“Am solicitat Ministerului Sănătății sprijin pentru elaborarea unei proceduri de administrarea acestor teste pe bază de salivă, în așa fel încât această procedură să poate să fie diseminată către toate școlile din România pe parcursul săptămânii viitoare, pentru ca imediat ce vor ajunge testele personalul din învățământ să știe în ce fel se vor administra aceste teste”, a declarat vineri, în conferința de presă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El a oferit detalii în acest sens după ce, joi seară, el a abordat subiectul în interviuri acordate posturilor Digi 24 și Antena 3, interviuri în care a oferit date diferite privind momentul în care testele pe bază de salivă vor fi disponibile în școli.
El a precizat, vineri, că “administrarea unor teste noninvazive pe bază de salivă excede competențele la Ministerul Educației, dar sunt convins că vom primi sprijin din partea specialiștilor în sănătate, de la nivelul Ministerului Sănătății. Important este că această procedură să fie cunoscută în toate școlile de săptămâna viitoare, înainte de a ajunge aceste teste”.
Tot în conferință, el a declarat că vineri seară vor fi anunțați câștigătorii licitațiilor pentru următoarele loturi de teste de salivă pentru școli.
Când vor fi disponibile testele?
“Nu săptămâna viitoare, săptămâna cealaltă am fost asigurat că vor ajunge aceste teste pe bază de salivă în școli”, a declarat joi seară, la Antena 3, ministrul Cîmpeanu. În prealabil, în cursul aceleiași seri, el a spus la Digi 24 că aceste teste vor fi disponibile începând cu 21-25 noiembrie, adică după încă o săptămână. Potrivit acestuia, după finalizarea licitației pentru achiziționarea acestor teste, mai trebuie semnate contracte și cinci zile trebuie acordate pentru depunerea scrisorilor de garanție.
Până la sosirea testelor în școli, va fi făcută cunoscută și procedura de utilizare a acestora, iar pentru instructaj se va apela la autoritățile sanitare, chiar dacă nu este nevoie de personal medical pentru folosirea lor, a spus el.
La Digi 24, ministrul a declarat că testele “vor fi disponibile începând cu săptămâna 21-25 noiembrie”. 21 noiembrie este duminică și precede a treia săptămână de acum încolo.
Primul lot din licitația pentru testele de salivă care vor fi folosite în școli, reprezentând 9 milioane de teste în valoare totală de peste 80 de milioane de lei, a fost câștigat de trei firme, după cum Edupedu.ro a scris aici. Cele mai multe teste din lot, 5 milioane, le va furniza o firmă de modă – Viggo Fashion – care a mai câștigat contracte cu statul în perioada pandemiei. Celelalte două firme câștigătoare sunt o firmă olandeză – Medpark B.V și Eva Healthcare SRL, de asemenea o firmă care, potrivit presei, a mai câștigat în ultimii doi ani contracte publice.
Ministrul Cîmpeanu, vineri, despre următoarele faze din licitația pentru teste de salivă:
“Nu ministerul organizează licitație pentru teste. Cerințele tehnice și cerințele de reglementare au fost elaborate de către Agenția Națională a Medicamentului, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate organizează licitația, care este în curs de finalizare. Este deja publică informația, sunt 9 milioane din cele 70 milioane de teste deja achiziționate.
În această seară vor fi anunțați câștigătorii și pentru loturile doi și trei. Luni se vor încheia contractele subsecvente pentru lotul 1, marți se vor încheia contractele subsecvente pentru loturile 2 și 3. Urmează perioada legală pentru depunerea scrisorilor de garanție (pe o perioadă intre 1 și 5 zile). După care lotul 1 are un termen de livrare între unu și cinci zile. Am avut o discuție cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență care m-a asigurat că, în momentul în care Departamentul pentru Situații de Urgență va primi testele, acestea vor fi distribuite în școli.”
