Peste 11 mii de elevi și copii de grădiniță din Focșani învață în frig, după ce Primăria nu a plătit datoriile. În jumătate dintre școli, elevii au program redus iar elevii din internate vor face naveta sau vor învăța online, anunță Inspectoratul Școlar Vrancea / Lista școlilor și grădinițelor fără căldură

255 de vizualizări
caldura calorifer
Foto: © Richair | Dreamstime.com
Elevii din 21 școli și licee din orașul Focșani nu au căldură și apă caldă din cauză ca Primăria nu a plătit datoriile către compania de termoficare. În cazul a 11 dintre aceste școli conducerile au decis să scurteze orele la 40 de minute, pentru ca elevii să nu stea prea mult în frig. “Elevii din internatele din oraș fie vor face naveta, fie vor fi acceptați în sistem online la școlile la care învață”, spune inspectorul general școlar Livia Marcu, într-o declarație pentru Edupedu.ro. În total sunt afectați peste 11 mii de elevi, adică 60% din numărul elevilor, potrivit datelor transmise de ISJ.

Este frig în sălile din 21 de școli și grădinițe din cauză că Primăria Focșani nu a plătit datoriile către compania de termoficare. În total, 11.370 de elevi sunt afectați de această situație, din cei 18.662 de elevi din oraș, potrivit datelor transmise de Inspectoratul școlar la solicitarea Edupedu.ro. Elevii și copiii de grădiniță sunt nevoiți fie să facă ore mai scurte dar în frig sau să stea în săli încălzite cu calorifere sau radiatoare electrice, în special în cazul grădinițelor.

Părinți din orașul Focșani ne-au semnalat faptul că au fost chemați de educatoare și de conducerile grădinițelor să îi ia acasă pe copii pentru că este prea frig în săli. Din fotografiile primite pe adresa redacției se vede că termometrele indică 17 grade în unele clase.

Contactată de Edupedu.ro, șefa ISJ Vrancea, Livia Marcu, a spus că temperatura optimă ar începe de la 18 grade. Despre faptul că părinții au fost chemați să îi ia pe copii de la grădiniță, inspectoarea spune că ea i-a informat încă de vineri pe toți directorii de unități de învățământ că nu vor avea căldură, dar nici un director nu a decis ca cei mici să stea acasă sau să vină măcar la program redus.

“Avem doar 11 unități de învățământ care au solicitat Inspectoratului Școlar să aibă program redus: 40 de minute ora, de la 50 de minute. Directorii de școli ar fi trebuit să decidă în consiliu de administrație ce măsuri adoptă: școală online, hibrid sau reducerea orelor. Apoi să informeze Inspectoratul Școlar care să-și dea acordul. Grădinițele nu au făcut asemenea solicitări pentru că la rândul lor părinții fac presiuni că n-au cine să lase copiii în timpul acesta. Și e un cerc vicios. De aceea cele mai multe folosesc aerotermele pe care le au în dotare. Au voie cu calorifere și aeroterme. Ar trebui să fie cel puțin 18 grade în camere, teoretic. Părinții care semnalează că este frig în clase ar trebui să se adreseze primăriei municipiului Focșani. Soluții din punctul de vedere al inspectoratului școlar nu sunt decât regim hibrid, regim online și scurtarea programului de lucru, iar la grădiniță ar fi reducerea programului dar temperatura tot scăzută este. Unii părinți spun că nu au cu cine să lase copiii acasă și atunci preferă să-i aducă la grădiniță, situația e extrem de neplăcută și e greu de gestionat încât să fie mulțumită toată lumea”, a spus șefa ISJ Vrancea.    

O altă măsură luată de Inspectoratul școlar este pentru elevii care stau în internate și elevii din Republica Moldova. Aceștia din urmă vor putea sta în camere și să se încălzească cu calorifere electrice. În cazul elevilor români din internate, ei vor face naveta sau vor învăța online.

“O măsură luată de noi astăzi a fost referitoare la internatele care funcționează în orașul Focșani, întrucât într-adevăr temperaturi foarte scăzute sunt dimineață. S-a acceptat ca elevii fie vor face naveta, fie vor fi acceptați în sistem online la școlile la care învață. Urmează ca astfel să transmitem decizia la nivelul unităților pentru mâine. E o situație excepțională aceea a elevilor din Republica Moldova. Lor li se vor amenaja câteva camere și vor sta în cămin și vor avea calorifere electrice, căci sistemul electric n-ar fi permis, în mod normal, dar fiind numai câteva camere, e o prioritate pe care o acordăm celor din Republica Moldova”, a mai spus Livia Marcu.

Nu se știe cât va dura situația, dar potrivit televiziunii publice, primăria Focșani intenționează să înființeze o nouă societate locală, iar Guvernul a alocat 9,5 milioane de lei pentru rezolvarea crizei.

Încă de vineri, 8 noiembrie, primăria Focșani a solicitat ca școlile să învețe în sistem online, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului școlar județean.

