Peste 30.000 de profesori se întâlnesc în iTeach, cel mai complex ecosistem educațional digital dezvoltat pentru a sprijini cadrele didactice – o bibliotecă cu 11.000 de resurse educaționale deschise și parcursuri de educație digitală. Tu ești acolo? (P)

4.165 de vizualizări
Platforma iTeach este o construcție temeinică de sprijin pentru cariera didactică, o alegere bună pentru 30.000 de profesori – un număr în creștere accelerată. Este coloana vertebrală a unui complex ecosistem educațional digital în sprijinul cadrelor didactice, dezvoltat de fundația Institutul pentru Educație și Social IT în parteneriat cu alte instituții. Este un model pentru alte țări, fiind inclus în rapoarte și analize europene privind utilizarea tehnologiilor digitale pentru educație.

Prin programul iTeach au fost dezvoltate, începând cu 2010, o serie de instrumente destinate constituirii unei comunități virtuale de învățare a cadrelor didactice din România și care permit utilizarea în scop profesional a tehnologiilor digitale avansate.

Platforma iTeach susține o comunitate dinamică, care a acumulat peste 5.800 de articole pe blog, 400 de grupuri, 2.500 de sondaje (cu 50.000+ răspunsuri și comentarii ) și peste 500 de dezbateri create de cadre didactice. Mai mult, în ecosistemul iTeach sunt deja peste 6.000 de articole pe teme psihopedagogice publicate în reviste open-access cu ISSN, 5.000 de anunțuri și știri din educație, o bibliotecă cu 11.000 de resurse educaționale deschise și parcursuri de educație digitală

Cadrele didactice pot accesa platforma iTeach.ro și la adresa suntProfesor.ro

Ne mândrim în mod special cu cele 35 de cursuri online pe care le-am susținut gratuit pentru cadre didactice până acum, însă adevărul este că toate celelalte componente contribuie în egală măsură la formarea de competențe necesare unui profesor în ziua de azi”, afirmă dr. Olimpius Istrate, coordonator din partea Institutului pentru Educație al programului iTeach de dezvoltare profesională a cadrelor didactice. „Parcursul complex și flexibil pe care îl propunem complementarizează formarea inițială oferită de universități și formarea continuă prin casele corpului didactic.

Prin iTeach, Institutul pentru Educație oferă variante flexibile și complete de dezvoltare instituțională pentru școli și de dezvoltare profesională pentru fiecare cadru didactic.

Platforma iTeach are integrate:
  • cursuri online de scurtă durată din categoria programelor pentru abilitare funcțională, categoria 3 (15+ credite profesionale); catalogul de cursuri: https://iteach.ro/pagina/21495/
  • posibilitatea de a publica articole în reviste educaționale: https://iteach.ro/reviste
  • posibilitatea de a publica resurse educaționale deschise (RED) și de a crea parcursuri de educație digitală sau mixte: https://digitaledu.ro
  • acces la baze de date educaționale
  • instrumente de social networking pentru dezvoltare profesională: articole pe blogul personal, sondaje și dezbateri colegiale, spații de lucru virtuale, grupuri pe diverse teme de interes, ghiduri, anunțuri și informări deschise comentariilor și completărilor etc.
  • portofoliul profesional al fiecărui cadru didactic.

Dr. Olimpius Istrate completează: „În contextul noilor provocări, modalitățile efective de suport pentru profesori trebuie să fie complexe, mult peste cadrul actual reglementat al dezvoltării profesionale continue pentru cadrele didactice din România. Inovarea curriculară – transformarea educației, cum se tot vehiculează, sau reforma, dacă vreți – are ca element central profesorul și presupune asigurarea unor mecanisme viabile care să permită, să recunoască, să pondereze formarea nu doar prin cursuri acreditate. DPC autentică se cizelează în lumea reală, prin participare la proiecte și mobilități, mentorat reciproc, oportunități variate de reflecție, de schimb de idei, de dezbatere și mai ales de participare activă, formularea și testarea de ipoteze pedagogice, comunicarea rezultatelor propriilor investigații și cercetări etc.”.

