În jur de 20.000 de studenți nu vor avea locuri în cămine, din cauza măsurilor de distanțare – anunță președintele Consiliului Rectorilor

5.681 de vizualizări
locuri în cămine - Studenția online
Foto: Pexels.com
Universitățile din România au cazat anul trecut în căminele studențești în jur de 92.000 de tineri, iar “anul acesta estimăm că vom caza 65-75.000, pentru că vor fi introduse măsuri de distanțare”, a anunțat președintele Consiliului Rectorilor. Sorin Cîmpeanu a atras atenția la Digi 24 că ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației nu reglementează și situația de închidere-deschidere a căminelor universităților, în cazul apariției de cazuri COVID-19.

Președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR) a explicat că “decizia reluării sau suspendării cursurilor va fi luată de senatul universitar, pe baza autonomiei universitare. Însă aceste decizii ale senatelor universitare trebuie luate pe baza unor documente de natură medicală. Ce închidem, la apariția unor cazuri: camera, palierul sau întreg campusul? Va trebui să avem niște răspunsuri care să vină de la Ministerul Sănătății”.

Locurile în cămine, în contextul pandemiei

“Îndrăznesc să avansez o idee: în situația în care apar mai multe cazuri într-un cămin, cea mai normală măsură ar fi aceea de a închide palierul. Apoi de a vedea dacă au interacționat cu studenții de pe alte paliere și dacă da, atunci închizi tot căminul”, a declarat Cîmpeanu, care a precizat că măsura cea mai severă este închiderea întregului campus studențesc al unei universități. 

“Va fi foarte dificil de păstrat toate regulile în căminele studențești. Există o ușoară predispoziție spre o libertate mai mare. Va fi mai greu de păstrat controlul în căminele studențești”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Acesta a precizat că cele mai multe universități au decis să deschidă anul universitar în sistem hibrid: cursurile să fie online, iar orele de aplicație, laboratoarele să fie predate fizic. “Din moment ce organizezi ore fizic, înseamnă că trebuie să cazezi studenții. Decizia perfectă nu există: chiar dacă îi testezi pe studenți înainte de cazare, ar trebui repetată testarea”, a adăugat oficialul.  

“Decizia universității pe care o conduc este de testare a tuturor studenților la cazare, din resurse proprii. Ai o fotografie la momentul 0, dar peste câteva zile nu mai știi situația”, a declarat Cîmpeanu, care este rectorul Universității de Agronomie și Medicină Veterinară din București. 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

QS World University Rankings 2024: Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București revin în top 1000 global / 13 instituții românești prezente în ultima ediție a reputatului clasament al universităților lumii

Două universități românești – Babeș-Bolyai și Universitatea din București – apar din nou în QS World University Ranking, clasament QS World University Ranking, reputatul clasament internațional al Quacquarelli Symonds, a…
Vezi articolul

Universitatea de Medicină Iași va primi în sesiunea de examene din vară doar studenți vaccinați, cu test negativ ori adeverință că au făcut COVID-19, susține LS Iași / Purtătorul de cuvânt al UMF: Nu există o asemenea decizie, dar se poartă discuții pentru a vedea dacă e oportună

Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași (UMF Iași) este acuzată de organizația Liga Studenților Iași că a decis, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație din 28…
Vezi articolul

Studenții vor plăti integral abonamentele STB de transport în București până când noile reguli cu reducerile de 90% sunt publicate, cel târziu pe 15 septembrie / Elevii au în continuare abonament gratuit prin aplicația YouthTB

Abonamentele de transport STB pentru studenții din București sunt disponibile la acest moment numai în valoarea integrală, fără vreo reducere pentru aceștia, anunță Societatea de Transport București (STB) într-un comunicat…
Vezi articolul

Universitățile pot de acum să finanțeze din fonduri proprii proiecte de mobilitate academică a studenților, iar aceștia vor beneficia cel puțin o dată pe an de prezentări ale programelor de mobilitate disponibile / Fonduri de la buget pentru creșterea numărului de mobilități – Metodologie nou aprobată

Instituțiile de învățământ superior „pot finanța, cofinanța și/sau avansa fonduri din venituri proprii pentru a susține implementarea proiectelor de mobilitate”, potrivit noii Metodologii privind mobilitatea academică a studenților, aprobată printr-un…
Vezi articolul