În jur de 20.000 de studenți nu vor avea locuri în cămine, din cauza măsurilor de distanțare – anunță președintele Consiliului Rectorilor

5.683 de vizualizări
locuri în cămine - Studenția online
Foto: Pexels.com
Universitățile din România au cazat anul trecut în căminele studențești în jur de 92.000 de tineri, iar “anul acesta estimăm că vom caza 65-75.000, pentru că vor fi introduse măsuri de distanțare”, a anunțat președintele Consiliului Rectorilor. Sorin Cîmpeanu a atras atenția la Digi 24 că ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației nu reglementează și situația de închidere-deschidere a căminelor universităților, în cazul apariției de cazuri COVID-19.

Președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR) a explicat că “decizia reluării sau suspendării cursurilor va fi luată de senatul universitar, pe baza autonomiei universitare. Însă aceste decizii ale senatelor universitare trebuie luate pe baza unor documente de natură medicală. Ce închidem, la apariția unor cazuri: camera, palierul sau întreg campusul? Va trebui să avem niște răspunsuri care să vină de la Ministerul Sănătății”.

Locurile în cămine, în contextul pandemiei

“Îndrăznesc să avansez o idee: în situația în care apar mai multe cazuri într-un cămin, cea mai normală măsură ar fi aceea de a închide palierul. Apoi de a vedea dacă au interacționat cu studenții de pe alte paliere și dacă da, atunci închizi tot căminul”, a declarat Cîmpeanu, care a precizat că măsura cea mai severă este închiderea întregului campus studențesc al unei universități. 

“Va fi foarte dificil de păstrat toate regulile în căminele studențești. Există o ușoară predispoziție spre o libertate mai mare. Va fi mai greu de păstrat controlul în căminele studențești”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Acesta a precizat că cele mai multe universități au decis să deschidă anul universitar în sistem hibrid: cursurile să fie online, iar orele de aplicație, laboratoarele să fie predate fizic. “Din moment ce organizezi ore fizic, înseamnă că trebuie să cazezi studenții. Decizia perfectă nu există: chiar dacă îi testezi pe studenți înainte de cazare, ar trebui repetată testarea”, a adăugat oficialul.  

“Decizia universității pe care o conduc este de testare a tuturor studenților la cazare, din resurse proprii. Ai o fotografie la momentul 0, dar peste câteva zile nu mai știi situația”, a declarat Cîmpeanu, care este rectorul Universității de Agronomie și Medicină Veterinară din București. 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO A patra zi de proteste pro-europene în Piața Universității. Peste 1.500 de studenți și tineri au fost în stradă și au scandat: „România e iubire, nu fascism și amăgire” / „Apa este H2O” / „Putin, jos labele de pe România”

Peste 1.500 de tineri și studenți au fost în stradă în Piața Universității din București, joi seară, pentru a patra zi consecutiv. De luni, mii de tineri din mai multe…
Vezi articolul

Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța se opune ferm față de posibila desființare a Universității Maritime din Constanța și participarea la formarea unei noi universități tehnice naționale

Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța (LSUMC) se poziționează ferm împotriva desființării Universității Maritime din Constanța și a participării la formarea unei noi universități tehnice naționale, sub orice formă s-ar…
Vezi articolul

Acuzat de îndemn la referendum în fața studenților, președintele Senatului Universității din Oradea confirmă că e liderul Coaliției pentru Familie Bihor: Mesajul nu conține prozelitism sau propagandă

Acuzat de studenți de propagandă religioasă și îndemn la referendum, Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea, a declarat pentru Edupedu.ro că mesajul transmis în ceremonia de începere a cursurilor…
Vezi articolul