Peste 160 de mii de elevi nu ar mai primi burse de merit anul școlar viitor, potrivit estimării pe baza noilor criterii de acordare propuse de Ministerul Educației

3.904 vizualizări
Foto: © Rochu2008 | Dreamstime.com
Peste 160 de mii de elevi nu ar mai primi anul școlar viitor burse de merit, potrivit estimării pe baza noilor criterii de acordare, puse în dezbatere luni, 25 martie, de Ministerul Educației. “Ca număr de beneficiari pe burse de merit, pe bază de rezultate și medie, avem undeva la 343 de mii față de 516 mii, câți sunt în prezent, la care adăugăm și beneficiarii burselor de reziliență, care sunt peste 164 de mii”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru în cadrul conferinței de presă de luni, 25 martie, în care a fost prezentat proiectul de metodologie. Aproximativ un sfert dintre elevii de gimnaziu și liceu din țară au media peste 9,50, potrivit calculelor Edupedu.ro.

Secretarul de stat în Ministerul Educației a fost întrebat de Edupedu.ro dacă Ministerul a făcut un studiu de impact înainte de a modifica criteriilor de acordare a burselor de merit, de anul școlar viitor.

“În acest moment (n. red. potrivit proiectului de metodologie pentru anul școlar 2024-2025), bursele de merit și cele de reziliență însumează 30% din colectivul fiecărei clase. Pe vechea metodologie (n. red. adică pe cea actuală) aveam 30% doar pe burse de merit. Impactul bugetar pe burse de merit se încadrează în anvelopa bugetară pe care o avem. Iar ca număr de beneficiari de burse de merit pe bază de rezultate și medie avem undeva la 343 de mii față de 516 mii, câți sunt în prezent, dar adăugăm și beneficiarii burselor de reziliență care sunt 164 de mii. Practic, de la 516 mii de beneficiari de burse de merit cât avem acum, vom avea peste 507 mii de beneficiari împreună cu bursele de reziliență”, a spus Lixandru.

De precizat, cifrele anunțate de Florian Lixandru reprezintă estimări pe numărul de elevi din acest an școlar 2023-2024.

În prezent, 30% dintre elevi din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, cu media peste 9,50 primesc bursă de merit.

Noua metodologie cumulează în pragul de 30% atât bursele de reziliență (acordate elevilor cu medii peste 7) cât și bursele de merit (pentru elevi cu medii între 9,50 și 10).

Potrivit datelor din starea raportului învățământului pe 2022-2023, erau înscriși 727.857 de elevi la gimnaziu și 590.441 de elevi la liceu, în total 1.318.000 de elevi. Asta înseamnă că aproximativ 26% dintre elevii de gimnaziu și liceu la nivel de țară vor lua anul viitor burse de merit cu medii peste 9.50.

În prezent, sunt 39% din totalul de elevi de gimnaziu și liceu care iau peste 9,50, adică cei 516 mii de elevi care iau în prezent bursă de merit. După noile criterii, va scădea cu peste 10% numărul acestor elevi.

O analiză Edupedu.ro arată că referitor la luna octombrie 2023, pe tranșa 9.50 – 10 sunt 242.665 de elevi cu bursă de merit, adică 52.55%.

Bursa de merit, în valoare de 450 de lei pe lună, cuantum minim stabilit de lege, va fi acordată elevilor de gimnaziu și liceu dacă vor avea media anuală peste 9,50 și dacă vor îndeplini două condiții: sub 10 absențe pe lună și media 10 la purtare sau calificativul “Foarte Bine”, în cazul elevilor de clasa a V-a.

Informații de context

Edupedu.ro a scris că bursele Ligia Deca ajung și la elevi cu medii sub 5, la elevi care nu vin la școală. În noua metodologie s-a introdus numărul obligatoriu de absențe nepermise.

Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, este vorba de 8.494 de elevi care se află în această situație. Dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. Cu media între 3.00 și 3.99 sunt 2.382 de elevi beneficiari. 704 au media între 2.00 și 2.99, iar 158 au media sub 2, datele fiind valabile pentru luna octombrie 2023.

Cifrele se apropie de cele prezentate într-o analiză de Edupedu.ro, din ianuarie 2024: ar putea fi redus aproape la jumătate numărul elevilor cu burse de merit, dacă va fi introdus pragul mediei de 9.50.

