Ministerul Educației anunță că „doar 1,53%” din numărul posturilor didactice auxiliare și nedidactice din sistemul de învățământ preuniversitar „se vor vacanta”, după intrarea în vigoare a OUG 1/2020. Ordonanța prevede că detașările se pot se realiza numai cu personal angajat în instituții și autorități publice. Potrivit datelor publice oficiale despre numărul personalului vizat de această măsură, consultate de Edupedu.ro, ar fi vorba despre 1.245 de persoane. Sindicatele din Educație anunțau vineri că școlile și grădinițele ar putea rămâne de săptămâna viitoare fără contabili, fochiști, bucătari sau șoferi, și cereau Guvernului să găsească o soluție la interzicerea detașărilor.
Comunicatul dat de minister arată că instituția a solicitat Inspectoratelor Școlare Județene / Inspectoratului Școlar al Municipiului București o analiză cu privire la impactul aplicării prevederilor punctului 20, Art. III, alin. (1) și (2) din OUG nr.1/2020, prin care se stipulează că detașările se pot se realiza numai cu personal angajat în instituții și autorități publice.
”Rezultatele raportului realizat de către Inspectoratele Școlare Județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București evidențiază că numărul posturilor care se vor vacanta prin aplicarea prevederii menționate anterior reprezintă 1,53% din numărul posturilor didactice auxiliare și nedidactice din sistemul de învățământ preuniversitar.”
Ministerul nu prezintă decât acest procent. Conform datelor publice din Raportul privind Starea învățământului preuniversitar din anul 2018 (cel mai recent document de acest fel), în sistemul de Educației lucrau în anul colar 2018-2019 circa 80.003 persoane încadrate ca personal didactic auxiliar, personal nedidactic și de întreținere și operațional.
Procentul de 1,53 aplicat la această cifră înseamnă 1.245 de posturi vizate de această măsură. Nu există date actalizate pentru anul școlar 2019-2020.
Măsura aprobată de Guvern în vacanța de iarnă se aplică din prima săptămână a semestrului al II-lea, fără să existe un anunț în prealabil, fără o analiză a școlilor afectate și fără a comunica numărul exact de persoane care nu vor mai putea desfășura activități pentru școlile și grădinițele respective.
- Cine sunt cei afectați?
Personalul didactic auxiliar și administrativ este format din secretari, contabili, administratori, bibliotecari, laboranți, informaticieni.
Personalul nedidactic înseamnă paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști.
- Reacția sindicatelor: Ne putem trezi cu unități de învățământ care vor rămâne închise săptămâna viitoare
„În condițiile în care Guvernul și Ministerul Educației și Cercetării nu vor găsi o soluție de urgență, riscăm ca în multe unități de învățământ să nu se poată acorda salariile, deoarece o parte din contabili erau detașați din mediul privat. În plus, ne putem trezi cu unități de învățământ care vor rămâne închise săptămâna viitoare, deoarece nu vor mai avea bucătari, șoferi de microbuz școlar sau fochiști. FSE „SPIRU HARET“ nu a susținut niciodată practica detașărilor pe posturile didactice auxiliare și nedidactice însă, în situația actuală, considerăm că Guvernul ar trebui să ofere un timp rezonabil pentru organizarea concursului pentru ocuparea locurilor de muncă vacante“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.
Art. III din OUG 1/2020, publicată joi în Monitorul Oficial prevede că: (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice. (2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, detaşările care nu întrunesc condiţiile prevăzute la alin. (1) încetează de drept.“
FOTO: pixabay.com