Cea mai amplă extindere a Google Translate din istoria instrumentului gratuit online vine cu 110 limbi noi, a anunțat Google într-un comunicat săptămâna trecută. Reprezentanții platformei s-au folosit de inteligența artificială pentru a realiza acest lucru.
Această dezvoltare ar putea fi de ajutor pentru peste 614 milioane de vorbitori, adică 8% din populația lumii, anunță reprezentanții companiei. Potrivit informațiilor din partea lor, cele 110 limbi includ atât limbi de importanță majoră, vorbite de mai mult de 100 de milioane de vorbitori, cât și limbi vorbite de comunități mici. De asemenea, câteva dintre limbile introduse nu mai sunt vorbite, dar compania americană susține că urmărește revitalizarea lor.
Una dintre limbile introduse este limba romani. Conform comunicatului, a fost complicat să fie introdusă în motorul de traduceri această limbă, întrucât variază, ca multe altele, în funcție de regiune, dialect și standarde de pronunție. Astfel, a fost ales cel mai folosit și mai cunoscut dialect, cel a romilor din sud-estul Europei. Au fost incluse și elemente din variantele vorbite în nordul continentului european, precum și în Balcani.
Printre limbile incluse se numără și cantoneza (un dialect al limbii chineze), afar (vorbită în Djibouti, Eritrea și Etiopia), punjabă (vorbită în statul indian Punjab), tok pisin (una dintre limbile oficiale din Papua Noua Guinee) etc.
Au fost introduse și limbi pe cale de dispariție, cum ar fi limba manx, vorbită de doar câteva mii de oameni.
Motorul de traducere Google Translate s-a folosit de instrumente de inteligență artificială pentru introducerea numărului mare de limbi, mai spune compania americană.