Peste 1.000 de proiecte de cercetare, lăsate fără 19 milioane de lei, cu trei luni înainte de finalul anului, de către Ministerul Cercetării / Autoritățile spun că sumele tăiate acum ar urma să fie realocate în 2023

Foto: Pixabay.com

Proiectele de cercetare care primesc în continuare finanțare prin Planul Național de Cercetare 2015-2020 (PNCDI III) și care urmează să se încheie în 2023-2024 au rămas, anul acesta, fără 5% din bugetul alocat, în urma rectificării guvernamentale decise de guvern, au spus, la solicitarea Edupedu.ro, reprezentanții autorităților responsabile. Ei au insistat, însă, că acești bani “nu se taie”, ci sunt realocați pentru 2023. Sunt afectate peste 1.000 de proiecte, iar suma care nu va mai fi plătită în 2022 pentru acele proiecte este de circa 19 milioane de lei.

Andrei Alexandru, secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, a spus, marți, pentru Edupedu.ro că “avem, într-adevăr, o rectificare de 19.157.000 de lei” în ceea ce privește finanțarea proiectelor de cercetare prin acest program. El a spus însă repetat că “nu este o tăiere, este o realocare pe 2023. Banii respectivi nu se pierd”.

Andrei Alexandru a explicat faptul că această “realocare” determinată de rectificarea bugetară nu afectează proiectele care se finalizează în 2022, care primesc integral fondurile, ci doar proiectele care vor continua în 2023 și 2024. “Procentual, realocarea respectivă este de 5% din valoarea pe 2022. În funcție de tipul de proiecte, avem o realocare undeva între 3.600 de lei pe proiect, deci o sumă mică și 500.000 de lei pe proiect – dar în acest caz avem doar un proiect pe Soluții, cu o valoare totală de 10 milioane de lei”.

La rândul său, Adrian Curaj, directorul UEFISCDI, organism-cheie în finanțarea cercetării, a spus pentru Edupedu.ro că instituția a fost informată în legătură cu această reducere a finanțării pe 2022 în data de 29 septembrie și a transmis informația către beneficiari pe 3 octombrie. Potrivit lui Adrian Curaj, este vorba despre sume în general mici și “nu se pune problema” ca cei care coordonează programele de cercetare să fie afectați în activitatea lor.

El a vorbit și despre posibilitatea ca unii beneficiari de granturi care ar trebui să primească cei 5% abia la anul să primească totuși toți banii, deoarece sunt alții care ar întreba dacă nu pot să reporteze mai mult de 5% pentru anul viitor. Adrian Curaj:

Întrebat care sunt cauzele acestei decizii, având în vedere că sunt fonduri alocate unui domeniu care primește oricum bani foarte puțini, secretarul de stat Andrei Alexandru a făcut trimitere la rectificarea bugetară:

De notat că această reducere a fondurilor pentru proiecte de cercetare vine în condițiile în care Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a primit un plus de 203,5 milioane de lei la rectificarea de anul acesta, motivul fiind nevoia de achitare a contribuțiilor restante ale României la Agenția Spațială Europeană.

Ce sume urmează să fie “realocate” pentru 2023 – valori medii pentru diversele competiții, conform reprezentantului MCID:

Bugetul Ministerului Cercetării a fost în 2022 de 0,1% din PIB, cel mai mic din toate statele Uniunii Europene.

Exit mobile version