Peste 100 de elevi din Arad au fost vizitați acasă de poliția locală, pentru că au lipsit de la ore. Părinții spun că nu pot să îi trezească dimineaţa, potrivit polițiștilor

Foto: DGPL Arad

Locuințele a 109 elevi din Arad care absentează frecvent de la ore au fost vizitate de polițiștii locali, în ultima săptămână. Majoritatea părinților declară că elevii nu reușesc să se trezească dimineața pentru a ajunge la școală și se declară neputincioși în fața situației, potrivit unui comunicat de presă al Poliției Locale citat de Agerpres.

Potrivit sursei menționate, vizitele au avut ca scop avertizarea părinţilor cu privire la “obligaţia copiilor minori de a frecventa învăţământul de zece clase”. Deși conform legii educației 198/2023, școlarizarea este obligatori până în clasa a XI-a în cazul școlilor profesionale (adică 12 clase) sau până în clasa a XII-a, în cazul liceelor (adică 13 clase).

„Personalul Direcţiei Generale Poliţia Locală a colaborat cu unităţile şcolare, în sensul identificării elevilor care, din cauza condiţionărilor de natură socială, economică, culturală ori medicală, se află în risc de a abandona şcoala. Majoritatea părinţilor vizitaţi şi-au exprimat neputinţa de a-i determina să se trezească dimineaţa. Aparent, familiile respective par a nu conştientiza că «trezirea» va surveni după încheierea raporturilor cu şcoala, când vor exista consecinţe multiple asupra vieţii lor de adult, inclusiv probabilitatea ca acei tineri cetăţeni să fie nevoiţi să muncească necalificat”, au transmis poliţiştii locali prin comunicatul amintit.

Poliţia locală subliniază că “abandonul sistemului de învăţământ nu poate fi stopat decât prin colaborarea dintre şcoală, familie şi comunitate”. 

Poliția locală din Arad a comunicat acțiuni similare, pentru prevenirea abandonului școlar, și în luna noiembrie, când a vizitat 39 de elevi care lipseau frecvent. Nu au fost publicate evaluările acestor vizite și dacă prezența la școală a respectivilor minori a fost îmbunătățită.

Părinții care nu își trimit copiii la școală încalcă legea educației și sunt amendați.

Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar prevede, la articolul 13 că „învățământul obligatoriu cuprinde învățământul preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și învățământul liceal”. „Prin excepție, elevii din cadrul filierei tehnologice, care nu optează pentru continuarea studiilor liceale după obținerea unui certificat de calificare de nivel 3, sunt asimilați ca având finalizat învățământul obligatoriu”.

„Părinții sau reprezentantul legal au obligația să asigure participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe întreaga perioadă a învățământului obligatoriu. Nerespectarea prezentei obligații constituie contravenție și se sancționează potrivit dispozițiilor art. 148 alin. (1) lit. a)”, mai prevede legea. Articolul 148, alin 1), a) prevede că „nerespectarea dispozițiilor art. 14 alin. (1), din culpa părintelui sau a reprezentantului legal, în sensul interzicerii participării beneficiarului direct la programul școlar, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei. Prevederea se aplică și în cazul refuzului semnării contractului educațional prevăzut la art. 14 alin. (4)”.

Exit mobile version