Ministrul Muncii a pus din nou pe Facebook 20 de fotografii cu liste ale proiectelor locale de canalizare sau reţele de apă potabilă, desfăşurate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, al Ministerului Agriculturii. Lia Olguţa Vasilescu scrie că “Peste 1700 de km de rețea de apa, in mediul rural, a fost construită doar in ultimii doi ani și doar pe fonduri de la Ministerul Agriculturii, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală“. Afirmaţia vine după ce acum câteva zile Edupedu.ro semnala că Lia Olguţa Vasilescu prezintă peste 300 de şcoli şi grădiniţe construite în ultimii doi ani, în vreme ce lista oficială a obiectivelor finalizate arăta de fapt zero proiecte finalizate.
Potrivit postării de pe Facebook a Liei Olguţei Vasilescu, în care aceasta prezintă cu liste şi tabele fotografiate că “peste 1700 de km de rețea de apa, in mediul rural, a fost construită doar in ultimii doi ani și doar pe fonduri de la Ministerul Agriculturii, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală”, aceste proiecte fac parte din submăsura 7.2 numită “Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică – infrastructură de apă/apă uzată“. Este aceeaşi submăsură în cadrul căreia autorităţile locale pot depune proiecte pentru modernizarea infrastructurii şcolare sau a grădiniţelor.
Textul Ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu se încheie cu o frază inclusă într-un haştag, frază pe care a scris-o şi în postarea cu şcolile: #pentrumincinosiicarespuncaguvernareapsdnuaconstruitnimic.
Am consultat portalul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, care arată stadiul proiectelor la data de 1 noiembrie 2018. Potrivit documentului oficial, atât pentru infrastructura de apă, cât şi pentru cea de apă uzată, numărul proiectelor finalizate în exerciţiul financiar 2014-2020 este 0 (zero).
Reamintim că Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a scris tot pe Facebook că atunci ”Când vrei să ataci un ministru și să spui că minte și că în doi ani s-au construit doar două școli în România, informează-te! Altfel te faci iarăși de ras! Nu ca ai fi de fală… Vă prezint mai jos lista cu scoli si gradinite modernizate sau construite, in ultimii doi ani, doar pe fondurile de la Ministerul Agriculturii, in cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.(…) Pentru toți mincinoșii care spun ca nu s-a construit nimic in acești ani!”.În urma acestor afirmaţii Edupedu.ro a arătat că lista proiectelor de şcoli, sau grădiniţe finalizate arată zero.
În privinţa reţelelor de apă şi sanitaţiei, România are una dintre cele mai mari probleme din Uniunea Europeană, strâns legată de cea a Educaţiei.
Potrivit Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă 2030, aprobată de Guvern vineri, pe 9 noiembrie 2018, doar “65,2% din populația României era deservită de sistemul public de alimentare cu apă în 2016, fiind astfel țara din UE cea mai puțin dezvoltată din acest punct de vedere. Situația României este comparabilă cu celelalte state ale UE în ceea ce privește rata conectării la infrastructura de alimentare cu apă în mediul urban, de 94,9%, faţă de 96-100% în celelalte state UE. În schimb, în mediul rural rata conectării este doar de 30,8%, sub nivelul mediei UE.
În privinţa sanitaţiei, România este țara din UE cu cel mai mare procent de populație, care în anul 2015 nu avea acces la o baie, un duș și la o toaletă în incinta casei, respectiv de 30,5% comparativ cu media UE de doar 2,0%. Cu toate că s-a realizat un progres la nivel național în implementarea Directivei 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane, în perioada 2009-2015 creșterea nivelului de colectare și epurare a acestora s-a înregistrat în special în zonele urbane. Astfel, nivelul de colectare a crescut de la cca. 51% în 2009 la 63,46% în 2015, iar nivelul de epurare a crescut de la cca. 37,5% în anul 2009 la 56,71% în anul 2015, în cazul aglomerărilor mai mari de 2.000 de locuitori.
În zonele rurale însă, gradul de colectare și epurare a apelor uzate este încă foarte scăzut. Una dintre cauze este nivelul mic de conectare a populației la rețelele de canalizare, existând infrastructură fără populație conectată. Populația conectată la sistemele de canalizare în anul 2016 a reprezentat 49,2% iar gradul
de racordare la stațiile de epurare a fost de 47,8%, substanțial sub nivelul atins de alte țări din aceeași zonă. Pe parcursul perioadei 2009-2015 s-au investit din surse de finanțare (naționale și internaționale) circa 4,14 miliarde euro pentru construirea, reabilitarea și modernizarea sistemelor de colectare și epurare a apelor uzate”, se mai arată în documentul citat.
FOTO: gov.ro
1 comment
Am intrat si eu pe pagina respectiva sa-i zic ceva de dulcea onor ministresei, si ce sa vezi, nici vorba sa pot scrie un cuvant. Doamna in cauza a deactivat posibilitatea de a-i mai lasa mesaje la o postare, si nu vezi acolo decat laude desantate si trandafiri!! Mai sa fie, cum sa mearga treaba asta asa? Adica, daca vreau si eu sa comentez o anumita postare pe pagina dumneaei, unde MINTE CU NERUSINARE, gasesc laude, trandafiri si imposibilitatea de a scrie un mesaj? N-am inteles cum stau lucrurile, si m-am dus si eu pe pagina, mai la vale asa, ca sa vad cum sta treaba cu diversele comentarii, si-am vazut cam aceleasi nume. Ba chiar mi le-am notat, ca sa fac si eu o analiza, si ca sa inteleg metoda prin care se bucura madam ministru numai si numai de trandafiri si laude, cand activitatea este absolut nula si complet idioata, tinand cont de ce ne asteapta pt maririle iresponsabile de pensii si salarii. Am descoperit urmatorul lucru : exista un numar de vreo 22-25 de persoane, cam aceleasi, care posteaza mesaje laudative, si care la semnal – adica o postare noua, apar imediat cu laudele si trandafiri, apoi gata, se suspenda posibilitatea de a mai scrie un mesaj, ramane activata doar distribuirea, care functioneaza exemplar si duce stirea falsa pe facebook. Eeee, pe cat de perversi, pe-atat de destepti, da” tot dreaq va duceti, bai psd-alde!!