Peste 100 de limbi, adăugate pe Google Translate. Printre ele se numără și limba romani în varianta care circulă pe Internet

3.494 de vizualizări
examen
Foto: Freepik.com
Cea mai amplă extindere a Google Translate din istoria instrumentului gratuit online vine cu 110 limbi noi, a anunțat Google într-un comunicat săptămâna trecută. Reprezentanții platformei s-au folosit de inteligența artificială pentru a realiza acest lucru.

Această dezvoltare ar putea fi de ajutor pentru peste 614 milioane de vorbitori, adică 8% din populația lumii, anunță reprezentanții companiei. Potrivit informațiilor din partea lor, cele 110 limbi includ atât limbi de importanță majoră, vorbite de mai mult de 100 de milioane de vorbitori, cât și limbi vorbite de comunități mici. De asemenea, câteva dintre limbile introduse nu mai sunt vorbite, dar compania americană susține că urmărește revitalizarea lor.

Una dintre limbile introduse este limba romani. Conform comunicatului, a fost complicat să fie introdusă în motorul de traduceri această limbă, întrucât variază, ca multe altele, în funcție de regiune, dialect și standarde de pronunție. Astfel, a fost ales cel mai folosit și mai cunoscut dialect, cel a romilor din sud-estul Europei. Au fost incluse și elemente din variantele vorbite în nordul continentului european, precum și în Balcani.

Printre limbile incluse se numără și cantoneza (un dialect al limbii chineze), afar (vorbită în Djibouti, Eritrea și Etiopia), punjabă (vorbită în statul indian Punjab), tok pisin (una dintre limbile oficiale din Papua Noua Guinee) etc.

Au fost introduse și limbi pe cale de dispariție, cum ar fi limba manx, vorbită de doar câteva mii de oameni.

Motorul de traducere Google Translate s-a folosit de instrumente de inteligență artificială pentru introducerea numărului mare de limbi, mai spune compania americană.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bugetul Ministerului Cercetării și Inovării va atinge 1% PIB în 2024, promit premierul Ciucă și ministrul Burduja, la Gala Cercetării Românești / Anul acesta bugetul Cercetării a rămas sub 0,2% din PIB

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Cercetării și Inovării Sebastian Burduja au reluat promisiunea de majorare a bugetului cercetării. În cadrul primei ediții a Galei Cercetării Românești cei doi oficiali au…
Vezi articolul
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie

Scrisoare deschisă. Consiliul Elevilor și alte 9 organizații solicită reluarea dezbaterilor din cadrul grupului de lucru al Ministerului Educației pentru planurile-cadru. Cîmpeanu: Planurile vor fi gata la toamnă

Consiliul Național al Elevilor (CNE) împreună cu alte 9 asociații din societatea civilă solicită Ministerului Educației reluarea dezbaterilor din cadrul grupului de lucru pentru planurile-cadru astfel încât, până la finele…
Vezi articolul
Silviu Iordache si Sorin Cimpeanu in iunie 2021 / Foto: Facebook.com/Iordache Silviu

Sorin Cîmpeanu, despre noul președinte pe care l-a numit la ARACIP: Criteriile au fost strict de competență profesională și managerială. Silviu Iordache a prezentat uniformele create de Cătălin Botezatu pentru compania națională TAROM și nu alte “obiecte vestimentare”

Ministrul educației explică rațiunile pentru care l-a numit ca nou președinte al ARACIP pe Silviu Iordache, fost manechin pentru Botezatu, fost fondator al partidului PRO România, profesor de religie, geografie…
Vezi articolul