Peste 2.600 de candidați nu s-au prezentat la proba de Limba română la BAC 2023, sesiunea de toamnă / 21 au fost eliminați pentru că au încercat să copieze

Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com

La proba scrisă de Limba și literatura română – proba E.a) din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului național de bacalaureat 2023 nu s-au prezentat 2.629 de candidați, iar 21 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației. La această probă candidații au avut de ales între Mihail Sadoveanu și George Călinescu, la profilurile real și tehnologic. Amintim că este pentru prima dată când toate lucrările de la un examen național vor fi evaluate digitalizat.

Au fost prezenți la prima probă a sesiunii de toamnă a examenului de Bacalaureat 2023, 14.971 de candidați din cei 17.621 de candidați care și-au exprimat opțiunea de a susține această probă. În total, la această sesiune de Bac s-au înscris doar 33.900 de candidați, cei mai puțini din ultimii 18 ani. Potrivit unei analize Edupedu.ro, doi din trei tineri înscriși la Bacalaureatul de toamnă sunt din promoția 2023.

Ministerul Educației subliniază într-un comunicat de presă că “în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, în urma solicitărilor exprese, numărul candidaților prezenți la fiecare probă este diferit. Altfel spus, cei peste 33.900 de candidați înscriși susțin examenul integral sau parțial”.

Următoarele probe scrise sunt programate astfel:

Probele de evaluare a competențelor (lingvistice și digitale) au fost echivalate/recunoscute în perioada 7 – 11 august.

Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), va avea loc în data de 25 august (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale vor fi comunicate marți, 29 august.

Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase).

Informații de context

Este pentru prima dată când toate lucrările de la un examen național vor fi evaluate digitalizat, după cum au susținut ministrul Educației, Ligia Deca și secretarii de stat Florian Lixandru și Sorin Ion. Probele scrise se vor desfășura în 137 de centre de examen în toată țara. “Acest proces nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat”, precizează Ministerul.

Acest lucru implică dotarea centrelor cu scannere pentru ca lucrările să fie introduse în calculator.

Pentru scanări, profesorul va trebui să creeze, pe desktop, un folder care trebuie șters “obligatoriu” (“atât de pe desktop cât și din Recycle bin/coș de gunoi”) după încheierea procesului de scanare. Prima pagină a lucrărilor se scanează nesecretizat – platforma de evaluare va elimina această primă pagină a lucrării. (N. Red. Procedura pentru corectarea digitalizată la Bacalaureat).

Ligia Deca a spus cu o zi înainte de a începe BAC-ul de toamnă că “se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație”.

Până la 12.000 de scannere au fost achiziționate de Ministerul Educației prin licitația lansată în primăvară, potrivit calculelor Edupedu.ro. O firmă din Timișoara a fost aleasă să livreze scannere de 2,5918 milioane de euro, conform datelor de pe platforma Băncii Mondiale. Potrivit informațiilor noastre, prețul unui scanner este de 216 euro, ceea ce înseamnă că la finalul lunii iulie ar fi ajuns în școli și licee 11.990 de astfel de aparate.

Simulările examenelor naționale – Evaluarea Națională la clasa a VIII-a și Bacalaureatul din anul școlar 2023-2024 vor fi următoarele sesiuni de corectare digitalizată, după cum a anunțat ministra Ligia Deca pe 5 iulie.

Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Cel mai mic număr de candidați la BAC – sesiunea de toamnă din ultimii 18 ani, cu aproape o mie mai puțini decât anul trecut
Corectare digitalizată la Bacalaureat. Parcursul unei lucrări de la predarea ei către profesorii asistenți și până la urcarea în platformă. Documentele trebuie șterse de pe laptop la final – procedură
Subiectele și baremele de corectare pentru proba de Limba română de la BAC 2023, sesiunea de toamnă, profilele real și tehnologic. Candidații au avut de ales între Mihail Sadoveanu și George Călinescu
Scanarea lucrărilor la Bacalaureat i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre profesorii asistenți, care ar fi fost instruiți în dimineața probei, cu documente distribuite pe grupuri de Whatsapp
Exit mobile version