Lista școlilor și grădinițelor fără căldură și apă caldă transmisă de ISJ Vranceaîn dat de 11.11.2024
Unitatea de învățământNr. preșcolari/elevi

Colegiul Tehnic ,,Ion Mincu” Focșani614

Școala Gimnazială ,,Oana Diana Renea” Focșani770

Școala Gimnazială ,,Ion Basgan” Focșani1198

CSEI ,,Elena Doamna” Focșani333

Colegiul Tehnic ,,Edmond Nicolau” Focșani  659

Școala Gimnazială ,,Adrian Păunescu” Focșani701

Școala Postliceală Sanitară ,,Hippocrate” Focșani351

Școala Gimnazială ,,Ștefan cel Mare” Focșani1200

Liceul cu Program Sportiv Focșani481

Colegiul Național ,,Al. I. Cuza” Focșani888

Școala ,,Nicolae Iorga” Focșani601

Liceul de Artă ,,Gheorghe Tattarescu” Focșani -sediu Sihleanu252

Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Asachi” Focșani647

Colegiul Tehnic ,,Valeriu D. Cotea” Focșani1322

Grădinița cu Program Prelungit Nr.1 Focșani178

Grădinița cu Program Prelungit Nr.2 Focșani238

Grădinița cu Program Prelungit Nr.7 arondată Școlii Gimnaziale ,,Duiliu Zamfirescu” Focșani  154

Grădinița cu Program Prelungit Nr.8 arondată Școlii Gimnaziale ,,Ion Basgan” Focșani  61

Grădinița cu Program Prelungit Nr.13 Focșani264

Grădinița cu Program Prelungit Nr.17 Focșani198

Grădinița cu Program Prelungit Nr.18 Focșani260
Total11370
Sursa: ISJ Vrancea

Foto: © Richair | Dreamstime.com /


2 comments
  1. Daca ar fi numai asta. Umbla si individa aia care vinde asa-zisele uniforme la suprapret. Tricouri si hanorace din China care se stramba si le cade toata captuseala dupa o prima spalare. Totul la negru adica fara factura. Costul pregatirilor in particular a explodat. La clasa unii profesori fac o zeamă de materie si cine vrea ore serioase trebuie sa mearga la dansii acasa. Sora-mea baga aproape 4000 de lei pe pregatiri in fiecare luna pentru nepoata-mea pentru ca la scoala nu fac aproape nimic la marele Colegiu National cu nume domnesc. La celalalt mare CN e aceeași Marie cu alta palarie. Toti fac foamea acasa. Tata-sau nu mai are bani de pantofi de iarna. Suntem un judet inghitit de coruptia politica. S-au facut niste reamenajari ale orasului absolut prostesti. Avem cel putin 8 semafoare in fiecare intersectie, sute de stalpisori inutili si un trafic total dat peste cap. S-au cheltuit sute de milioane de euro pe nimicuri pana au distrus orasul. Acum ne distrug si sanatatea copiilor.

  2. La Drobeta Turnu Severin este la fel!!! Nu avem căldură în școli, profesori și elevi înghețăm în școli!!! Scrieți și despre NOI!!!!! Vă rog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Secretarul de stat Florian Lixandru: Manualele de Comunicare în Limba Română de clasa a II-a şi de Matematică de clasa a VI-a ajung la elevi în această săptămână / Cursurile primului modul au început pe 11 septembrie

Manualul de Comunicare în Limba Română pentru clasa a II-a şi manualul de Matematică pentru clasa a VI-a vor ajunge în posesia elevilor în această săptămână, a declarat marţi, pentru…
Vezi articolul

Tentative de înșelăciune în școli, semnalate de Ministerul Educației. Persoane care se recomandă ca angajate ale Ministerului cer fraudulos bani de la profesori, sub pretextul fals al strângerii de ajutoare umanitare pentru Turcia și Siria

Ministerul Educației atenționează că anumite persoane s-au recomandat ca fiind angajați ai ministerului Educației au cerut bani telefonic, unor directori de școli și profesori cu pretextul strângerii de ajutoare umanitare…
Vezi articolul

Anularea deciziei prin care Universitatea București a majorat taxele pentru studenți pe motiv că le indexează cu inflația, decisă de Tribunalul Alba în primă instanță, la solicitarea unui student la Drept. Reacția universității

Tribunalul Alba a decis anularea „în parte” a unei decizii a Consiliului de Administrație al Universității București și a unei hotărâri a Senatului UB, la solicitarea unui student la drept…
Vezi articolul

OFICIAL La începutul anului școlar educatorii de la grupa mare trebuie să le spună părinților de ce este util raportul descriptiv de evaluare, pentru înscrierea la clasa pregătitoare. Ce competențe trebuie să aibă copiii când termină grădinița – Model de raport

Educatorii trebuie să le spună părinților la începutul anului școlar de ce este util raportul descriptiv de evaluare, potrivit metodologiei publicate în Monitorul Oficial, marți, 10 septembrie [editare ulterioară]. Amintim,…
Vezi articolul