ERATĂ Peste 10.300 de lucrări au fost recorectate pentru diferențe de peste un punct la Evaluarea Națională 2024, înainte de contestații

Foto: captură - ghidul profesorului asistent

Peste 10.380 de lucrări de la Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a 2024 au fost recorectate de alți doi profesori evaluatori, după ce au fost notate inițial cu minim un punct mai puțin, potrivit informațiilor anunțate de ministrul Educației, Ligia Deca. Inițial Edupedu.ro a publicat faptul că ar fi peste 19.500 de asemenea lucrări, dar la verificarea informațiilor cu reprezentanții Ministerului Educației, procentul de 6,39% este doar pentru lucrările de la Limba și literatura română și nu pentru toate lucrările, cum greșit scrisesem, așa că rectificăm știrea cu informațiile corecte.

Numărul recorectărilor la limba română este cu 11,39% mai mic decât cel de la simularea din martie, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației.

„Per ansamblu, aceste două măsuri amintite au făcut ca acuratețea evaluării să crească procentul lucrărilor la limba română recorectate pentru diferențe mai mari de un punct s-a redus la jumătate față de simulări, față de 11,39% la simulări. Acum avem 6,39% lucrări recorectate pentru diferențe mai mari de un punct între cei doi corectori. La matematică, la simulări au fost recorectate 0,1% dintre lucrări, 0,25%, iar acum au fost reevaluate pentru diferență mai mare de un punct – 0,1% dintre lucrări”, spunea miercuri în conferință de presă Ligia Deca.

Numărul de lucrări recorectate pentru direfențe de un punct și peste este următorul:

În total sunt 10.382 de lucrări.

Știrea inițială, cu informațiile inexancte:

La proba de Limba și Literatura Română s-au prezentat 153.397 de absolvenți de clasa VIII-a, iar la Matematică au fost prezenți 153.013 elevi, potrivit dosarului de presă publicat de Minister. Pe baza acestor date, numărul lucrărilor ar fi de 306.410. Aplicând procentul anunțat de ministru la acest număr total de lucrări, rezultă 19.580 de lucrări reevaluate.

Recorectarea a fost necesară, mai ales, pentru proba la limba și literatura română, conform datelor de la Ministerul Educației: la matematică s-a înregistrat un procent de recorectare de doar 0,1%, în comparație cu 0,25% la simulare.

Elevii care sunt nemulțumiți de notele obținute pot depune contestații miercuri, pe 3 iulie, între orele 16 și 19 și pe 4 iulie între orele 8 și 12. Aceștia își pot contesta notele fie fizic, la centrele de examen, fie online, cu cereri trimise pe email.

Modelul de cerere de contestație și alte detalii despre procedură pot fi consultate aici.

Examenul a fost promovat de mai mult de 74% dintre elevi. Aceasta este cea mai mică rată din 2019 până în prezent. Accesează statistica ratei mediilor.

Admiterea la liceu va avea loc în perioada 11-12, 15-22 iulie 2024, iar în fișele de înscriere vor fi completate atât de elevi, cât și de părinții acestora.

Exit mobile version