Peste 13.300 de cadre didactice și personal angajat în învățământ, persoane care au răspuns unui chestionar lansat de sindicate în perioada 13-22 decembrie 2021, susțin că „s-au gândit să plece din unitățile de învățământ și să-și caute alte locuri de muncă”. Întrebați ce ar fi făcut dacă acum erau tineri absolvenți, s-ar mai fi angajat în educație sau nu, aproape 60% dintre respondenți au spus că nu.
Sindicatele din Educație – FSLI, FSE „Spiru Haret” și Alma Mater – au dat miercuri publicității rezultatele unui chestionar lansat în rândul profesorilor și angajaților din învățământ, la care au răspuns 32.744 de persoane în ultimele 10 zile. Chestionarul a fost lansat în perioada în care apăruse în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență care prevedea înghețarea salariilor și în Educație pentru anul 2022.
Din totalul respondenților, 30.189 au fost profesori care au răspuns chestionarului sindicatelor. 18.331 dintre aceștia susțin că nu s-ar mai fi angajat în sistem, dacă acum ar fi fost absolvenți.
Din totalul angajaților care au participat la chestionar, 13.359 (peste 40%) susțin că s-au gândit să plece în alt domeniu, să își schimbe locul de muncă.
Rezultatele integrale ale chestionarului, aici:
Reamintim că marți, 14 decembrie, surse guvernamentale au declarat presei că salariile din învățământ nu vor fi înghețate și creșterile prevăzute de lege vor fi acordate. Apoi Ministerul Finanțelor a prevăzut înghețarea salariilor și în sistemul de învățământ, într-un proiect de ordonanță de urgență, după care Ministerul Finanțelor a revenit cu un nou proiect, aprobat de data aceasta în ședința de vineri, prin care salariile din Educație cresc de la 1 ianuarie 2022.
Creșterea respectivă este însă mult mai mică față de cea prevăzută în Legea 153.
“Prin excepție de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021“, prevede ordonanța adoptată.
Tehnic, nu este vorba despre o majorare de 8%, cum era dacă diferența de 1/4 ar fi fost între salariul din 2018 și cel din grilă pentru anul 2022. Fiind vorba despre 1/4 din diferența dintre salariul actual și cel din grilă, majorarea ar fi la jumătatea celei prevăzute de lege.