Peste 13 mii de profesori spun că s-au gândit să plece din învățământ „având în vedere situația actuală”, iar peste 18 mii nu s-ar mai fi angajat în Educație, dacă acum ar fi terminat liceul sau facultatea – chestionar al sindicatelor

10.016 vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Călin
Peste 13.300 de cadre didactice și personal angajat în învățământ, persoane care au răspuns unui chestionar lansat de sindicate în perioada 13-22 decembrie 2021, susțin că „s-au gândit să plece din unitățile de învățământ și să-și caute alte locuri de muncă”. Întrebați ce ar fi făcut dacă acum erau tineri absolvenți, s-ar mai fi angajat în educație sau nu, aproape 60% dintre respondenți au spus că nu.

Sindicatele din Educație – FSLI, FSE „Spiru Haret” și Alma Mater – au dat miercuri publicității rezultatele unui chestionar lansat în rândul profesorilor și angajaților din învățământ, la care au răspuns 32.744 de persoane în ultimele 10 zile. Chestionarul a fost lansat în perioada în care apăruse în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență care prevedea înghețarea salariilor și în Educație pentru anul 2022.

Din totalul respondenților, 30.189 au fost profesori care au răspuns chestionarului sindicatelor. 18.331 dintre aceștia susțin că nu s-ar mai fi angajat în sistem, dacă acum ar fi fost absolvenți.

Din totalul angajaților care au participat la chestionar, 13.359 (peste 40%) susțin că s-au gândit să plece în alt domeniu, să își schimbe locul de muncă.

Rezultatele integrale ale chestionarului, aici:

Reamintim că marți, 14 decembrie, surse guvernamentale au declarat presei că salariile din învățământ nu vor fi înghețate și creșterile prevăzute de lege vor fi acordate. Apoi Ministerul Finanțelor a prevăzut înghețarea salariilor și în sistemul de învățământ, într-un proiect de ordonanță de urgență, după care Ministerul Finanțelor a revenit cu un nou proiect, aprobat de data aceasta în ședința de vineri, prin care salariile din Educație cresc de la 1 ianuarie 2022.

Creșterea respectivă este însă mult mai mică față de cea prevăzută în Legea 153.

“Prin excepție de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021“, prevede ordonanța adoptată.

Tehnic, nu este vorba despre o majorare de 8%, cum era dacă diferența de 1/4 ar fi fost între salariul din 2018 și cel din grilă pentru anul 2022. Fiind vorba despre 1/4 din diferența dintre salariul actual și cel din grilă, majorarea ar fi la jumătatea celei prevăzute de lege.


11 comments
  1. Salariul e bataie de joc, dar intrebati pe vreun pensionar supravietuitor fost cadru didactic, ce pensie de mizerie are dupa 35-40 ani de munca cu sute de elevi pe zi.

  2. Am părăsit sistemul militar unde am fost ofițer și am ales să revin la catedră. Nu regret nicio clipă decizia, iar asta se datorează probabil faptului că anii petrecuți în mediul cazon mi-au oferit o altă perspectivă asupra lumii, mai ales după misiunea din teatrul de operații. Am învățat să nu mă dau bătut ușor și nu am de gând în niciun caz să părăsesc sistemul. Sunt în al cincilea an de activitate și am oportunitatea să mă titularizez pe viabilitatea postului, iar asta se datorează răbdării și perseverenței în care am fost educat. Sigur că sistemul de educație nu funcționează așa cum ar trebui, iar cauzele sunt multiple și nu am de gând să le enumăr aici. Parcursul meu profesional pare de neînțeles pentru unii dintre colegi, însă tocmai experiența anterioară m-a învățat să apreciez ce am în prezent.

  3. Până când conducerea sindicatului din învățământ este de partea guvernului și nu în slujba acelora care îi plătesc mai mult decât generos, nu are rost ca cineva să se aștepte la rezultate serioase în lupta sindicală. Rămânem la nivelul declarațiilor și comunicatelor. De ce avem oare nevoie de trei federații sindicale concurente, care se ceartă între ele în loc de una solidă, care să-și vadă de treabă și să reprezinte interesele membrilor. Ani la rând conducătorii sindicatelor au cerut mai puțin guvernului decât era legal sau se cuvenea. Nici în prezent nu este amintit faptul că de la publicarea legii 153 în 2017 angajații au fost împovărați cu trecerea dărilor de la angajator – în cazul acesta statul – la angajat, astfel salariul net acordat de această lege este semnificativ – cu circa 20% – mai mic decât se prevedea…

  4. E o rusine sistemul de invatamant actual. Sotia dupa 20 aproape si-a dat demisia dupa presiuni aberante facute asupra sa, totul e anapoda, directori pusi pe pile, inspectori pusi politic,… O sa fie vai si amar de viitorul nostru!!!

