ERATĂ Peste 10.300 de lucrări au fost recorectate pentru diferențe de peste un punct la Evaluarea Națională 2024, înainte de contestații

53.860 de vizualizări
Foto: captură – ghidul profesorului asistent
Peste 10.380 de lucrări de la Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a 2024 au fost recorectate de alți doi profesori evaluatori, după ce au fost notate inițial cu minim un punct mai puțin, potrivit informațiilor anunțate de ministrul Educației, Ligia Deca. Inițial Edupedu.ro a publicat faptul că ar fi peste 19.500 de asemenea lucrări, dar la verificarea informațiilor cu reprezentanții Ministerului Educației, procentul de 6,39% este doar pentru lucrările de la Limba și literatura română și nu pentru toate lucrările, cum greșit scrisesem, așa că rectificăm știrea cu informațiile corecte.

Numărul recorectărilor la limba română este cu 11,39% mai mic decât cel de la simularea din martie, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației.

„Per ansamblu, aceste două măsuri amintite au făcut ca acuratețea evaluării să crească procentul lucrărilor la limba română recorectate pentru diferențe mai mari de un punct s-a redus la jumătate față de simulări, față de 11,39% la simulări. Acum avem 6,39% lucrări recorectate pentru diferențe mai mari de un punct între cei doi corectori. La matematică, la simulări au fost recorectate 0,1% dintre lucrări, 0,25%, iar acum au fost reevaluate pentru diferență mai mare de un punct – 0,1% dintre lucrări”, spunea miercuri în conferință de presă Ligia Deca.

Numărul de lucrări recorectate pentru direfențe de un punct și peste este următorul:

  • Limba și literatura română: 9.806
  • Matematică: 152
  • Limba maternă: 424

În total sunt 10.382 de lucrări.

Știrea inițială, cu informațiile inexancte:

La proba de Limba și Literatura Română s-au prezentat 153.397 de absolvenți de clasa VIII-a, iar la Matematică au fost prezenți 153.013 elevi, potrivit dosarului de presă publicat de Minister. Pe baza acestor date, numărul lucrărilor ar fi de 306.410. Aplicând procentul anunțat de ministru la acest număr total de lucrări, rezultă 19.580 de lucrări reevaluate.

Recorectarea a fost necesară, mai ales, pentru proba la limba și literatura română, conform datelor de la Ministerul Educației: la matematică s-a înregistrat un procent de recorectare de doar 0,1%, în comparație cu 0,25% la simulare.

Elevii care sunt nemulțumiți de notele obținute pot depune contestații miercuri, pe 3 iulie, între orele 16 și 19 și pe 4 iulie între orele 8 și 12. Aceștia își pot contesta notele fie fizic, la centrele de examen, fie online, cu cereri trimise pe email.

Modelul de cerere de contestație și alte detalii despre procedură pot fi consultate aici.

Examenul a fost promovat de mai mult de 74% dintre elevi. Aceasta este cea mai mică rată din 2019 până în prezent. Accesează statistica ratei mediilor.

Admiterea la liceu va avea loc în perioada 11-12, 15-22 iulie 2024, iar în fișele de înscriere vor fi completate atât de elevi, cât și de părinții acestora.


19 comments
  1. Bătaie de joc!!! Copii cu medii peste 9 pe tot parcursul celor patru ani de gimnaziu au luat media 5 și mulți nu au făcut contestație de frică….suntem de tot râsul .Ar fi corect sa vedem și noi lucrările corectate și să mergem în instanta …că la noi că la nimeni .

  2. V-ati bătut joc de aceasta generație de copii, au terminat clasa a patra în pandemie, si-au cunoscut diriginta/profesorii fără masca după mai bine de 1 an și i-ati evaluat scanandu-le lucrările și trimitandu-le..Dumnezeu știe pe unde..si ce profesor le-a evaluat…Au fost “cobaii” sistemului!!! E revoltător ca acei copii care în clasele 5-8 au fost evaluați de profesori au avut medii generale peste 9.00 și premii la concursuri naționale au note mai mici decât cei care abia scoteau un 5!!
    Evaluați profesorii, oare toți au același nivel de pregătire? Lucrările lor pot fi trimise la corectat de alți profesorii în tara și atunci sa vedem rezultate!!
    Sa se facă o statistica și ptr ei !!

