Peste 11.000 de profesori din mediul urban și rural au fost instruiți în acest an să recunoască elevii care consumă droguri, potrivit datelor Agenției Naționale Antidrog

4.381 de vizualizări
Photo 92128009 © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Peste 11.000 de profesori ar putea să recunoască semnele consumului de droguri în rândul elevilor. Potrivit unui răspuns primit de Edupedu.ro de la Agenția Națională Antidrog, “în primele 8 luni ale acestui an, 11.297 de profesori atât în mediul urban, cât și din cel rural au fost instruiți să identifice semnelor de consum în rândul elevilor”. Edupedu.ro a vrut să afle câți profesori au fost instruiți până acum, după ce în martie anul acesta, secretarul de stat în Ministerul Educației, Zoltan Kallos, anunța un proiect prin care “câte 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri“. Proiectul ar implica specialiști din ministerele Educației, Sănătății și Interne. Am cerut răspunsuri de la toate aceste instituții și le vom publica pe măsură ce le primim. Deocamdată, cifrele de la ANA, agenție aflată în subordinea Ministerului de Interne, arată că 11.297 de profesori din mediul urban și rural au fost instruiți să recunoască un elev care consumă droguri.

În toată țara au fost instruiți, în primele 8 luni ale acestui an, 11.297 de profesori, atât în mediul urban, cât și din cel rural, “fiind formate în domeniul drogurilor 496 de cadre didactice și alte categorii de specialiști în domeniul de referință”, arată răspunsul primit de la Agenția Națională Antidrog.

Asta înseamnă că 496 de cadre didactice pot să formeze la rândul lor alți profesori în acest domeniu, potrivit surselor Edupedu.ro.

Instituția aflată în subordinea MAI a organizat sesiuni de instruire în domeniul prevenirii consumului de droguri, adresate cadrelor didactice, în scopul identificării semnelor de consum în rândul elevilor și “creierii unei rețele de sprijin în situații critice”.

Ce informații au primit profesorii

“Profesorii au primit informații cu privire la simptomatologia consumatorilor de droguri, efectele diferitelor clase de droguri, semnele consumului de droguri, profilul consumatorului de droguri, dar și despre activitățile, proiectele si campaniile de prevenire a consumului de droguri derulate de ANA, precum si despre serviciile specializate de asistent oferite consumatorilor de droguri”, scrie Agenția Națională Antidrog.

“Agenția a realizat inventarul resurselor educaționale de la nivel județean, a contactat directorii unităților școlare pentru planificarea și organizarea activităților de instruire/formare și a derulat efectiv activitățile de instruire și formare, inclusiv pe perioada vacantei școlare dintre anii școlari 2022-2023 și 2023-2024.

Agenția precizează că aceste activități fac parte din proiectele Agenției Naționale Antidrog pe care instituția le desfașoară periodic, prin organizarea de sesiuni de formare/instruire a cadrelor didactice, în vederea reducerii consumului de droguri în rândul populației școlare”.

Edupedu.ro a întrebat și care au fost școlile de la care provin profesorii instruiți, și în ce județe, însă nu am primit răspuns la aceste întrebări.

Răspunsul integral al Agenției Naționale Antidrog

Informații de context

În martie anul acesta secretarul de stat Kallós Zoltán anunța că 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri. El spunea atunci: “În momentul de față există în lucru, este aproape de finalizare un protocol de colaborare un parteneriat între Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, cu scopul principal de a se organiza sesiuni de formare adresate profesorilor, care să cuprindă noțiuni legate de principalele categorii de droguri, respectiv de semne ale consumului de droguri la adolescenți”.  

Întrebat în ce stadiu este acum acest proiect, dacă au fost formați profesori în acest sens, secretarul de stat Zoltan Kallos a spus că nu știe în ce stadiu este proiectul. “O să revin cu informații pentru că vă mărturisesc că nu m-am ocupat eu de acest aspect și nu știu exact în ce stadiu se află”.

Edupedu.ro a cerut Ministerelor Educației, Sănătății și de Interne, informații despre program. Când vom primi răspunsurile, le vom publica. Răspunsul ministerului de interne este cel venit din partea Agenției Naționale Antidrog, aflată în subordinea MAI.

Din răspunsul primit de la Agenția Națională Antidrog reiese faptul că acești profesori au fost formați separat, într-un program al instituției pentru că datele sunt referitoare la primele 8 luni ale acestui an, iar secretarul de stat Kallos Zoltan a prezentat perspectiva proiectului de formare a profesorilor pentru a recunoaște semnele, abia în luna martie.

Tot secretarul de stat Kallós Zoltán a spus recent, în data de 13 septembrie, la lansarea campaniei naționale “Familia-partener în lupta împotriva drogurilor”, că școlile vor fi obligate să abordeze teme legate de prevenția și combaterea consumului de droguri în cadrul programului Școala Altfel din acest an școlar.