La sfârșitul lunii octombrie 2023, premierul Marcel Ciolacu declara că „nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. 

Foto: © Rochu2008 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Burse de merit 2024-2025. Criterii de acordare, mod de calcul, cuantum și condiții de menținere – proiect
Cum se acordă bursele sociale în anul școlar 2024-2025. Bursele pentru elevii din familii monoparentale vor fi condiționate de venit / Documente necesare și criterii – proiect
Prezența la școală și media 10 la purtare, condiții obligatorii pentru bursele școlare 2024-2025 / La mai mult de 10 absențe nemotivate într-o lună, elevii nu mai primesc bursa de excelență, merit, de reziliență, socială sau tehnologică pe luna respectivă
Bursa de reziliență, cea mai nouă bursă inventată de Ligia Deca, poate asigura 300 de lei pe lună elevilor cu medii peste 7. „Este, practic, o formă de a stimula progresul individual în învățare”, spune ministra
DOCUMENT Noile criterii de acordare a burselor pentru elevi pentru anul școlar 2024-2025 – proiect / Toate bursele sunt condiționate de numărul de absențe
Ligia Deca: Bursa de merit va fi acordată pentru elevii cu media anuală peste 9,50 pentru anul școlar 2024-2025, potrivit proiectului de Ordonanță de urgență / Este introdusă și bursa de reziliență pentru elevii care au cel puțin media 7
Din anul școlar 2024-2025 ar putea fi redus aproape la jumătate numărul elevilor cu burse de merit, dacă va fi introdus pragul mediei de 9.50

4 comments
  1. daca ne deranjează aceste burse avem o mare problema.
    nu e normal să primești burse de merit cu note sub 9, dar cine a inițiat legea și metodologia de aplicare ar trebui in mod normal demis.
    de ce nu sunteți atât de aprigii in eliminarea pensiilor speciale?

  2. Trebuia pus un prag intre 8,50-10 bursa de merit si uniformizata suma la 350 lei si punct. Fara procente, fara speculatii etc. In privinta criteriilor nr.absente si media la purtare 10, felicitari! In sfarsit mai veniti de-acasa.

  3. In realitate nu vor dispare decât puține burse. Se vor transforma la clasele în care sunt medii mici. Acolo vor primi bursa de rezilienta. Vor dispare bursele sub nota 7. Practic vor dispare bursele la clasele slabe de învățământ profesional sau la liceele tehnologice

    1. Procentul prea mic, la clasele unde elevii sunt cu medii peste 9 , cei sub 9,5 nici la bursa de reziliență nu se încadrează ,la alte clase primesc burse chiar la medii de 7. Trist pentru elevii care învață !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Precizări importante: Guvernul anunță că documentul care circulă pe internet privind intenția de a restricționa circulația persoanelor NU a fost înaintat spre aprobare: “Este un document de lucru analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific”

Autoritățile resping existența vreunei hotărâri privind limitarea deplasării oamenilor, precizând că documentul care circulă în mediul online este un draft analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și „că sunt…
Vezi articolul

Ministerul Educației cere peste 30 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului pentru a putea plăti drepturile elevilor cu cerințe educaționale speciale – proiect de hotărâre de guvern

Ministerul Educației solicită suplimentarea bugetului său pe anul 2023, pentru a putea putea plăti drepturile elevilor cu cerințe educaționale speciale și pentru cheltuieli de personal și materiale din unitățile de…
Vezi articolul
testarea la Matematică

Rezultatele elevilor la evaluările naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a 2025 vor fi sub formă de punctaje, potrivit unui proiect al Ministerului Educației. La solicitarea scrisă a elevului, punctajele se pot echivala în note sau calificative și pot fi trecute în catalog

Din anul școlar 2024-2025, rezultatele elevilor la evaluările naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor fi sub formă de punctaje în loc de coduri, potrivit…
Vezi articolul

Lista intermediară cu proiectele eligibile în apelul pentru formarea a peste 100.000 de profesori în pedagogie digitală, de 80 de milioane de euro, publicată de Ministerul Educației / Pe listă sunt 13 universități din țară, dintre care trei sunt private

Ministerul Educației a publicat miercuri, 31 iulie, lista intermediară cu proiectele eligibile în apelul pentru formarea a peste 100.000 de profesori în pedagogie digitală. Sunt 19 proiecte declarate admise, dintre…
Vezi articolul