Peste 100 de evenimente organizate de UMF Iași: 145 de ani de excelență în învățământul medical superior și 50 de ani de la decernarea Premiului Nobel lui George Emil Palade (P)

Foto credit: Martin Chalfie - Nobel 2008 / Zilele UMF Iați 2024

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a celebrat, în perioada 8-13 decembrie, 145 de ani de învățământ medical superior în România. Cu această ocazie, Universitatea a adus şi un omagiu marelui om de știință George Emil Palade, prin organizarea simpozionului „Semicentenarul Nobelului românesc – 50 de ani de la conferirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină profesorului George Emil Palade”, dar și prin lansarea a două albume de excepție despre marele savant născut la Iași: un album filatelic, în parteneriat cu Romfilatelia, și albumul documentar „Între Nobel și Iași, George Emil Palade și moștenirea unei vieți dedicate cercetării”. 

Printre personalitățile prezente la eveniment s-au numărat profesorul Martin Lee Chalfie – câștigător al Premiului Nobel pentru chimie în 2008, profesorul Ole Holger Petersen – renumit fiziolog și cercetător, care a deținut poziții prestigioase în instituții de cercetare din Marea Britanie, inclusiv la Universitatea Cardiff și dr. Peter Hegyi, membru al Academiei de Știinţe din Ungaria și directorul Centrului de Medicină Translațională de la Universitatea Semmelweis din Budapesta.

„Anul acesta am organizat peste 100 de evenimente în cadrul Zilelor Universității – un adevărat maraton științific și cultural, deoarece am avut mai multe motive de sărbătorit: 145 de ani de excelență în învățământul medical superior, semicentenarul Nobelului primit de marele savant născut la Iași, George Emil Palade, dar și împlinirea a 30 de ani de la înființarea Facultății de Bioinginerie Medicală, unică în țară”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Zilele UMF Iași: Într-o lume globalizată, UMF Iași rămâne un ambasador al gândirii academice occidentale

În discursul rostit la festivitatea de deschidere a Zilelor UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, a amintit de momentele cheie ale evoluției Universității, începând cu primul curs ținut de profesorul Leon Sculy la 1 decembrie 1879: „Cei care au pus bazele Facultății de Medicină au fost tineri medici formați în marile centre universitare ale Europei, care au adus la Iași prospețimea ideilor științifice și culturale occidentale. Dar acești pionieri nu s-au limitat la predare și cercetare. Ei au devenit piloni ai vieții culturale ieșene, fondând publicații, societăți savante și organizând conferințe de popularizare a științei, contribuind activ la formarea unui spațiu academic și cultural vibrant”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

În perioada interbelică, a fost continuată această tradiție, „aducând noi discipline și specialități, ce au pus bazele Facultății de Farmacie și, ulterior, ale Facultății de Stomatologie. În ciuda dificultăților perioadei, profesorii noștri au fost vizionari, continuând să dezvolte medicina românească și să contribuie la progresul global. Marele Război și instaurarea regimului comunist au fost momente de cotitură, marcate de sacrificii și adaptare. În ciuda restricțiilor ideologice, cadrele noastre didactice au continuat să găsească modalități de a promova învățământul și cercetarea medicală”.

Astăzi, când sărbătorește 145 de ani de excelență în educația medicală, „UMF Iași își onorează moștenirea, dar privește cu hotărâre spre viitor. Facultățile noastre de Medicină, Stomatologie, Farmacie și Bioinginerie reprezintă un ecosistem educațional dinamic, care încurajează inovația și promovează valorile europene. Într-o lume globalizată, UMF Iași rămâne un ambasador al gândirii academice occidentale, contribuind la formarea unei generații de profesioniști capabili să răspundă provocărilor complexe ale timpurilor noastre”, a punctat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

Albume de colecție

Un moment special al festivității a fost și lansarea a unui album foto-documentar de excepție, dedicat marelui savant George Emil Palade: „Între Nobel și Iași. George Emil Palade și moștenirea unei vieți dedicate cercetării”. „Structura acestui volum a fost concepută astfel încât să ofere cititorului o perspectivă amplă și complexă asupra vieții și operei savantului. Cuprinde texte semnate de dr. Richard Constantinescu, coordonatorul Centrului Cultural «I. I. Mironescu», de prof. univ. dr. Carol Stanciu – fost rector al UMF Iași, de prof. univ. dr. Gheorghe Popa, fost rector al Universității «Alexandru Ioan Cuza», dar și de reprezentante ale familiei Palade, Alina Tacu și Bianca-Nicole Ciobanu. Dincolo de textele celor care au contribuit, albumul se remarcă prin bogăția materialului documentar pe care îl include. Cititorii vor regăsi aici documente oficiale, corespondență privată, extrase din presa națională și internațională, precum și fotografii inedite.”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

De asemenea, Universitatea a mai pregătit o surpriză comunității academice, prin lansarea, în parteneriat cu Romfilatelia, a unui album filatelic de colecție, intitulat „George Emil Palade – Premiul Nobel – 50 de ani”.

O lecție la prima impresie

Festivitatea s-a încheiat cu o „prelegere” inedită ținută de prof. univ. dr. Gheorghe Popa, cunoscut fizician, fost rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În contextul evenimentelor recente care au marcat și divizat societatea, domnia sa a renunțat la prezentarea conferinței cu tema „Universitatea. Considerații privind provocările actuale din învățământul universitar românesc”, în favoarea unui discurs liber: „Dați-mi voie astăzi, sub imperativul momentelor trăite zilele acestea, să am un cuvânt liber, o lecție la prima impresie”. O lecție în care profesorul Gheorghe Popa, pornind de la câteva întâmplări la care a fost martor direct, în diferite perioade, fie într-o cafenea din Praga, fie într-un laborator de fizică din Elveția, încearcă să răspundă unor întrebări importante: „Cum am ajuns aici?” și „Ce putem face mai departe?”. O lecție despre orele astrale ale omenirii, despre lumini și umbre, despre duplicitate și superficialitate.