  3. Din păcate sistemul de învățământ din Romania lasă de dorit și mai mereu se aruncă vina părinților a căror copii au luat note mici . Nimeni nu își pune întrebarea oare modul de predare din școli este pe înțelesul tuturor ? De ce in continuare profesorii au elevii lor preferați și pe ceilalți îi tratează ostil și nu ii ajută?

  4. SĂ VĂ FIE RUȘINE!!!!
    Niște copii care au învățat iau note mai mici decât cei care abia au reușit să obțină media 5..
    Nu sunteți în stare să plătiți doi profesori să corecteaze( de acasă din pat sau de pe fotoliu).
    Mai nou ne conduc niște calculatoare ( bineînțeles că dau erori, ca așa e în orice sistem ,educație, medicină etc..)
    DEMISIA DE LA MINISTER ȘI STAȚI ACASĂ DACĂ NU ȘTIȚI SĂ VĂ FACEȚI TREABA!
    Fratele meu plânge de 3 zile și e foarte supărat știind că a făcut de alte note..
    O MARE 🖕🏻!!!!

  5. “Ar trebui sa fie revizionate si filmarile de pe camerele de supraveghere…..”.
    Aşa este. În municipiul Galaţi spre exemplu, la o şcoală generală doamna profesoară de limba şi literatura română, pe tot parcursul exemenului din data de 25 iunie 2024 a intrat în clasele de examinare şi cu mare grijă, având în vedere poziţia camerelor de luat vederi, a arătat elevilor cu care a făcut personal pregătire, rezolvările . Astfel,un copil care pe parcursul celor 4 ani de gimnaziu, inclusiv la simularea naţională şi cea judeţeană a fost de 7 la evaluarea naţională a luat 9,70 la limba şi literatura română. Martori au fost ceilalţi copii din sala de exeminare şi imaginile inregistrate de camerele de luat vederi.

  6. Ar fi bine ca profesorii ale căror materii se dau la examen să predea la clasa cum trebuie și nu să aștepte copii la meditații.Nu toți părinții își permit financiar să-și pregătească copii in particular.Eu țin să le spun tuturor copiilor care au susținut examenul că notele nu reflectă întotdeauna cunoștințele,poate datorită emoțiilor nu faci întotdeauna lucrările cele mai bune.

    1. nu are voie să intre în sala de examen profesoară de română, din moment ce a fost proba de română!

  7. Buna seara! sper ca la contestati sa fie indulgent pt a mari nota .La subiectele grele care au fost asa ar trebui .Sa nu uitam ca si aceasta generație au avut 2 ani pierduti cu pandemia .Nu s-a luat în calcul .Au sărit pe această generație cu subiecte care nici nu sau lucrat .iau demoralizat complet .urat din partea celor care au facut subiectele

    1. 1. Subiectele au fost similare cu cele de anul trecut, pe alocuri chiar mai usoare
      2. Copiii care au dat acum Evaluarea Nationala s-au reantors din pandemie la scoala fizica, la jumatatea clasei a V-a! Evaluarea s-a dat din materia predator in gimnaziu. Cu alte cuvinte, pandemia si lectiile online i-a afectat cam cat i-ar fi afectat lipsitul de la scola pe motiv de raceala.

      Altfel, cand unul dintre cei “afectati” care nu au invatat va ajunge medic si va va opera gresit sa fiti si dumneavoastra indulgenta cu el – a a prins o pandemie cand era mic.