Ministrul Sorin Cîmpeanu la Antena 3:
- “Am discutat în fiecare zi, inclusiv astăzi, cu cei care au organizat licitația. Sunt în curs de finalizare a achiziției. Luni înțeleg că vor semna contractele subsecvente cu IGSU. Au la dispoziție – din păcate, asta este procedura – 5 zile pentru depunerea scrisorilor de garanție. Iar primul lot are un termen de livrare între 1 și 5 zile. Ca să vă răspund, nu săptămâna viitoare, săptămâna cealaltă am fost asigurat că vor ajunge aceste teste pe bază de salivă în școli. Sunt convins că în scurt timp, înainte de a ajunge aceste teste în școli, vom avea și o procedură de administrare, de utilizare a acestor teste, care de data aceasta sunt cunoscute, pentru că licitația tocmai s-a încheiat și se cunoaște exact tipul de test care va fi utilizat.”
Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
7 comments
O sarcina in plus pentru profesori, Sa se transforme peste noapte in personal medical. Sa administreze niste teste cumparate acum cu un pret umflat ( apropo DNA mai exista in tara asta? ). Testarea a 1000 elevi dintr-o scoala mai mare din Bucuresti, de doua ori pe saptamana, cat timp va lua ? A calculat cineva ? Daca ar fi calculat, ar fi observat ca saptamana de scoala se va reduce practic la 3 zile de cursuri, pentru ca in doua zile se face testarea. Cand ii testezi, inainte de ore si prelungesti programul elevilor cu 2-3 ore minim…? Ce se castiga atunci, apropo de pregatirea elevilor?
Daca testele vor ajunge in scoli (daca….), va garantez ca testarea se va face doar pt cativa mai serios si doar la inceput (probabil in prezenta presei), in rest doar pe hartie. Interesul e sa arate ca iau masuri, ca se implica si, mai ales, sa cumpere teste la pret supraevaluat. Au cumparat o gramada de doze de vaccin ( bine au facut ), dar nu au luat masuri reale pentru a incuraja vaccinarea. Cand a aparut posibilitatea sa fie acuzati de achizitii nejustificate, au prelungit valabilitatea vaccinului si vor vaccinarea obligatorie, Ar fi trebuit sa impulsioneze vaccinarea in prima parte a anului, nu acum cand mor sute de oameni zilnic. Daca ar fi fost asa, poate unii ar fi scapat. Dar dl Citu era interesat dor de alegerea sa in fruntea PNL si tot anul a fost un razboi civil in partid.
Revenind la administrarea testului, cine ii garanteaza unui profesor ( fara studii medicale, fara abilitarea necesara) faptul ca nu va fi chemat in judecata de un parinte pentru ca ( administrand gresit un test in urma caruia acel elev e trimis acasa ) i-a ingradit copilului accesul la educatie, l-a discriminat etc. ? Sunt si astfel de parinti ( si poate e dreptul lor sa procedeze asa). Si mai exista si alte implicatii de ordin juridic ( Ex. ce pateste o persoana care , fara avea calitatea necesara, exercita actiuni ce impun ca posede acea calitate. Vezi Codul Penal )
Dl Campeanu …numai aberatii.
Acum ceva timp a insista sa separe przenta fizica la scoala de incidenta bolii, de acel prag de 6 la mie. Apoi, la fosrte scurt timp, sa trimita elevii in vacanta , iar profesorii in concediu fortat. Ce demonstreaza asta? Incompetenta si faptul ca adevaratii specialisti in sanatate sau educatie nu sunt consultati, iar autoritatiile iau decizii “pe genunchi””
Tb refuzat ! Nu suntem personal medical ! Plus că se duce o ora intreaga pana fac toti !
Nenorocitul ăsta mi-a mai adăugat ceva la fișa postului, acum îmi adaugă și obligații sanitare? Să aducă medici și asistente în școli!
În examenul de titularizare sau de definitivat nu sunt subiecte din domeniul sanitar!
Scurt: nu ai cum să mă obligi să testez elevii și nici nu mă poți da afară dacă refuz să fac asta, cretinule!
După Anisie alt prost a fost ales să își bată joc de elevi și de profesori, susținut de guvern și de președinte, bineînțeles!
Rușine vouă!
Ce sa faca profesorii? Sa vada o clasa intreaga cand scuipa? E scarbos!
Asta glumeste. In cel mai rau caz sa cheme dieigintele, ca tot ia bani.
Dirigintele nu ia bani pentru testari medicale, cucoana!
Dar își ia banii degeaba în online!
De ce nu refuză sporul de dirigenție în școala online, dacă se crede corect?