Peste 180 de organizații cer măsuri împotriva hărțuirii sexuale din universități / Organizația FILIA pentru apărarea drepturilor femeilor: ”Este un fenomen larg răspândit”

170 de vizualizări
meditații în perioada în care școlile au fost închise
Foto: Pexels.com
Peste 180 de organizații ale societății civile din România și Europa cer universităților românești să ia măsuri împotriva hărțuirii sexuale și discriminării de gen, anunță într-un comunicat de presă Centrul FILIA, o organizație pentru apărarea drepturilor femeilor.

În colaborare cu Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Centrul FILIA a realizat în premieră un ghid de bune practici, pe baza căruia universitățile își pot îmbunătăți procedurile interne prevăzute de Codul de Etică. Acesta include modele de bune practici din marile centre universitare internaționale și pașii pentru combaterea, sesizarea și sancționarea cazurilor de discriminare de gen și/sau hărțuire sexuală.

Deși jumătate dintre studentele chestionate într-un sondaj FILIA consideră că există hărțuire sexuală în universități, doar 14 sesizări s-au înregistrat oficial în cele 52 de universități publice din România, de-a lungul a cinci ani.

”Un motiv al subraportării cazurilor este lipsa unor proceduri la nivelul universităților. Un număr mic de sesizări nu înseamnă lipsa fenomenului, ci mai degrabă este un semnal de alarmă privind gradul de conștientizare și o posibilă ineficiențã a mecanismelor de prevenție și combatere existente”, au explicat reprezentanții Centrului FILIA, într-un comunicat de presă. 

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Cred că Franța ar trebui să retragă ordinul ministrului care a fost dovedit că plagiază” – conferențiarul universitar Ruxandra Ivan, căreia i-a fost acordat Palmes Académiques, ordin acordat anterior și ministrului acuzat de plagiat Sorin Cîmpeanu / Ea a invocat integritatea academică în discursul prin care, miercuri seară, a primit ordinul

Onestitatea academică a fost invocată de Ruxandra Ivan, conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, în discursul prin care, miercuri seară, a primit ordinul “Palmes Académiques“ în…
Vezi articolul

Aviz negativ pronunțat în Comisiile de ITC și Știință pentru Monica Berescu, propunerea USR pentru postul de ministru al Cercetării și Dezvoltării în guvernul Cioloș. Ea a primit 17 voturi pentru, 17 împotrivă și 8 abțineri

Monica Berescu, deputat USR nominalizat pentru portofoliul Cercetării, Inovării și Dezvoltării în guvernul propus de Dacian Cioloș, a primit 17 voturi pentru, 17 voturi împotrivă și 8 abțineri în urma…
Vezi articolul
Ce se mai întâmplă cu școlile europene

Ce se mai întâmplă cu școlile europene, în pandemie: Redeschidere cu mai multe viteze în Italia, Austria, Cehia, Slovacia. Primele restricții în liceele din Suedia. Experiment cu testare masivă într-un district german

Procesul de redeschidere a școlilor începe sau continuă în mai multe țări care au închis complet sau parțial unitățile de învățământ, din cauza exploziei de cazuri Covid-19 cu care s-au…
Vezi articolul

Mircea Miclea: Aș merge pe 1.000 de euro pentru un salariu de debutant. Atunci am putea să învingem inerția socială care te face să nu intri în sistemul de educație. Problema este alocarea de resurse pentru educație în general, nu numai pentru salarizare

„Dacă ar fi după mine, aș merge pe 1.000 euro pentru un salariu de debutant. Atunci am putea să învingem inerția socială care te face să nu intri în sistemul…
Vezi articolul

O nouă scrisoare a profesorilor de la Colegiul „Gheorghe Șincai” către președintele Iohannis, după discuțiile cu ministrul Cîmpeanu: Nu credem că proiectul de țară România educată este în mâinile potrivite

O parte dintre profesorii de la Colegiul „Gheorghe Șincai” din București i-au adresat o nouă scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, după ce nu au primit niciun răspuns la cea din…
Vezi articolul

Până pe 31 mai, se pot depune proiecte pentru formarea a 100.000 de profesori în pedagogie digitală. Prioritară este formarea profesorilor din mediul rural și zone defavorizate / Ministerul Educației a scos termenul „non-binar” din Ghidul solicitantului

Ministerul Educației a lansat apelul pentru formarea a peste 100.000 de profesori în pedagogie digitală, de 80 de milioane de euro. Valoarea unui proiect este de minim 2,4  milioane euro…
Vezi articolul