Peste 10 olimpiade școlare județene au loc în finalul de săptămână 16-17 martie, printre care Geografia, Istoria, OLAV, Limba engleză – scris, Biologia, Informatica. Regulile de descărcare a subiectelor și baremelor pentru centrele de concurs 2024 – DOCUMENT

15.385 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Primul final de săptămână din anul 2024 cu mai multe olimpiade naționale școlare – fazele județene este 16-17 martie, când au loc olimpiadele de Geografie, Istorie, Limba engleză – proba scrisă, „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV), Biologie și altele câteva. Orele de începere comunicate de inspectoratele școlare variază de la o disciplină la alta, fie 9, fie 10 de dimineață. Regulile de gestionare a arhivelor de subiecte au fost transmise centrelor de concurs din fiecare județ, potrivit unei adrese obținute de Edupedu.ro.

Operațiunile pentru preluarea online a arhivelor de subiecte pentru 7 olimpiade de sâmbătă încep de la ora 7:00, conform adresei Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), care poate fi descărcată mai jos în articol.

Inspectorii școlari de specialitate din țară au transmis profesorilor coordonatori, ca de obicei, ca elevii să nu uite un act de identitate sau carnetul de elev pentru a se putea legitima în sălile în care au fost repartizați, potrivit informațiilor primite de Edupedu.ro de la profesorii implicați în aceste competiții școlare. Conform regulilor stabilite de fiecare inspectorat școlar, de regulă sosirea profesorilor evaluatori ar urma să se facă în centrele de concurs după ora 13:30.

Profesorii care lucrează în weekend sau în zilele de sărbătoare legală beneficiază de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrată, potrivit prevederilor din contractul colectiv de muncă. Cele două zile libere pentru fiecare zi lucrată în weekend vor fi acordate în următoarele 30 de zile, conform sursei citate anterior. Detalii mai jos în articol.

Iată ce olimpiade au etapa județeană sâmbătă, 16 martie, conform calendarului oficial al olimpiadelor școlare 2024 și al eratelor date de Ministerul Educației la acesta până acum:

  • Olimpiada de Limba și Literatura Română (OLLR) – pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru diaspora
  • Olimpiada Națională de Istorie
  • Olimpiada Națională de Limba Engleză – proba scrisă. Proba orală la etapa județeană este pe 23 martie
  • Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV)
  • Olimpiada Națională de Limba Germană modernă
  • Olimpiada Națională de Informatică
  • Olimpiadele Naționale din aria curriculară Tehnologii
  • Olimpiada de Religie (cultul romano-catolic, limba maghiară)
  • Istoria și tradițiile minorităților maghiare

Iată ce olimpiade au etapa județeană duminică, 17 martie:

  • Olimpiada Națională De Geografie, clasele VIII – XII
  • Olimpiada Națională de Biologie
  • Olimpiada Națională de Informatică

De exemplu, olimpiada de Limba engleză începe la ora 9 în județul Brașov, la Școala Gimnazială nr. 2 ”Diaconu Coresi”, și durează 2 ore pentru elevii de gimnaziu și trei ore pentru cei de la clasele de liceu, se arată într-un set de precizări trimise către profesorii coordonatori.

Olimpiada județeană de Biologie de duminică începe în țară de la ora 10:00, potrivit Inspectoratelor școlare Bistrița Năsăud și Brașov. În cazul Informaticii, duminică ora de începere este 09:00 și sunt peste 2.000 de elevi de gimnaziu, conform surselor Edupedu.ro.

Olimpiada de Geografie, faza județeană, va începe pentru toți elevii duminică la ora 9:00, după ce Ministerul Educației a stabilit a doua oară ora de începere printr-o adresă de miercuri, 13 martie. Inițial, elevii de clasa a VIII-a începeau la ora 13:00, iar restul de la ora 10:00. Decalarea orei de început doar pentru clasa a VIII-a venise după „o solicitare a unui părinte” făcută direct la cabinetul secretarului de stat Florian Lixandru din Ministerul Educației.

Regulamentele specifice de organizare, actualizate, despre care Edupedu.ro a scris, pot fi consultate în această secțiune dedicată. Potrivit Ministerului Educației, dacă în 2024 nu publică regulamentul pentru o olimpiadă, atunci rămâne în vigoare cel de anul școlar trecut.

Edupedu.ro va publica subiectele de la aceste probe pe măsură ce sunt afișate online de școlile – centru de concurs organizatoare sau le obține pe surse. Până acum am prezentat subiectele și baremele de la olimpiadele județene de Fizică, Limba și literatura română (OLLR), Matematică și de la mai multe etape locale – vezi Limba engleză, Limba română gimnaziu și Limba română liceu, Matematică.