  5. Cind am intrat in invatamint am facut-o pentru profesie. E regretabila grila de salarizare, chiar dezonoranta pt cadrele didactice. Insa daca cineva ar decide strict pe considerente financiare sa vina in invatamint, as avea reale dubii fata de o astfel de decizie.

    O povestire care arata perceptia fata de salarizarea din invatamint:
    Pe 30 noiembrie (zi libera oficiala) un cadru universitar intra in institutie unde avea o intilnire cu un grup restrins de studenti pentru finalizarea unui proiect ce nu putea fi aminat. Portarul intreaba suprins de ce vine la scoala cind altii sunt plecati in vacanta. Universitarul jenat raspunde “cu ce in vacanta? Din salarul meu…”. “Pai cum, daca nici din 2000 de euro nu va permiteti….”. “2000 de euro? Poate rotunjind, ajung la 800”. Dezamagit, portarul remarca “… pai atunci, zau, degeaba ati facut atita facultate”.

    Povestire adevarata. Si mai stiu si ca universitarul cu pricina regreta salarizarea de care are parte dar nu regreta ziua libera petrecuta tot in scoala. O fi fraier…?…

  6. Plecati odata gasiti-va de lucru la privati pe jumate leafa si 8 ore pe zi in loc de 4 ore, si sa fii umilit de sefi in fiecare zi, si 22 de zile de concediu, si asa scoala pregateste analfabeti functionali

    1. Sa știi ca cine vrea sa plece nu pleacă de bine:directori puși pe pile, inspectori care ascund posturile în ședința publică pentru ca ii trebuie lu’ X, persoana importanta și fără examen sau fără nota de 5,umilințe zilnice pentru ca diriginții de la clasa încurajează elevii și părinți pentru ca sunt supărați ca nu au putut opri orele pentru ei(unii au și 2 norme), orar făcut în bătaie de joc(dacă ești cu jumătate de norma ai ferestre pentru ca au prioritate “cei cu norma întreaga” dacă ai norma întreaga ai ferestre pentru ca au prioritate “cei cu câteva ore”) și peste toate ai și un salariu cu care abia-abia te descurci.

  7. Dacă eram proaspăt absolvent? Nici eu. Salariul e mai mic decât al femeii de serviciu și nu e asa stresata ca mine și nu are atâtea responsabilități și nici huiduita de toți, are și spor de rușine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Vor exista 5 niveluri de intervenție pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, iar cei între 1 și 4 vor învăța în școlile de masă, potrivit proiectului de lege a Educației / VIDEO Ioana Lazăr: Costul standard per elev este mărit cu 75% pentru nivelurile 1 și 2 și cu 100% pentru nivelurile 3-4

Vor exista 5 niveluri de intervenție pentru copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), dintre care primele 4 cu aplicare în învățământul de masă, potrivit proiectului de noua lege a învățământului…
Vezi articolul

BREAKING Greva generală în școli continuă, iar joi va fi miting de amploare în București. Liderii sindicali, după discuția informală cu premierul Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu: Nu am primit o soluție în așa fel încât să fim mulțumiți. În acest ritm vom avea, Doamne ferește!, săptămâni de grevă

Continuă greva generală în Educație, asta au transmis liderii sindicali după întâlnirea informală de marți, de la Guvern. Aceștia au anunțat că pregătesc un miting de amploare pentru joi, în…
Vezi articolul

DOCUMENT Îmbrâncirea între elevi este considerată o formă ușoară de abuz fizic, poreclirea – abuz emoțional, iar fluierăturile și semnele obscene sunt forme grave de violență în școală – sesiune de formare a directorilor de școli din Iași

Cei 268 de directori de grădinițe, școli și licee din Iași au aflat care sunt formele de abuz ușor și grav care se pot petrece în școală atât între elevi…
Vezi articolul