Peste 1.000 de elevi din colegiile militare nu își primesc bursele din cauza că inspectoratele școlare blochează plățile, susține Ministerul Apărării Naționale: Nu avem bază legală pentru a finanța bursele, care se asigură prin finanțare specială din bugetul Ministerului Educației

1.895 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Bursele școlare pentru peste 1.000 de elevi din colegiile militare ar fi blocate de inspectoratele școlare județene de care aparțin cele cinci licee cu regim militar ale Ministerului Apărării Naționale (MApN) din țară, susține instituția într-un răspuns trimis la solicitarea Edupedu.ro, după ce am scris că bursele elevilor din aceste colegii nu au fost plătite de la începutul anului școlar.

Potrivit surselor Edupedu.ro, liceele ar fi fost informate de către Ministerul Educației să aștepte plata banilor din partea Ministerului Apărării, deși acest minister a acordat bani pentru bursele din colegiile militare doar până în septembrie anul acesta, până la publicarea metodologiei de acordare a burselor școlare pe noua lege a educației.

Într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro despre situația burselor neplătite, Ministerul Apărării susține că „demersurile efectuate, după începerea anului școlar 2023/2024, de directorii colegiilor naționale militare, pentru alocarea de către Ministerul Educației a burselor pentru elevii acestor unități de învățământ, au fost blocate de inspectoratele școlare județene, invocându-se, fără temei legal, în opinia noastră, necesitatea efectuării acestor plăți de către alt ordonator principal de credite, respectiv Ministerul Apărării Naționale”.

Aproximativ 3.900 de elevi erau înscriși în anul școlar trecut (2022-2023) în cele cinci colegii militare din țară și în școlile militare de maiștri militari și subofițeri, potrivit datelor anunțate de MApN la începutul lunii septembrie 2022. Potrivit regulilor de acordare a burselor școlare în anul școlar 2023-2024, care prevăd că primii 30% elevi dintr-o clasă ordonați după media generală de anul școlar trecut obțin o bursă de merit lunară, ar fi vorba de circa 1.000 de elevi vizați de blocajul burselor din prezent, fără a-i pune la socoteală pe cei care beneficiază de burse sociale sau de excelență olimpică.

Revenind la poziția MApN, instituția susține că înainte de intrarea în vigoare a noii legi a educației în învățământul preuniversitar la începutul lunii septembrie se ocupa de plata burselor elevilor, dar că pe noul cadru legislativ bursele sunt în responsabilitatea Ministerului Educației, inclusiv pentru liceele militare:

„În concret, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, finanțarea burselor elevilor din instituțiile de învățământ preuniversitar din subordinea MApN (colegiile militare naționale) a fost asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul MApN (art. 38 din Legea nr. 1 din 2011, Legea educației naționale).

  • Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 198/2023, bursele elevilor se asigură prin bugetul de stat, cu finanțare specială, prin bugetul Ministerului Educației. Astfel, în conformitate cu art. 42, „finanțarea de bază și complementară [subl. ns.], precum și cheltuielile de instruire și întreținere a elevilor din învățământul preuniversitar de apărare, ordine publică și securitate națională sunt asigurate de Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției și alte instituții cu atribuții în domeniile apărării, informațiilor, ordinii publice și securității naționale, din fondurile alocate din bugetul de stat”.
  • Conform art. 144 alin (1) lit. c din actul normativ menționat, „de la bugetul de stat, ca finanțare specială, prin bugetul Ministerului Educației, se asigură următoarele cheltuieli aferente unităților de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv pentru învățământul special: […] c) bursele elevilor […] [subl. ns.]”.
  • De asemenea, metodologia-cadru de acordare a burselor, aprobată prin Ordinul nr. 6.238 din 8 septembrie 2023, prevede la art. 4 alin (1) că „bursele se asigură din bugetul Ministerului Educației […]””, a punctat Ministerul Apărării în răspuns.

Referitor la această problemă, MApN a adresat o scrisoare oficială Ministerului Educației, cu numărul SG 11023/2023, prin care a informat cu privire la restricțiile impuse de actualul cadru normativ în această privință și a solicitat clarificări pentru deblocarea cu celeritate a situației, fie prin deblocarea fondurilor de către M. Ed., fie prin crearea cadrului legal pentru acordarea burselor pentru elevii din colegiile militare naționale de către MApN”, potrivit reprezentanților ministerului.