Amintim că anul școlar trecut Ministerul Educației a publicat în premieră subiectele și baremele de la etapele județene ale olimpiadelor școlare 2023, după solicitarea Edupedu.ro și un articol despre secretizarea acestor resurse elaborate cu bani publici.

DOCUMENT Pașii pentru lucrul cu arhivele de subiecte și bareme, pentru centrele de concurs

După cum se arată în adresa adresei Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) către inspectoratele școlare județene (ISJ) / inspectoratul școlar al Municipiului București (ISMB), operațiunile pentru preluarea online a arhivelor de subiecte pentru 7 olimpiade menționate în document, de sâmbătă, 16 martie, încep de la ora 7:00.

Până la ora 07:05, președinții comisiei de examen din centrul în care se susține olimpiada județeană trebuie să primească prin SMS parola care le dă accesul pe platforma de transfer de documente. Descarcă apoi documentele doar centrele care organizează olimpiadele de Istorie și pentru discipline tehnice, pentru a face traducerea acestora. Celelalte centre din județ primesc parola pentru subiectele care le interesează – și le descarcă doar pe acestea – în jurul orei 08:10, se arată în document.

Pentru bareme, necesare profesorilor care ajung după-amiază în centre pentru corectare, procedura este similară. Aceste documente ar urma să fie descărcate după ora 12:30.

FOTO DOCUMENT Adresa CNPEE din 14.03.2024 pentru organizarea olimpiadelor școlare – etapele județene:

Zile libere pentru profesorii implicați în olimpiade, drept prevăzut de contractul colectiv de muncă

Profesorii care lucrează în weekend sau în zilele de sărbătoare legală beneficiază de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrată, potrivit prevederilor din contractul colectiv de muncă. Cele două zile libere pentru fiecare zi lucrată în weekend vor fi acordate în următoarele 30 de zile, conform sursei citate anterior.

Cadrele didactice care participă la organizarea și desfășurarea olimpiadelor și concursurilor școlare, derulate în zilele de repaus săptămânal/sărbătoare legală, beneficiază de 2 zile libere plătite pentru fiecare zi lucrată, după cum se arată în contractul colectiv de muncă.

Articolele Edupedu.ro despre organizarea și desfășurarea olimpiadelor școlare 2024 pot fi citite în secțiunea dedicată.

2 comments
  1. Da.Zile libere si platite.
    Dar cand nu vin la ore din diverse motive si nu este suplinit de un alt cadru didactic fie el si de alta specialitate ,cine ia banii?
    De asta nu se prea vorbeste.

  2. Nu mai scrieți aberațiile astea. Nimeni, dar nimeni nu-și ia liber după ce-și petrece sâmbăta la școală, la olimpiade..
    Este munca patriotica sau voluntara sau forțată. Nu stai cu familia acasă și primești o hârtie, atât. Cine întra apoi la ore? Cine va închipuiți voi ca face orele în locul celor care ar primi liber? Deci, nu primesc niciun liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii se întorc la școală luni, 4 decembrie, pentru ultimele trei săptămâni de cursuri din modulul 2. Vor avea câte două sau trei note la fiecare disciplină până la vacanța de iarnă, transmite Ministerul Educației

Elevii se întorc la școală luni, 4 decembrie, pentru ultimele trei săptămâni de cursuri din modulul 2, potrivit calendarului anului școlar, după zilele libere de joi, de Sfântul Andrei și…
Vezi articolul

Peste 1.000 de elevi și 600 de profesori și alți angajați, confirmați cu COVID-19 în prima săptămână de școală la nivel național / Peste 17 mii de elevi din aproape 800 de clase fac școală online

Peste 1.000 de elevi și 600 de profesori și alți angajați au fost confirmați cu COVID-19 în prima săptămână de școală la nivel național, anunță Ministerul Educației într-un comunicat. „Astăzi,…
Vezi articolul

OFICIAL Testele de salivă se vor face lunea și joia în toate școlile și grădinițele, dimineața, în clase, de către profesori sau personalul medical acolo unde există. Ce se întâmplă dacă un test e pozitiv

Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, potrivit procedurii adoptate de Ministerul Sănătății, precizează instituția într-un…
Vezi articolul

LISTĂ 9 școli pilotează anul acesta modelul de la Colegiul “Lazăr” din București: elevii de a XII-a fac doar materiile de Bacalaureat în ultimele două module ale anului școlar / Ministerul anunță 28 de noi școli-pilot

Lista celor 28 de școli-pilot în anul școlar 2022-2023 a fost publicată de Ministerul Educației. Acestea se adaugă celor 6 școli-pilot care funcționează din anul școlar 2021-2022 și care “au…
Vezi articolul