Evaluarea experiențelor de implementare a inovației în sistemele de învățământ arată foarte clar că, în cazurile în care implementarea a fost un succes, acesta s-a datorat susținerii (suportului cu metodologii, materiale, mecanisme de recunoaștere și recompensare), continuității la nivel de leadership, selecției și susținerii adecvate a profesorilor debutanți, precum și unui sistem bine pus la punct de dezvoltare profesională continuă.

Dezvoltare profesională continuă pentru cadrele didactice

Astăzi, calitatea resursei umane a unei țări depinde din ce în ce mai mult de numărul și de calitatea oportunităților oferite cadrelor didactice pentru perfecționare. Altfel spus, argumentul în sprijinul necesității de ameliorare a condițiilor pentru dezvoltare profesională continuă este faptul că, într-o societate dinamică, diversă, competitivă, competențele cadrelor didactice constituie o condiție fundamentală pentru dezvoltarea abilităților de bază ale elevilor: comunicare, inițiativă, autonomie, creativitate, utilizarea responsabilă a tehnologiilor digitale, antreprenoriat, cooperare, utilizarea limbilor străine, competențe civice. Programul iTeach transpune concret acest principiu, prin prisma experienței și expertizei instituțiilor participante, într-o platformă colaborativă, cu un evantai de instrumente relevante, eficiente, utile.

Am fost extrem de încântați și onorați în 2010, când platforma iTeach a fost desemnată de Ministerul Educației ca platformă pivot pentru formarea cadrelor didactice în domeniul pedagogiei digitale. Atunci am pregătit în limba română cursurile Colaborarea în clasa digitală, Evaluarea în școlile secolului XXI, Abordări bazate pe proiecte, preluate de la compania Intel prin programul lor internațional de formare a cadrelor didactice”, afirmă Doru Ștefănescu, coordonatorul echipei tehnice din partea Social IT.

Comunitatea iTeach

Comunitatea iTeach, dezvoltată de fundația Institutul pentru Educație și de Social IT în parteneriat cu alte instituții, este disponibilă exclusiv pentru cadre didactice, la adresele iTeach.ro și suntProfesor.ro.

iTeach este pur și simplu expresia datoriei de a ne ajuta profesorii. A crescut natural, cu sprijinul competent al unor universități, CCD-uri, ONG-uri și companii care cred în forța educației și în rolul esențial al profesorului”, adaugă Olimpius Istrate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Uniunea Naţională a Studenţilor din România: Suntem alături de profesorii aflaţi în grevă / ”Vrem fapte, nu vorbe” / Vor purta o bandană albă în timpul examenelor, în semn de solidaritate

Uniunea Naţională a Studenţilor din România anunţă că este alături de profesorii din ţară aflaţi în grevă, studenţii membri ai organizaţiei urmând să poarte o bandană albă în timpul examenelor,…
Vezi articolul

„Râde lumea de noi, doamna ministru…” – încă un memoriu trimis Ligiei Deca de 2.000 de directori de școli, după ce precedentele au fost tratate doar cu declarații: Ceea ce se întâmplă, pentru noi „e o dramă pe care nu ne-am putut-o imagina vreodată” / Directorii cer indemnizație de conducere de 50% din salariu și concediu de odihnă la fel ca al tuturor cadrelor didactice

„Râde lumea de noi, dna ministru…” scriu directorii de școli într-un memoriu trimis Ligiei Deca în numele a 2.000 de directori generali și directori adjuncți de școli. Managerii de școli…
Vezi articolul

Peste 6.000 de copii din 30 de școli formați în cadrul Orei de Educație Rutieră, 5 desene premiate în cadrul Galei VIA Creative pentru mesajele cu impact pentru siguranța rutieră (P)

Gala premiilor Ora de Educație Rutieră – VIA Creative, un eveniment organizat săptămâna aceasta de TotalEnergies și Asociația E.D.I.T, cu sprijinul instituțional al Ministerului Educației și Poliției Române. Gala marchează…
Vezi articolul