Nobel pentru Nobel: cercetători de top, prezenți la seminarul dedicat lui George Emil Palade

Luni, 9 decembrie, a avut loc simpozionul științific „Semicentenarul Nobelului românesc – 50 de ani de la conferirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină profesorului George Emil Palade”. Evenimentul, care s-a desfășurat în Aula „Alexandru Tzaicu” a Centrului de Simulare „Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir”, a reunit personalități marcante ale științei contemporane, printre care profesorul Martin Lee Chalfie, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, profesorul Ole Holger Petersen, pionier al tehnicii patch clamp și cercetători renumiți precum dr. Peter Hegyi, prof. univ. dr. Dan Gabriel Duda și prof. univ. dr. Cristian Apetrei.

Un moment emoționant l-a constituit intervenția online a doamnei academician Maya Simionescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Biologice a Academiei Române, fostă colaboratoare a lui George Emil Palade: „Sunt atașată de Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași. Când m-am întors acasă, după zece ani petrecuți în Statele Unite, Universitatea dvs. mi-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa, un gest care m-a impresionat. Cred că organizarea acest simpozion a fost o idee excelentă: la locul potrivit – George Emil Palade s-a născut în Iași, la momentul potrivit – 50 de ani de când a primit premiul Nobel și în comunitatea potrivită – cea a marelui savant Grigore T. Popa, unul dintre profesorii lui George Emil Palade”.

Cell Biology reborn. Honoring the 1974 Nobel Prize to George Emil Palade

Profesorul Martin Lee Chalfie a subliniat influența remarcabilă a lui Palade asupra științei moderne, în prezentarea cu titlul „Cell Biology reborn. Honoring the 1974 Nobel Prize to George Emil Palade”. O prelegere a cărei denumire a fost inspirată de un citat din discursul ținut de marele savant la Banchetul Nobel: „Biologia celulară, renăscută, a creat o nouă întâlnire în ştiinţele vieţii arătând că unitatea organizării materiei vii se extinde mult dincolo de nivelul moleculelor – acest lucru se ştia deja – până la nivelul adunărilor macromoleculare, organitelor celulare şi celulelor.” Arătând, prin câteva exemple, progresele fantastice ale științei în domeniul biologiei celulare, Martin Chalfie a subliniat că, deși „biologia celulară a renăscut constant”, își întoarce deseori privirea spre trecut, spre ceea ce a însemnat Palade prin studiile, inventivitatea și entuziasmul său – „cea mai importantă moștenire”.

Foto credit: Martin Chalfie – Nobel 2008 / Zilele UMF Iați 2024

Prof. univ. dr. Martin Lee Chalfie este un neurobiolog cunoscut pentru contribuțiile sale remarcabile în biologia moleculară și pentru dezvoltarea utilizării proteinei fluorescente verzi (GFP) ca marker genetic, o tehnologie revoluționară pentru studiul proceselor biologice. În 2008, a primit Premiul Nobel pentru Chimie, alături de Osamu Shimomura și Roger Y. Tsien.

Best of Research

Programul științific al zilelor UMF Iași 2024 a cuprins și o serie de sesiuni științifice de excepție: „Best of Research”, în cadrul cărora a avut loc și un dialog onest și captivant despre cercetare și exemple de bune practici cu doi cercetători de top din străinătate, absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași: prof. univ. dr. Cristian Apetrei, în prezent profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină, Universitatea din Pittsburgh, Statele Unite ale Americii și prof. univ. dr. Dan Gabriel Duda, cercetător principal la Departamentul de Radioterapie-Oncologie și profesor asociat la Harvard Medical School (HMS), Boston, Massachusetts, SUA. Evenimentul a avut loc marți, 10 decembrie, în Aula „George Emil Palade”.

Cercetarea la nivel înalt nu este doar despre minți strălucitoare, ci și despre perseverență, răbdare și, uneori, despre cum să supraviețuiești unui ocean de respingeri – aceasta ar fi, pe scurt, concluzia unei întâlniri memorabile, în care prof. univ. dr. Cristian Apetrei și prof. univ. dr. Dan Gabriel Duda au împărtășit comunității academice a UMF Iași din propriile experiențe, subliniind dificultățile și lecțiile învățate din domeniul cercetării științifice.

Zilele Educației Medicale, organizate de studenții UMF-iști

Ca în fiecare an, sub egida Zilelor UMF Iași, s-au desfășurat și Zilele Educației Medicale, o serie de conferințe și workshop-uri, dar și activități caritabile organizate de către societățile studențești ale Universității: Societatea Studenților Mediciniști, Societatea Studenților Stomatologi, Societatea Studenților Farmaciști, Societatea Studențească de Chirurgie, Asociația Studenților Bioingineri, European Medical Students Association, Association Médicale des Étudiants Franchophones de Iași și Union Franchophone des Etudiants en dentaire de Iași.

„Mă bucur că studenții noștri s-au mobilizat extraordinar și au organizat peste 80 de workshop-uri și conferințe. Sunt mândru de această implicare extraordinară și de modul în care asociațiile studențești din cadrul Universității noastre reușesc să transforme provocările organizatorice în oportunități de excelență.”, a mai declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Exit mobile version