Și Ministra Educației, Ligia Deca a spus că în această toamnă vor fi campanii de informare pentru profesori, ca să poată identifica un elev care a consumat droguri, dar nu a dat detalii când și cum se vor organiza. A spus însă că “în acest sens, în planul comun de acțiune avem prevăzute acțiuni de informare pe toată perioada toamnei, septembrie, octombrie, noiembrie, în așa fel încât atât cadrele didactice, cât și personalul suport din școli să poată să identifice comportamentele care ne pot indica o eventuală adicție și să poată să știe exact cum procedează. Adică să anunțe familia, să anunțe conducerea școlii și să poată fi luată o decizie vizavi de măsurile ulterioare”

Ligia Deca a mai spus că noile planuri-cadru de liceu vor include tematici despre prevenția consumului de droguri și combaterea adicțiilor.

Citește și:

Câte 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri, anunță Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației
Profesorii vor fi obligați să aibă activități legate de prevenția și combaterea consumului de droguri, în cadrul programului “Școala Altfel”, din acest an școlar, spune secretarul de stat în Ministerul Educației Kallós Zoltán

Campanii de informare pentru profesori pe toată perioada toamnei, ca să poată identifica un elev care a consumat droguri, anunțate de Ligia Deca

Noile planuri-cadru de liceu vor include tematici despre prevenția consumului de droguri și combaterea adicțiilor, spune ministrul Educației

6 comments
  1. Eu cred că sunt minciuni. Sunt profesor de liceu și nu am auzit de un astfel de program și nici nu am întâlnit pe cineva care să-l fi parcurs.

  2. Adica, pe profesori au reusit sa-i instruiasca, dar pe politaii aia care i-au dat drumul lui Pascu si care au zis ca acesta nu prezenta semne ca ar fi drogat si sa-l duca la spital (ca, deh, aparatul drug-test nu era disponibil…) nu au reusit sa-i instruiasca ?!?

  3. Minciuni.
    Si A N.A. și Ministerul mint cum respiră.

    Propun ca A.N.A să prezinte o filmare cu bune practici.
    Un fel de lecție model.

    Să ne ,,lumineze” cu expertiza și competența lor.

    Chiar am rugămintea la jurnaliștii edupedu să solicite accesul la o ,, activitate educativă” derulată de A.N.A.

    O înșiruire seacă de legi, o enumerare de acțiuni punitive posibile și cam atât…

  4. Când au făcut asta, noaptea? Sau au făcut asta doar pe hârtie?

    Ori te pomenești că e vorba de ”acțiunile planificate în vederea combaterii consumului de droguri” pe care ISJ ni le cerea azi de dimineață până la ora 12, iar directorii se apucară să întrebe cine a planificat așa ceva?

    Alo, agenție și minister al educației! Ce acțiuni să planific frații mei albi?! De când am ajuns instantaneu atotcunoscător în domeniul combaterii drogurilor?!! Eu nici măcar nu fumez, nici nu beau, nu știu ce să le spun despre adicții și combaterea lor nici din experiența personală, necum din informații corecte, transmise de SPECIALIȘTI în domeniu. Sau vreți să le povestesc ce-am văzut în Narcos?!

  5. Agenția a realizat inventarul resurselor educaționale de la nivel județean, a contactat directorii unităților școlare pentru planificarea și organizarea activităților de instruire/formare și a derulat efectiv activitățile de instruire și formare, inclusiv pe perioada vacantei școlare dintre anii școlari 2022-2023 și 2023-2024.

    deci deja a fost o vacanta in anul scolar 2023-2024! aha!!:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Copilul nu are nevoie, în opinia mea, de atât de multe lucruri pe cât are nevoie de foarte mult timp, spune psihoterapeutul Radu Tănase: Avem foarte mulți părinți care pleacă din casă odată cu copilul, la 7:30-8:00, și ajung înapoi la 18-19

Psihoterapeutul Radu Tănase a vorbit la emisiunea Educația la putere de la TVR 2 despre timpul pe care ar trebuie să-l ofere părinții copiilor: „Avem foarte mulți părinți care pleacă din casă odată cu…
Vezi articolul

Directorul executiv al firmei de testare standardizată, unde peste 100.000 de elevi din 329 de școli vor susține teste la Română și Matematică peste 10 zile: Încercăm să ne purtăm exact ca la un cabinet medical în care ne purtăm frumos cu copiii

Fiecare copil din școlile alese de ministerul Educației pentru a participa la proiectul pilot de testare standardizată la finalul acestei luni va susține două teste, a explicat Gabi Bartic directorul…
Vezi articolul