Peste 1.200 de olimpici ajung duminică la Cluj pentru 3 olimpiade naționale de limbi străine. Elevii și profesorii vor fi cazați la hoteluri în acest an

5.945 de vizualizări
Foto: © Rosshelen | Dreamstime.com
Orașul Cluj-Napoca devine, timp de 5 zile, un centru al multilingvismului pentru cei peste 1.200 de elevi calificați la fazele naționale ale Olimpiadelor Naționale de Limba Engleză, Franceză și Limbi romanice – Spaniolă, Italiană, Portugheză. Olimpicii și profesorii însoțitori vor ajunge, după drumuri de mai multe ore cu microbuzul sau trenul, duminică, în municipiu, iar în aceeași zi, pe seară, au loc festivitățile de deschidere. Luni este prima zi de probe care implică 3 licee. Organizarea, cu cazare la hoteluri și de 3 stele și prânzuri la școlile în care se țin probele, pare pasată de la Ministerul Educației la autoritățile locale, după relatările de anul trecut despre condițiile nefavorabile de cazare pentru olimpici.

Cei mai mulți participanți sunt la ONLE – Olimpiada Națională de Limba engleză. Sunt nu mai puțin de 542 de elevi care vin la Cluj, dintre care 175 calificați pe locurile suplimentare. Lor li se alătură și profesorii însoțitori: fiind vorba de toate județele cu reprezentanți, sunt încă cel puțin 42 de persoane. Conform regulamentelor specifice de organizare, la fiecare 10 elevi în deplasare trebuie să existe câte un cadru didactic în delegație.

În ceea ce privește Olimpiada Națională de Limba franceză (ONLFR), este vorba de 390 de elevi care participă la competiție, dintre care 115 sunt calificați pe locurile suplimentare. Ei vin din 41 de județe și Capitala, ceea ce înseamnă 41 de profesori minimum. Județul Covasna are un singur reprezentant, iar din Harghita nu s-a calificat nimeni.

La Olimpiada Națională de Limbi romanice (ONLR) vin, din toată țara, 322 de elevi. Aproape o treime din ei (102) sunt calificați pe locurile suplimentare. Ei vor susține probe fie la limba italiană, fie spaniolă, fie portugheză ca limbi romanice moderne, fie la limba italiană ca limba maternă, în acest an. Sunt 8 județe fără reprezentanți la Cluj-Napoca între 9 și 13 aprilie: Botoșani, Covasna, Galați, Harghita, Ialomița, Sălaj, Satu Mare, Tulcea.

Cazarea elevilor și profesorilor, la hoteluri. Condițiile de anul trecut, deplorabile

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj a creat câte un site pentru cele trei olimpiade naționale. Potrivit informațiilor de pe acestea, elevii urmează să fie cazați în hoteluri. Nu sunt precizate care, deși ar fi trebuit punctate până miercuri, 5 aprilie, conform programului participanților.

După modelul Olimpiadei Naționale de Fizică de la Oradea și conform surselor Edupedu.ro, ar fi vorba de hoteluri de 3 stele. La Oradea, de exemplu, între 6 și 10 aprilie, olimpicii la fizică și profesorii lor au fost cazați la hotel de 2 stele, iar profesorii din comisiile de concurs la hoteluri de 3 și 4 stele. Anul trecut, cele 3 olimpiade au fost organizate separat: Franceza la Craiova, Engleza la Pitești (18-22 aprilie) și Limbile romanice la Târgu Jiu (26-30 aprilie).

Cazările au fost făcute la cămine, iar condițiile în mare parte mizerabile au fost sesizate de mai mulți părinți și profesori. Edupedu.ro scria, la acea vreme, în exclusivitate, despre ”Vive la France, Vive la Roumanie” – uimirea unei eleve olimpice când vede condițiile de cazare și masă pentru cel puțin jumătate din loturile de la Olimpiada Națională de Limba Franceză, organizată la Craiova. Printre probleme erau băi și toalete disfuncționale, apă caldă cu porția „doar după mai multe telefoane la inspectorat”, camere murdare.