      1. Incredibil câta lipsă de empatie și înțelegere față de nevoile copiilor emanați! Acești copii au fost abandonați la început de clasa 5 în online, terorizați imediat ce au pășit în școala cu măști pe față la 35° și distanțare socială și multe alte aberații ce generația x la vârsta lor nici nu ar fi putut să își imagineze. Suntem oameni, totuși, noi ceilalți. Nu știu ce să spun despre dv…

      2. Stimate domn, probabil nu aveți un copil care a absolvit în acest an gimnaziu, acești copii nu au susținut evaluarea națională în clasa a IV-a fiind în pandemie, adică 2020 iar la școală fizic au început cursurile în decembrie, pe când erau în clasa a VI-a.

    2. corect ar fi că toate lucrările să fie recorectate,și cele cu contestație depusă cat și cele fără, deoarece sunt elevi care nu au depus contestație dar au meritat note mai mari.

  8. Jale mare,sa va fie rușine pt ca va bateți joc de copii noștri cu scanarea voastră.Sunt elevi care au muncit și au luat note mici și copii care cu chin cu vai au trecut clasa.Nu aveți oameni capabili de corectat ?

  9. Fiul meu a fost notat cu 3,47 la Evaluare.Stiam că nu e pregătit ,dar nici așa….Mai are șanse a fi admis la un Liceu? Mulțumesc.

  10. De ce nu este posibil ca fiecare elev sa-si primeasca lucrarile corectate, sa afle si ei unde au gresit? Prin aceasta varianta am afla daca merita sau nu sa se faca contestatii.

    1. Asa ar fi de bun simt. Sa avem acces la lucrarile corectate… si apoi sa face contestatie, daca este cazul…

      1. La corectare nu se fac semne pe lucrare (pentru că se poate cere recorectarea). Nu se făceau nici când profesorul avea lucrarea în față, fizic, nici acum, când o vede doar în format pdf.

        Aflați dacă și ce au greșit în baza baremului (la română e adevărat că există o doză de subiectivism, și se mai depunctează și un număr de greșeli gramaticale sau ortografice).

        Să vedeți lucrările nu ajută la nimic, dacă nu aveți abilitatea de a identifica dacă elevul a realizat baremul sau nu, neavând pregătirea de specialitate. Dar puteți întotdeauna întreba profesorul de la clasă dacă elevul își merita nota, în baza a ceea ce știe că a scris. De obicei se face asta, chiar dacă elevii deja au terminat clasa a VIII-a. Cel puțin la școala mea, așa se procedează, pentru ca elevii să conștientizeze dacă merită sau nu să depună contestații.

        Când vor apărea lucrările recorectate, sunt 90% șanse să se spună în presă că notele s-au modificat. Ce trebuie însă să știți e că se pot modifica doar cu o sutime, și tot modificate (în sus sau în jos) vor fi considerate. Asta nu înseamnă că evaluarea inițială a fost greșită.

        La școala mea, o singură dată a existat o diferență uriașă între ce știa că a scris elevul nostru, și nota din prima fază. Iar problema nu era corectura, ci o eroare umană, cineva transcrisese inversat notele din catalog între el și o colegă a lui, eroare care a putut fi verificată imediat și făcute modificările de rigoare (dar la acea vreme centrul de evaluare era în același județ și se știa de unde vine catalogul). Așa că a fost corectat catalogul iar elevul și-a primit nota meritată fără să mai depună contestație.

  11. Ar trebui sa fie revisionate si filmarile de pe camerele de supraveghere, stim ca multi copii au copiat, nu este cinstit, cum este posibil ca un copil aproape de corigenta in gimnaziu sa primeasca peste 8 la evaluare. Scoala da bine dar nu si copii care chiar s-au straduit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Radu Vancu: Ar trebui începută educația literară a copiilor, la școală, cu literatură contemporană, cu scriitori care răspund la aceleași întrebări, neliniști, frământări și bucurii ca ale lumii lor / Statul român are politici foarte proaste de lectură

„Ar trebui începută educația literară a copiilor cu literatură contemporană, cu scriitori care răspund la aceleași întrebări, neliniști, frământări, bucurii ca ale lumii lor”, a declarat scriitorul Radu Vancu într-un…
Vezi articolul