Un total de 175 de școli care funcționează în prezent cu toalete în curte vor primi fonduri de la stat în 2025 pentru amenajarea grupurilor sanitare și racordarea acestora la utilități, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern (HG) publicat de ministerul Educației și Cercetării (MEC) și consultat de Edupedu.ro.
- De remarcat discrepanța constantă în ultimii ani dintre declarațiile oficialilor de la ministerul Educației și datele din actele normative pe care instituțiile le aprobă pentru modernizarea toaletelor. Cel mai recent exemplu este al fostei ministre a Educației, Ligia Deca – ea spunea pe 4 septembrie 2024, înainte de începerea cursurilor, adică acum 7 luni, că erau la acea vreme 70 de școli cu toalete „neconforme”. Detalii mai jos în articol.
- În realitate, Guvernul vrea să aloce 14,5 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro) pentru 175 de școli, potrivit anexelor de la proiectul de hotărâre de guvern – documente și detalii mai jos.
Dintre aceste unități, 156 de școli au mai primit finanțare și anul trecut, dar nu au început sau nu au reușit să finalizeze lucrările până la 31 decembrie 2024. Acestea sunt incluse în Anexa 1 a proiectului, iar sumele totale alocate pentru ele în 2025 se ridică la 12,76 milioane de lei.
Restul de 19 școli – incluse în Anexa 2 – nu au mai fost finanțate anterior, însă în continuare nu dispun de grupuri sanitare conforme, motiv pentru care Guvernul le alocă în total 1,82 milioane de lei pentru a construi toalete moderne cu apă curentă și canalizare.
Finanțarea se face prin bugetul Ministerului Educației, iar banii sunt transferați către bugetele locale prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Autoritățile locale au obligația să folosească fondurile doar pe baza unor documente justificative, iar sumele necheltuite până la finalul anului 2025 se întorc la bugetul de stat.
Ministerul Educației justifică această nouă alocare de fonduri prin faptul că lipsa unor grupuri sanitare conforme afectează autorizarea sanitară a unităților de învățământ și, implicit, calitatea actului educațional, mai ales în mediul rural. Potrivit Notei de Fundamentare (NF), principala cauză a neautorizării sanitare o constituie „grupurile sanitare neconforme sau amplasate în exteriorul construcțiilor, fără apă și canalizare”.
Printre județele cu cele mai multe școli care au primit bani dar nu au finalizat lucrările în 2024 se numără Vaslui, Botoșani, Dolj și Vrancea, conform anexelor proiectului. În schimb, printre cele 19 unități nou-incluse pe listă se regăsesc școli din județe precum Argeș, Bacău, Buzău, Călărași, Gorj, Olt și Tulcea.
Proiectul de hotărâre nu menționează cauzele întârzierilor din 2024, dar responsabilitatea pentru utilizarea banilor revine exclusiv consiliilor locale. Ministerul Educației subliniază că autoritățile locale trebuie să se asigure că lucrările sunt finalizate corect, cu racorduri funcționale la apă, canalizare, electricitate și încălzire.
Ligia Deca, în septembrie 2024: mai sunt 70 de școli cu grupuri sanitare neconforme
De remarcat o discrepanță constantă între declarațiile oficialilor și datele din acte normative, cu caracter oficial. Cel mai recent exemplu este al fostei ministre a Educației, Ligia Deca – ea anunța pe 4 septembrie 2024 că „am scăzut la 70 de unități de învățământ cu grup sanitar neconform”, dintre care, preciza ea:
- „50 vor fi cuprinse într-o hotărâre de Guvern pentru finanțare, pe care Ministerul Educației o va iniția chiar de anul acesta. Cele 20 rămase prezintă caracteristici care nu permit finanțare actuală, fie sunt pe terenuri private, fie deja sunt prinse în alte programe de finanțare”
Anul școlar trecut, înainte de începerea cursurilor, erau 189 de școli cu toaletă în curte, anunța ministra Ligia Deca, într-o confuzie a numerelor: ea prezenta că, din 180 de școli cu toalete în curte cât erau în 2022 la începutul anului școlar, pentru 62 de școli s-au făcut lucrări ca să rămână fără latrină și rămăseseră, în septembrie 2023, 189 de școli cu toaletă în curte.
Întrebată de jurnaliști care este numărul de școli cu toaletă în curte cu două zile înainte ca elevii din țară să înceapă cursurile, Deca a spus pe 8 septembrie 2023 că în ultimul an au fost rezolvate de pe listă 62 de școli, rămânând „la acest moment 189 de unități de învățământ cu grupuri sanitare neconforme”. Însă, cu un an în urmă, tot înainte să înceapă școala, erau 180 de școli în această situație, după cum declara purtătorul de cuvânt al PNL, partid în care s-a înscris Ligia Deca.
- Cifra anunțată era similară celei declarate de fostul ministru al Educației, liberalul Sorin Cîmpeanu, în septembrie 2022: aproximativ în aceeași perioadă, pe 31 august, ministrul Sorin Cîmpeanu declara că erau 306 școli cu toalete neconforme și că, după investiții pentru 126 de școli, mai rămân 180.
În aprilie 2024, se arăta că numărul unităților de învățământ cu toaletă în curte a crescut cu 20% de la începutul anului școlar, reieșea din datele furnizate de autorități. Astfel, un proiect de hotărâre de guvern prevede transferul unor fonduri pentru amenajarea de grupuri sanitare conforme în, de fapt, 227 de școli care nu au astfel
DOCUMENT DESCARCĂ Proiectul de HG Fonduri pentru școlile cu toalete în curte 2025:

- DOCUMENT Nota de fundamentare la Proiectul de HG Fonduri pentru școlile cu toalete în curte 2025:








- DOCUMENT DESCARCĂ Anexa 1 – Proiect de HG Fonduri pentru școlile cu toalete în curte 2025:









DOCUMENT DESCARCĂ Anexa 2 – Proiect de HG Fonduri pentru școlile cu toalete în curte 2025:

