Peste 163 de mii de profesori au semnat petiții pentru creșterea salariilor din Educație de la 1 ianuarie 2022, susțin sindicatele care au depus la Guvern solicitările: Sunt cadoul de Moș Nicolae din partea angajaților din învățământ

6.466 de vizualizări
vârsta de pensionare, cancelarie profesori
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Federațiile sindicale din Educație anunță într-un comunicat că au depus petiții la Guvern, semnate de peste 163 de mii de angajați din învățământul preuniversitar și universitar. Aceștia cer creșterea salariilor în Educație încă de la 1 ianuarie 2022. Demersul vine în contextul în care autoritățile au anunțat că lucrează la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2022.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar, învățământ superior și cercetare – au depus astăzi, 6 decembrie 2021, la registratura Guvernului României, petițiile semnate de 163.813 salariați din învățământ, din care:

  • 113.443 provin de la membrii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ,
  • 45.504 de la membrii Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”
  • 4.866 de la cei ai Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”.

Prin aceste semnături salariații își exprimă nemulțumirile față de nivelul de salarizare din sistem, situat în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare”, scriu în comunicat sindicaliștii.

„Aceste petiții sunt cadoul de Moș Nicolae din partea angajaților din învățământ pentru Guvernul României”, se mai arată în document.

„Am ales această zi pentru a trage un semnal de alarmă față de salarizarea nemotivantă, care a generat exodul personalului calificat și a condus la îmbătrânirea corpului profesoral, transformând cariera didactică într-una neatractivă pentru tinerii cu vocație.

Semnatarii petițiilor, ca și ceilalți salariați din sistemul educațional românesc, solicită, de asemenea, Guvernului României majorarea salariilor în cel mai scurt timp și aplicarea integrală a Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toți angajații din învățământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022. Totodată, în condițiile elaborării unei noi legi a salarizării, cer ca, la stabilirea grilelor de salarizare pentru personalul din învățământ, principiul de bază să fie acela că salariul profesorului debutant trebuie să reprezinte o pătrime din indemnizația Președintelui României.

Cele trei federații, în numele salariaților din educație, consideră că este momentul oportun ca educația să fie în mod real o prioritate pentru întreaga clasă politică, iar această prioritate să fie reflectată, în primul rând, de procentul din P.I.B. alocat învățământului prin Legea bugetului de stat pe anul 2022.

Tot astăzi, cele trei federații au depus la Guvern și la grupurile parlamentare ale partidelor politice și minorităților naționale o adresă privind problemele din sistem (adresă atașată comunicatului)”.

În petiții, sindicatele enumeră problemele din sistem:

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea


5 comments
  1. SINDICÁT, sindicate, s. n. 1. Organizație a salariaților dintr-o întreprindere, înființată conform legii, al cărei scop este apărarea intereselor profesionale, economice și sociale ale membrilor ei. 2. Totalitatea membrilor unui sindicat (1); sediu al unei organizații sindicale. 3. Grup de persoane fizice sau de companii, reunite printr-un contract de asociere în scopul finanțării unei investiții.
    Nu vi se pare ca sindicatele si-au pierdut menirea? Problema nu este la conducere, ci la noi, cei multi si… nepasatori!

  2. Poate vedem ceva concret de la stimabilele sindicate ca de comunicate suntem sătui. Ce au obținut în ultima perioada ca eu nu mi amintesc nimic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

CNSU cere lege pentru ca angajații la stat, inclusiv profesorii și personalul din școli și universități, cei din Ministerul Educației și inspectoratele școlare, să poată veni la muncă doar cu Certificatul verde

Propunere cu impact masiv asupra angajaților din școli și din sistemul bugetar în general, cu prevederi și pentru sistemul privat – Certificatul verde să fie impus prin lege pentru tot…
Vezi articolul

Definitivat 2024, examenul de intrare în cariera didactică. Peste 8.500 de candidați vor susține miercuri proba scrisă / Matematica, printre disciplinele cu număr mare de candidați înscriși

Peste 8.500 de candidați vor  participa la proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ 2024, miercuri, 24 iulie, în 42 de centre de examen, anunță Ministerul Educației.…
Vezi articolul

VIDEO Mihaela Nabăr, World Vision: 40% dintre cadrele didactice din România consideră că profesia lor nu este apreciată de societate. Media UE e de 17%. Propunem transformarea profesorului în creator de conținut

40% dintre cadrele didactice din România consideră că profesia lor nu este apreciată de societate, potrivit datelor unui studiu World Vision România, prezentate de directorul executiv al organizației Mihaela Nabăr.…
Vezi articolul

Avem o mare problemă cu selecția profesorilor. Ies foarte slab pregătiți din universitate, atrage atenția Cătălin Ciupală / Titularizarea se face pe dosar, pe hârtie, nu pe competență, potrivit acestuia

Profesorul Cătălin Ciupală a declarat pentru Edupedu.ro că „avem noi o mare problemă cu selecția profesorilor. Nu mai intră profesorii buni în sistem, pentru că ies foarte slab pregătiți din…
Vezi articolul