Peste 100 de limbi, adăugate pe Google Translate. Printre ele se numără și limba romani în varianta care circulă pe Internet

3.438 de vizualizări
examen
Foto: Freepik.com
Cea mai amplă extindere a Google Translate din istoria instrumentului gratuit online vine cu 110 limbi noi, a anunțat Google într-un comunicat săptămâna trecută. Reprezentanții platformei s-au folosit de inteligența artificială pentru a realiza acest lucru.

Această dezvoltare ar putea fi de ajutor pentru peste 614 milioane de vorbitori, adică 8% din populația lumii, anunță reprezentanții companiei. Potrivit informațiilor din partea lor, cele 110 limbi includ atât limbi de importanță majoră, vorbite de mai mult de 100 de milioane de vorbitori, cât și limbi vorbite de comunități mici. De asemenea, câteva dintre limbile introduse nu mai sunt vorbite, dar compania americană susține că urmărește revitalizarea lor.

Una dintre limbile introduse este limba romani. Conform comunicatului, a fost complicat să fie introdusă în motorul de traduceri această limbă, întrucât variază, ca multe altele, în funcție de regiune, dialect și standarde de pronunție. Astfel, a fost ales cel mai folosit și mai cunoscut dialect, cel a romilor din sud-estul Europei. Au fost incluse și elemente din variantele vorbite în nordul continentului european, precum și în Balcani.

Printre limbile incluse se numără și cantoneza (un dialect al limbii chineze), afar (vorbită în Djibouti, Eritrea și Etiopia), punjabă (vorbită în statul indian Punjab), tok pisin (una dintre limbile oficiale din Papua Noua Guinee) etc.

Au fost introduse și limbi pe cale de dispariție, cum ar fi limba manx, vorbită de doar câteva mii de oameni.

Motorul de traducere Google Translate s-a folosit de instrumente de inteligență artificială pentru introducerea numărului mare de limbi, mai spune compania americană.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Georgeta Pânișoară, profesor: Copiii de astăzi sunt crescuți de generațiile care au trecut printr-o școală dură și autoritară și s-au gândit să nu mai fie școala la fel și pentru copiii lor și s-a pierdut încet-încet din autoritate

Ce se poate face pentru a întări autoritatea profesorilor? Georgeta Pânișoară, profesor la Catedra de Psihologie aplicată și Psihoterapie de la Universitatea din București, propune regulamente mult mai clare, astfel…
Vezi articolul

„Vom găsi o cale de decontare”, spune Ligia Deca, pentru olimpicii la chimie care și-au plătit din banii lor deplasarea în Indonezia, la Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată, după ce Ministerul Educației a refuzat susținerea participării acestora, cu toate că olimpiada apare ca finanțată de minister

Ministra Educației, Ligia Deca, a dat asigurări, luni, că problemele olimpicilor români care au suportat cheltuielile de deplasare din fonduri proprii vor fi rezolvate prin găsirea unei “căi de decontare”.…
Vezi articolul

Primul laborator inteligent dintr-o școală românească, Smart Lab Inaco, a fost desemnat „Proiectul Educațional Inovator al anului 2021” și va fi premiat la Londra / În Smart Lab, elevii învață folosindu-se de roboți educaționali multifuncționali, de ochelari de realitate virtuală, de creioane, scanere și imprimante 3D

La mai puțin de trei ani de la inaugurarea primului laborator inteligent dintr-o școală publică din România, SMART LAB INACO a fost desemnat câștigătorul secțiunii „Proiectul Educațional Inovator al anului…
Vezi articolul