de alcool și droguri și să discute cu părinții „să accepte imunizările”

Anul acesta, în metodologia privind asigurarea asistenței medicale a copiilor și a elevilor apar și normele pentru antepreșcolari, adică pentru cei care frecventează creșa, care până acum nu se regăseau…
Vezi articolul

VIDEO Cozi imense de studenți și elevi la metrou. Elevii cer Metrorex și Ministerului Transporturilor să poată cumpăra abonamente reduse din toate punctele de vânzare

“Elevii bucureșteni sunt nevoiți să stea peste o oră la coadă pentru achiziționarea abonamentelor reduse”, spun tinerii din Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI). Aceștia solicită Metrorex și Ministerului Transporturilor…
Vezi articolul

Un elev de 2 la Evaluarea Națională, în opinia mea, trebuie să fie cel puțin corigent. Nu îl duci până în clasa a VIII-a cu media 6 sau 7 și la Evaluare ia media 2, spune șeful Inspectoratului școlar Bihor, Horea Abrudan: O să port o discuție cu directorii și cadrele didactice

Șeful ISJ Bihor, Horea Abrudan, a semnalat că nu e normal ca un elev care are media de gimnaziu la limba română sau la matematică 6 sau 7, să ia…
Vezi articolul