Ca atare, având în vedere prevederile legale menționate mai sus, rezultă că MApN asigură din fondurile alocate din bugetul de stat doar finanțarea de bază și complementară, precum și cheltuielile de întreținere a elevilor din învățământul preuniversitar înscriși în unitățile proprii de învățământ, fără a avea bază legală pentru a include în cadrul acestei finanțări și bursele, care se asigură prin finanțare specială din bugetul Ministerului Educației”, conchide MApN în răspunsul pentru Edupedu.ro.

Amintim că există 5 colegii naționale militare în România. Aproape 1.000 de elevi în total sunt admiși anual în acestea în clasa a IX-a. Este vorba despre:

  • Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza;
  • Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia;
  • Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc;
  • Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, Craiova;
  • Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Constanța

Toți elevii liceelor militare au promovat Bacalaureatul 2023.

Edupedu.ro a prezentat recent cazul unui elev de clasa a IX-a cu media generală 3,50 care primește lunar sute de lei bursa de merit „Ligia Deca“, chiar dacă nu a venit nicio zi la școală de pe 11 septembrie, după semnalează într-un mesaj pe adresa redacției un secretar de școală, sub protecția anonimatului – detalii aici.

Elevul nu este singurul caz, însă: mai sunt peste 8.000 de elevi cu medii sub 5 care primesc bursă de merit, fiind printre primii 30% din clasa lor după performanțele școlare, criteriu impus de metodologia de acordare. Peste 130 de elevi din penitenciare au primit și ei la timp bursele, arată date de la Administrația Națională a Penitenciarelor pentru Edupedu.ro.

Bursele pentru elevii de la privat, în aceeași situație

Toate bursele elevilor pentru luna noiembrie ar fi trebuit să fie deja plătite recent, de vineri, 15 decembrie, după ce banii pentru acestea au fost virați școlilor.

Elevii de la școlile private, unde există întârzieri pentru că banii urmează alt traseu față de bursele pentru elevii de la stat, ar putea primi bursele sociale și de excelență până la finalul anului, spune secretarul de stat Lixandru pentru Edupedu.ro.

Un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) a fost lansat de Ministerul Educației în consultare publică pentru alocarea de bani din Fondul de rezervă al Guvernului ca să plătească bursele elevilor de la privat. Tot parcursul banilor pentru acestea ar trebui să se desfășoare în ultimele trei zile din acest an calendaristic.

Citește și:
Surse: Bursele elevilor de la liceele militare, neplătite de la începutul anului școlar
Bursele „Ligia Deca“, pentru medii sub 5, se dau un an întreg, chiar dacă beneficiarii chiulesc masiv. Situația unui elev cu media 3,50 care va lua circa 4.000 de lei bursă până în iulie 2024, deși de la începutul anului nu a venit deloc la școală
Ultima săptămână de școală înainte de vacanța de iarnă începe luni, 18 decembrie / Calendarul celor trei module de cursuri rămase
Elevii de clasa a V-a vor primi primele burse de merit peste 50 de zile și vor afla abia în ianuarie care sunt cei care se califică pentru acestea, pe baza mediei notelor obținute până la vacanța de Crăciun – document
DOCUMENT Elevii de clasa a V-a primesc burse de merit din septembrie pe baza premiilor la concursurile din clasa a IV-a și, din ianuarie 2024, pe baza mediei notelor din primele două module, transmite Ministerul Educației într-o instrucțiune / Condiția: să aibă calificativul Foarte Bine la purtare pe anul trecut
Burse școlare 2024-2025. Ligia Deca anunță prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit și o bursă de reziliență, condiționată de medie, absențe și nota la purtare
Ligia Deca, despre noile criterii de acordare a burselor pentru anul școlar viitor: “Ne dorim ca, în mod cumulat, bursa de merit și bursa de reziliență să însemne 30% din elevii unei clase”
Până pe 7 decembrie, școlile din București trebuie să completeze numărul de burse ale elevilor, pe categorii, pentru luna noiembrie, într-o aplicație specifică – adresă a Inspectoratului Școlar al Municipiului București
Burse plătite cu două săptămâni întârziere pentru aproape 500 de elevi de la un colegiu din Prahova / Secretara liceului ar fi refuzat să se ocupe de dosarele de burse și este cercetată disciplinar
Bursele de excelență pentru elevii de la școli private, neplătite la aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației. Între timp, 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 au primit sute de lei burse de merit
Bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024 – adresă a Ministerului Educației / Pentru aceste burse, se va lua în calcul salariul minim net pe economie la data depunerii cererii. Lista elevilor se poate actualiza lunar

