Luni, peste 60 de copii ucraineni refugiaţi în România au participat la o ceremonie prin care s-a marcat proiectul sprijinit de organizația Salvați Copiii la Şcoala nr. 73 “Barbu Delavrancea” din Bucureşti unde vor învăța 110 elevi de clasele primare, cu prezență fizică, dar în sistem online și după curriculum ucrainean, scrie Agerpres.
Cursurile vor fi predate de profesori ucraineni. Preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu a precizat: “încercăm să le creăm un cadru firesc, normal, în care să înveţe şi limba maternă pentru a ţine legătura cu cei de acasă şi, în general, mamele şi-au dorit ca ei să înveţe în sistem ucrainean, cam trei sferturi dintre părinţi au cerut lucrul acesta, să continue în sistemul educaţional din Ucraina, să urmeze online învăţământul.”
Cei 110 elevi ucraineni sunt copii de clasele a I, a II-a, a III-a şi a IV-a, care vor învăța cu profesori ucraineni, în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 13,00. Copiii vor învăţa după manualele ucrainene, în sistemul lor de învăţământ online dar vor veni fizic la școală.
“Vor învăţa după manualele lor, ucrainene, în sistemul lor de online. Avem şi nişte softuri adaptate pentru învăţare, avem şi baze de date cu manualele urcate, astfel încât totul va fi online, toate aceste materiale şi module de învăţare, dar totul conform curriculei ucrainene”, a menţionat Alexandrescu. Elevii ucraineni vor avea incluse în curriculă şi două sau trei ore pe săptămână de limba română.
“Avem o colaborare foarte bună cu Şcoala 73 din Bucureşti. Am avut, pe perioada verii, Şcoala de vară, am făcut un fel de introducere în temă pentru copiii ucraineni şi acum 110 copii chiar încep şcoala. Copiii vor avea şi programe de weekend în care îşi vor dezvolta abilităţile de viaţă independentă, vor învăţa despre educaţia pentru sănătate, protecţia pe internet şi aşa mai departe, vor face drumeţii împreună cu copiii români,” a precizat Gabriela Alexandrescu.
O parte dintre părinţi îşi doresc integrarea copiilor în sistemul de învăţământ românesc şi, începând cu anul viitor, să participe la cursuri alături de elevi români.
“E drept că o parte, cam 20% dintre mame, au dorit ca aceşti copii să aibă o integrare treptată în sistemul nostru românesc, în sensul în care să urmeze anul acesta cursurile şcolii ucrainene, în paralel să înveţe limba română şi, cumva, începând anul şcolar următor, să intre în sistemul nostru de educaţie pentru că este clar că nu stăpânesc limba română, nu au cum să fie integraţi în sistemul nostru educaţional neştiind limba, neputând învăţa, aşa încât ne dorim să îi apropiem foarte mult de copiii români, dar să-şi menţină şi identitatea culturală, aşa cum şi-o doresc ei, şi să dezvolte prietenii cu copiii noştri. Cei de aici de la şcoală i-au primit foarte frumos şi sunt foarte entuziaşti că îi vor avea colegi, dar e drept că Salvaţi Copiii face un efort ca să acopere această nevoie de educaţie”, a explicat preşedintele executiv al Salvaţi Copiii.
Organizația are colaborări cu mai multe şcoli, atât din Bucureşti, cât şi din ţară si vrea să extindă programul. “Vom avea mai multe colaborări cu şcolile, nu numai din Bucureşti, ci şi din alte judeţe, astfel încât să acoperim între 600 şi 1.000 de copii să urmeze programele acestea de tip Şcoală după Şcoală în şcolile noastre, pentru a apropia copiii între ei, copiii români de copiii ucraineni”, a indicat Gabriela Alexandrescu.
Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.