Situația a fost similară și la Engleză, olimpiadă organizată la Pitești în aceleași zile. La o zi distanță, Edupedu.ro prezenta prăpastia între realitatea elevilor și laudele oficialităților la această competiție. Un elev relata despre cazare mizeră, mâncare rece, afirmând că ”sutele de elevi din clasele VII – XI nu vor mai dori să participe la așa ceva de teamă”. Inspectoratul Școlar Argeș susținea, în paralel, că “am scris o poveste fără pereche”.

Care este programul olimpicilor

Luni, elevii susțin probele scrise din cadrul olimpiadelor. Este vorba de Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” pentru olimpiada de franceză, Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” pentru olimpiada de engleză și Colegiul Național „George Barițiu” pentru limbile romanice – italiană, spaniolă, portugheză. Prânzul, conform programelor, va fi ținut luni tot la aceste licee, după probe, cel mai probabil în cantinele lor.

Marți este ziua în care sunt programate probele audio și orale, perioadă de câteva ore bune care este fragmentată în două de pauza de prânz, de asemenea ținut la liceele organizatoare. Marți seară ar trebui să fie publicate rezultatele inițiale, de la proba scrisă de luni și probele audio și orală.

Miercuri, olimpicii merg, câte aproximativ 300, la salina Turda, în excursie. În aceeași zi se pot depune și contestații pentru ca, seara, să fie afișate rezultatele finale. Pe baza lor, elevii sunt premiați joi la festivitate până în orele amiezii, pentru a putea apoi să se întoarcă acasă.

Trei mesaje de întâmpinare, același text

Pe cele trei site-uri pe care se regăsesc informații despre aceste olimpiade din Cluj Napoca sunt postate și mesaje a două autorități: inspectorul școlar general din Cluj, Marinela Marc, și primarul municipiului, Emil Boc.

Cele trei mesaje sunt, însă, copy-paste, doar numele disciplinelor fiind schimbate în introducere:

Foto: captură – onle2023.excelentacj.ro
Foto: captură – onlfr2023.excelentacj.ro
Foto: captură – onlr2023.excelentacj.ro
Noutate: în acest an, Ministerul Educației publică pe Internet subiectele și baremele de la fazele județene

Pe 13 martie, Edupedu.ro a arătat într-o analiză cum subiectele și baremele de corectare de la fazele județene ale olimpiadelor naționale susținute până atunci nu erau făcute publice nicăieri deși, din acest an școlar, de ele se ocupă, la nivel național, Ministerul Educației prin CNPEE.

La trei zile după articolul Edupedu.ro, Ministerul Educației a răspuns solicitării redacției de a afișa în mod transparent, online, documentele de la aceste competiții și a publicat arhivele cu documentele într-o nouă categorie pe site.

Foto: © Rosshelen | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Olimpiada Naţională de Fizică pentru elevii de gimnaziu și liceu va avea loc la Oradea în perioada 6-10 aprilie. Sunt 4 centre de examen, iar olimpicii și profesorii sunt cazați la hotel
Două olimpiade naționale au loc în Bistrița: cea de Arte vizuale, arhitectură şi istoria artelor, în perioada 10-14 aprilie și cea de Limba germană modernă între 17 și 23 aprilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reprezentanții elevilor condamnă modul în care vor fi folosiți banii obținuți la rectificarea bugetară din Educație: „Toate aceste fonduri au ca destinație învățământul superior”

Consiliul Național al Elevilor „condamnă modul în care Ministerul Educației și Cercetării a prioritizat destinația fondurilor obținute suplimentar la rectificarea bugetară”, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Reprezentanții elevilor susțin…
Vezi articolul

DOCUMENT Modelul de contract educațional pe care părinții îl încheie cu școala s-a modificat. A fost introdusă “clauza COVID” – obligația părintelui de a nu trimite la școală copilul care are simptome

Modelul contractului educațional, pe care toți părinții în semnează cu școlile la care au copiii, a fost schimbat prin aprobarea noului Regulament de Organizare și Funcționare a Instituțiilor de Învățământ…
Vezi articolul