3 comments
  1. Nici bursele olimpicilor nu au fost platite pentru 2023. Sunt unii olimpici care au restante la burse acordate prin OM din 2022. Suntem practic in 2024 asa ca eu zic sa nu va asteptati sa mai primiti ceva. Doar promisuuni aiurea pe hartei au ajuns OM-urile ca sa se laude politicienii!!!!

  2. Din pacate, situatia aceasta nu e singulara. E inca un exemplu ca legea 198/2023 a fost scrisa pe repede inainte. Se adauga amatorismul celor din Ministerul Educatiei ( sau mai degraba al celor din jurul doamnei ministru si din afara institutiei, implicati in redactarea legii).
    Va reamintesc episoade relativ recente:
    1) formularea prevederilor privind acordarea burselor de merit, ceea ce a dus la situatiile aberante cu elevi ce au medii sub cinci, au acumulat multe absente in acest an scolar, dar iau bursa de merit. Asa ceva trebuia anticipat inca de la formularea (nefericita ) a textului de lege si corijat atunci. De catre cine ? De catre cei implicati in redactarea legii, de catre cei din comisiile parlamentare etc. Nu s-a facut ; o dovada a amatorismului si a faptului ca (de multe ori) votam ca oile (scuze, dar cam asa este).
    2) Legea 198/2023 amâna introducerea studierii unei displine noi (Istoria Holocaustului), initiatorii uitand de prevederile unei alte legi si de angajamentele luate. Pentru a corija acest aspect, domna ministru a emis un ordin de ministru prin care a introdus studierea acestei discipline din toamna anului 2023. Un gest laudabil, dar a fost facut inainte de a fi modificata legea 198/2023 prin OUG. Ce denonta acest fapt? Faptul ca la acest minister se considera ca prin ordin de ministru se poate modifica o lege sau ca se poate adauga la lege etc. Total nelegal ! Nu e singurul caz, mai sunt si altele, flagrante.

    O alta cauza a acestei situatii , semnalate in articol, o constituie comportamentul abuziv al domnului M. Paunica, care aplica legislatia dupa reguli numai de dumnealui stiute (vezi ultimele cazuri semnalate de sindicate ! ). Asa cum , in mod repetat, a interpretat (abuziv ) legea in defavoarea angajatilor din sistem , acum se procedeaza in defavoarea elevilor de la liceele militare. ISJ-urile nu ar avea aceasta atitudine fara acordul celor din minister.
    Poate ca ar fi cazul sa fie formulate plangeri penale de catre cei afectati ( parintii acestora, daca nu sunt majori) impotriva celor ce blocheaza aplicarea legii la nivel de inspectorate scolare sau minister.
    Poate si Ministerul Apararii ar trebui sa adopte o atitudine mai ferma fata de cei de la Educatie. In fond, e vorba de a proteja intersele celor care ( in mare parte) vor servi peste ani in structurile de aparare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
colegiile universitare la care se intră fără BAC

Numirea politică în funcțiile de director de școală sau inspector școlar “garantez că nu va mai fi” realitate, spune ministrul Cîmpeanu. Argumentul lui: componența comisiei de interviu la concursul de directori

Influența politică în numirile de directori sau inspectori școlari “garantez că nu va mai fi” realitate, a spus duminică seară, într-un interviu acordat B1 TV, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El…
Vezi articolul

Proiectele de legi ale Educației vor fi dezbătute în proces legislativ normal, nu în comisie comună, spune Natalia Intotero (PSD), președinta comisiei de Învățământ a Camerei Deputaților, după ce Ligia Deca anunțase o procedură accelerată

Proiectele legilor Educației vor fi dezbătute în Parlament într-un proces legislativ normal, a declarat pentru Edupedu.ro, președinta comisiei pentru Învățământ a Camerei Deputaților, Natalia Intotero. Deputată PSD, Intotero a mai…
Vezi articolul