Peste 17.000 de elevi care au fost anul acesta în clasa a VIII-a nu au mai ajuns să fie înscriși la Evaluarea Națională 2022 – mai mult decât toți elevii înscriși în Capitală

17.231 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Peste 17 mii de elevi care figurau înscriși în clasa a VIII-a în luna aprilie, în perioada simulării Evaluării Naționale, nu au mai ajuns să fie înscriși la examenul de Evaluarea Națională 2022, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro pe baza datelor comunicate oficial de Ministerul Educației. Acești elevi pot fi fără situația școlară încheiată, repetenți sau corigenți, pentru că dacă ar fi fost absolvenți de clasa a VIII-a ar fi fost automat înscriși la Evaluarea Națională, în cazul acestor probe școlile făcând procedurile de înscriere, conform metodologiei examenului.

Concret, în anul 2021-2022, erau înscriși în clasa a VIII-a 172.822 de elevi, potrivit calculelor pe baza datelor Ministerului Educației, publicate odată cu rezultatele la simulările de examene.

Ministerul anunță că au fost înscriși la examenul propriu-zis, care începe marți, 155.820 de adolescenți, absolvenți de clasa a VIII-a. Diferența este de 17.002. Acest număr este echivalentul a peste 680 de clase de câte 25 de elevi fiecare, adică mai mult decât toți copiii din București înscriși la Evaluarea Națională 2021, de exemplu.

De menționat că toți elevii absolvenți ai clasei a VIII-a, indiferent dacă participă sau nu la Evaluarea Națională, indiferent de nota pe care o iau la Evaluarea Națională, au un loc asigurat la liceu sau în învățământul profesional, în interiorul învățământului obligatoriu.

Absolvenții clasei a VIII-a participă la Evaluarea Națională, examen național care reprezintă modalitatea de evaluare sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial.

Media generală obținută la Evaluarea Națională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învățământul liceal de stat.

Pentru anul școlar următor sunt alocate 130.600 de locuri la clasa a IX-a (învățământ cu frecvență zi) la nivel național și 11.000 de locuri pentru clasa a IX-a, învățământ cu frecvență seral și frecvență redusă, potrivit Hotărârii de Guvern care aprobă cifrele de școlarizare pentru anul școlar 2022-2023. Alte 60 de mii de locuri sunt în învățământul profesional.  

Reamintim că Edupedu.ro a arătat într-o analiză recentă că anul acesta sunt cei mai mulți elevi care nu s-au înscris la Bacalaureat, din ultimii 4 ani, deși erau în urmă cu două luni, înscriși în clasa a XII-a/a XIII-a. Este vorba despre peste 44.000 de tineri.

Calendarul Evaluării Naționale 2022

Examenul începe marți, 14 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

Joi, 16 iunie, se va desfășura proba la Matematică, iar vineri, 17 iunie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). 


4 comments
  1. Copilul meu este mai greu de cap,m-a implorat sa nu-l oblig sa se duca la examen sa se faca de ras. Vrea sa mearga la scoala profesionala,sa se faca bucatar. Mai multi colegi si prieteni au ales sa mearga la scoli profesionale,sa invete o meserie de sudor,sofer,mecanic, instalator. De ce trebuie sa mearga la examen daca nj merg la bac?

  2. Și anul trecut? În procente, față de numărul total de elevi înscriși în clasa a 8-a.

    Dar cu un an înainte? Dar cu doi ani înainte?

    Și care sunt motivele? Nu cumva cultura și / sau starea materială a familiei? Nu cumva unii din copiii ăștia sunt de mult în Franța sau Spania sau Grecia, unde muncesc pe tarla alături de părinți?

    Dacă ME are situația clară, cu cauze cu tot, poate o comunică și pe aceea.

    PS Poate că oamenii încep să se trezească la realitate – dacă ai 4, 8, 10 clase, poate termini liceul cu note mari, dar familia e săracă, sunt foarte mici șansele să ajungi la un nivel de trai mai bun decât al părinților tăi DOAR cu ajutorul școlii. Nu mai există mobilitate socială pe verticală de decenii întregi, fix cam de când am început să ne ”bucurăm” de capitalismul de risc. Așa că… Mai suntem unii care ne-am păstrat unele idealuri și încă ne zbatem, dar hoții își construiesc case iar cinstiții se culcă flămânzi, așa că toate poveștile nemuritoare cu școala care te scoate din sărăcie și munca ce e brățară de aur nu mai ajung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluarea Națională 2022. Subiectele date la Limba română au texte suport din „Toate pânzele sus” și „Frânturi din viața lui Delavrancea”. La subiectul 2 a fost text narativ despre cea mai frumoasă întâmplare din vacanță cu o descriere de 30 de cuvinte și un dialog de 4 replici

Absolvenții de clasa a VIII-a care au susținut azi proba scrisă la Evaluarea Națională 2022 au primit varianta 4 a subiectelor făcute pentru acest examen de către Centrul Național de…
Vezi articolul

Mircea Miclea, despre greva profesorilor: Susțin clar mărirea substanțială a salariilor profesorilor, dar salarizarea să fie diferențiată în funcție de prestația didactică, iar angajarea profesorilor să fie la nivelul școlii / Ipocrizia crasă a președintelui și ministrului Educației o poate vedea acum toată lumea

„Susțin clar mărirea substanțială a salariilor, dar trebuie adăugate încă alte două condiții, dacă vrem să crească calitatea predării în educație”, atrage atenția fostul ministru al Educației Mircea Miclea, într-un…
Vezi articolul