Peste 17 mii de elevi care figurau înscriși în clasa a VIII-a în luna aprilie, în perioada simulării Evaluării Naționale, nu au mai ajuns să fie înscriși la examenul de Evaluarea Națională 2022, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro pe baza datelor comunicate oficial de Ministerul Educației. Acești elevi pot fi fără situația școlară încheiată, repetenți sau corigenți, pentru că dacă ar fi fost absolvenți de clasa a VIII-a ar fi fost automat înscriși la Evaluarea Națională, în cazul acestor probe școlile făcând procedurile de înscriere, conform metodologiei examenului.
Concret, în anul 2021-2022, erau înscriși în clasa a VIII-a 172.822 de elevi, potrivit calculelor pe baza datelor Ministerului Educației, publicate odată cu rezultatele la simulările de examene.
Ministerul anunță că au fost înscriși la examenul propriu-zis, care începe marți, 155.820 de adolescenți, absolvenți de clasa a VIII-a. Diferența este de 17.002. Acest număr este echivalentul a peste 680 de clase de câte 25 de elevi fiecare, adică mai mult decât toți copiii din București înscriși la Evaluarea Națională 2021, de exemplu.
De menționat că toți elevii absolvenți ai clasei a VIII-a, indiferent dacă participă sau nu la Evaluarea Națională, indiferent de nota pe care o iau la Evaluarea Națională, au un loc asigurat la liceu sau în învățământul profesional, în interiorul învățământului obligatoriu.
Absolvenții clasei a VIII-a participă la Evaluarea Națională, examen național care reprezintă modalitatea de evaluare sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial.
Media generală obținută la Evaluarea Națională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învățământul liceal de stat.
Pentru anul școlar următor sunt alocate 130.600 de locuri la clasa a IX-a (învățământ cu frecvență zi) la nivel național și 11.000 de locuri pentru clasa a IX-a, învățământ cu frecvență seral și frecvență redusă, potrivit Hotărârii de Guvern care aprobă cifrele de școlarizare pentru anul școlar 2022-2023. Alte 60 de mii de locuri sunt în învățământul profesional.
Reamintim că Edupedu.ro a arătat într-o analiză recentă că anul acesta sunt cei mai mulți elevi care nu s-au înscris la Bacalaureat, din ultimii 4 ani, deși erau în urmă cu două luni, înscriși în clasa a XII-a/a XIII-a. Este vorba despre peste 44.000 de tineri.
Calendarul Evaluării Naționale 2022
Examenul începe marți, 14 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.
Joi, 16 iunie, se va desfășura proba la Matematică, iar vineri, 17 iunie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă.
Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00.
Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).