Peste 30 de granturi de până la 30.000 de euro pentru ONG-uri care depun proiecte pentru accesul la educație, piața muncii și cultură, anunțate de Fundația Dacia pentru România / Cătălina Murariu, director: Ne dorin ca fiecare om, indiferent de locul din care pornește, să aibă șansa reală să ajungă acolo unde își dorește

383 de vizualizări
Foto: Fundatia Dacia pentru Romania
Fonduri de până la 30.000 euro pentru proiecte care abordează domenii precum accesul la educație, piața muncii și cultură vor fi oferite de Fundația Dacia pentru România (FDpR) care a anunțat, miercuri 8 aprilie, programul său de granturi „Mobilitatea contează”. Bugetul total de granturi este de 1 milioan de euro. Președintele consiliului director al organizației este fostul ministru al Educației Adrian Curaj, actual director al UEFISCDI.

Pot aplica pentru aceste granturi organizațiile neguvernamentale cu o experiență în domeniul vizat de cel puțin 3 ani, potrivit reprezentanților fundației, și au cel puțin un proiect derulat în domeniile în care activează, cu rezultate concrete și impact măsurabil. O conțiție eliminatorie este aceea ca asociațiile, federațiile sau fundațiile care aplică să nu aibă în componența Consiliului Director sau în poziții de conducere persoane considerate a fi expuse politic (care exercită sau au exercitat funcții publice în ultimii doi ani) sau rude ori apropiați ai acestora, conform regulilor de pe pagina organizației.

Cătălina Murariu, director executiv al Fundației, a adăugat: „Prin această inițiativă, ne dorim să le oferim organizațiilor din România oportunitatea de a implementa proiecte inovative care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele vulnerabile. Fundația va sprijini soluțiile care vor permite accesul echitabil la educație, integrarea pe piața muncii și accesul la cultură pentru toate categoriile sociale.”

„Ne dorin ca fiecare om, indiferent de locul din care pornește, să aibă șansa reală să ajungă acolo unde își dorește, fie că vorbim despre acces la Educație, acces la piața muncii sau acces la acctivități culturale. România are un potențial uriaș, dar și dezechilibre reale pe care le putem reduce doar dacă investim cu înțelepciune în soluții care înlătură barierele din calea mobilității fizice și sociale”, a declarat aceasta la evenimentul de lansare.

Calendarul apelului este următorul:

  • Perioada de depunere a proiectelor ─ 8 aprilie 2025 – 30 mai 2025, ora 17:00
  • Evaluarea și selecția proiectelor ─ 2-18 iunie 2025
  • Anunțarea proiectelor câștigătoare ─ 19 iunie 2025
  • Verificarea eligibilității din punctul de vedere al conformității legal-administrative ─ 19 – 30 iunie 2025
  • Semnarea contractelor de finanțare cu organizațiile câștigătoare ─ 1 – 15 iulie 2025

Proiectele depuse vor fi analizate de către un juriu independent, extern, din care fac parte reprezentanți ai mediului antreprenorial de afaceri, ai mediului academic, ai mediului cultural, sportiv și ai societății civile, potrivit fundației.

Juriul este format din:

  • Dragoș ANASTASIU, președinte Eurolines
  • Ana Maria BRÂNZĂ, scrimeră, campioană olimpică, dublă campioană mondială și multiplă campioană euro
  • Adrian CIGHI, cofondator Pago
  • Marius CONSTANTINESCU, jurnalist şi realizator radio-TV cultură și lifestyle –  în curs de confirmare
  • Maria DRĂGHICI, artist și activist cultural, Research fellow la CINETic în cadrul Universității Naţionale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) 
  • Mădălin GURUIANU, PR & promovare Opera Comică pentru Copii
  • Anca HARASIM, director executiv AmCham (American Chamber of Commerce in Romania)
  • Mădălina MORARU, prodecan Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București
  • Tedy NECULA, regizor și producător 
  • Mona NICOLICI, jurnalist TVR, Picătura de Sustenabilitate – în curs de confirmare
  • Irina PĂCURARU, jurnalist TVR
  • Felix PĂTRĂȘCANU, co-fondator Rethink Romania, fost CEO Fan Courier – în curs de confirmare
  • Florina PÂNZARU, decan Facultatea de Management, SNSPA
  • Dana PÎRȚOC, director Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) 
  • Rucsandra POP, artist și consultant independent
  • Ioana Cecilia POPESCU, profesor universitar doctor, decan Facultatea de Marketing, Academia de Studii Economice din București
  • Andreea ROȘCA, jurnalist, scriitor și antreprenor, fondator The Vast & The Curious – în curs de confirmare
  • Tudorița ȘOLDĂNESCU, manager cultural
  • Laura ȘTEFĂNUȚ, jurnalist, cofondator și președinte “Haine Curate”

Formularul de aplicare poate fi accesat aici.

„Credem în misiunea acestei Fundații așa încât am considerat firesc să poarte numele mărcii noastre. Împărtășim aceleași valori și avem același scop: să facem mobilitatea mai accesibilă, un element esențial pentru independență, acces la oportunități și integrare socială,” a declarat Mihai Bordeanu, Director General al Automobile Dacia, în calitate de reprezentant al finanțatorului Fundației, la evenimentul de lansare a apelului. 

„Este un moment important pentru noi, pentru că prin lansarea Fundației Dacia pentru România și a programului de granturi „Mobilitatea contează” facem un pas semnificativ în direcția susținerii inițiativelor care au un impact real în comunități. Mobilitatea, în toate formele sale, este cheia accesului la educație, locuri de muncă și cultură, iar FDpR vizează tocmai sprijinirea acestor soluții inovative pentru o societate mai incluzivă”, a spus Adrian Curaj, președintele Consiliului Director al Fundației Dacia pentru România.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Profesorii ne-au spus că, dacă vrem să mai vedem și harta României pe harta Europei, să mergem la vot” – Ioana, elevă de liceu, despre primele alegeri pentru ea și colegii ei: I-am văzut pe profesori mai speriați ca nicicând, ei au trecut prin comunism

La protestul pro-european de joi seara, unde peste 3.000 de persoane s-au strâns la o doar oră de la începerea manifestației, tinerii și-au făcut auzite vocile. Printre participanți, Ioana, o…
Vezi articolul

Daniel David: Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase

„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare…
Vezi articolul