Peste 240 de milioane de euro pentru reducerea abandonului școlar în învățământul primar, bani de la bugetul UE prin Programul Educație și Ocupare, a anunțat Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației

Bogdan Cristescu / Foto: Universitatea din București/ Facebook.com - Mircea Popa

„Va exista o finanțare suplimentară de 242 de milioane de euro pentru reducerea abandonului școlar în învățământul primar, din Programul Operațional Educație și Ocupare, POEO”, a declarat Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, la lansarea locală a „Education at a Glance 2024”, a doua ediție a raportului comparativ al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), de pe 10 septembrie. Bogdan Cristescu a anunțat și primele primele rezultate ale PNRAS (Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar).

Reducerea abandonului școlar

„Cele mai semnificative inegalități în educație sunt legate de mediul socio-economic al părinților și al elevilor, potrivit raportului de țară pentru România al OCDE. Educația părinților are un impact major asupra rămânerii elevilor în școală și asupra continuării studiilor acestora”, a declarat Bogdan Cristescu.

Prin PNRAS abordăm problema abandonului școlar în 2.292 de școli. Ne punem problema și învățământului primar, pentru că un impact major în dezvoltarea ulterioară a copilului îl are educația timpurie. Prin Programul Operațional Educație și Ocupare, am negociat sume considerabile și priorități importante, inclusiv educația timpurie, dar și reducerea abandonului școlar. Avem alocate 242 de milioane de euro pentru reducerea abandonului școlar în învățământul primar. Acești bani vor fi decontați de la bugetul Uniunii Europene, nu de la bugetul de stat”, a anunțat Bogdan Cristescu.

Reducerea abandonului școlar și identificarea categoriilor în risc, prezentarea secretarului de stat Bogdan Cristescu:
Măsuri țintite de reducere a efectelor mediului socio-economic de proveniență asupra participării

„Măsurile naționale de intervenție existente care vizează îmbunătățirea accesului la educație de calitate pentru toți au fost adaptate pentru a răspunde mai bine nevoilor beneficiarilor:

Informații despre Programul Operațional Educație și Ocupare 2021-2027 sau Programul Educație și Ocupare

Programul Operațional Educație și Ocupare (POEO) 2021-2027 sau Programul Educație și Ocupare a fost aprobat pe 9 aprilie 2024, iar, sumele alocate pentru educație fac parte dintr-un buget total mai amplu de aproximativ 4,3 miliarde de euro.

O parte semnificativă din această sumă este destinată educației, iar fondurile vor fi direcționate în principal către următoarele priorități:

  1. Reducerea abandonului școlar 
  2. Îmbunătățirea accesului la educație – mai ales pentru categoriile vulnerabile, prin măsuri ce vizează educația timpurie, primară și secundară, dar și educația universitară.
  3. Programe de formare profesională și învățare pe tot parcursul vieții.
  4. Proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale – modernizarea școlilor, îmbunătățirea dotărilor și creșterea accesului la educația digitală.

Alocarea fondurilor, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene

„Prin Programul Educație și Ocupare sunt abordate nevoile de progres din domenii cheie pentru dezvoltarea socio-economică: 

Exit mobile version