Perioada grevei se consideră vechime în muncă și nu afectează obținerea gradelor didactice pentru profesori – sindicate

29.084 de vizualizări
Foto: © Alexey Emelyanov Eanstudio | Dreamstime.com
Obținerea gradelor didactice pentru profesori nu va fi afectată de perioada de grevă, pentru că se consideră vechime în muncă, atrag atenția mai multe filiale ale federațiilor sindicale din educație, în documente cu explicații consultate de Edupedu.ro. Într-un demers de demontat dezinformări și ca răspuns la întrebările din țară, reprezentanții profesorilor susțin că perioada suspendării contractului individual de muncă (CIM) în timpul grevei este similară din punct de vedere juridic cu cea a unui concediu medical, astfel că nici drepturile de natură salarială nu ar urma să fie afectate. Documentele, mai jos în articol.

Într-o informare a Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui se prezintă că sunt trei tipuri de suspendare a contractului individual de muncă: de drept, la inițiativa salariatului și la inițiativa angajatorului. Concediile medicale (de incapacitate temporară de muncă) și grevele, conform legii 367 din 2022, implică o suspendare a CIM de drept, potrivit documentului citat. „După cum se poate observa, participarea la grevă are un regim juridic similar cu
cel al unui concediu medical”, scrie liderul sindical Sorin Țiplea.

Aceleași prevederi sunt explicate și într-o adresă a FSE ”Spiru Haret” semnată de Marius Nistor. În documentul FSE se arată că, deși codul muncii prevede că în cazul grevei contractul de muncă se suspendă la inițiativa salariatului, legea 367/2022 „se aplică cu prioritate”, „ca act normativ mai recent, special și derogatoriu”.

„Relevante sunt si prevederile art. 46 alin. (2) din Metodologia-cadru de organizare şi desfășurare a examenului naţional pentru definitivare în învăţământul preuniversitar (aprobată prin OMEC nr. 5434/2020) cu modificările si completările ulterioare, potrivit cărora „Perioada suspendării activităţilor didactice în unităţile de învăţământ se consideră vechime la catedră pentru cadrele didactice înscrise la examenul naţional pentru definitivare in învăţământ”. Deci, deși pe perioada grevei, activitățile didactice se suspendă, perioada respectivă este reglementată expres ca vechime la catedră. În consecință, atât timp cât greva atrage suspendarea de drept a contractului individual de muncă, din interpretarea corelată a textelor mai sus citate, este evident că perioada grevei se consideră vechime în vederea obținerii definitivării în învățământ și a gradelor didactice”, scrie în documentul FSE.

„Cele mai multe întrebări care ne-au fost adresate în ultima perioadă au fost cele legate de suspendarea contractului colectiv de muncă. Ce se întâmplă? Pierdem vechimea? Ne mai putem înscrie la grade? Mai putem participa la concursul de acordare a gradației de merit în anii următori? Toate aceste întrebări par a fi demoralizatoare în ceea ce înseamnă continuarea protestului, dar în același timp aduc o stare de neliniște în rândul greviștilor. De aceea, în cele ce urmează, vă facem următoarele precizări pentru a clarifica această chestiune:

1. Suspendarea contractului individual are ca efect suspendarea prestării muncii de
către salariat și a plății drepturilor de natură salarială de către angajator.

2. Suspendarea contractului individual de muncă este de 3 tipuri:

  • de drept
  • la inițiativa salariatului
  • la inițiativa angajatorului

3. Printre situațiile de suspendare de drept enumerăm: concediu de maternitate, concedii medicale (de incapacitate temporară de muncă), participarea la grevă (art. 160 din Legea 367/2022) etc.

4. După cum se poate observa, participarea la grevă are un regim juridic similar cu cel al unui concediu medical.

5. Ținem să precizăm că în orice situație în care o persoană a fost în concediu medical a avut contractul de muncă suspendat. Dorim să înțelegeți că suspendarea contractului individual de muncă este o chestiune destul de obișnuită în viața unei instituții și de aceea nu ar trebui să genereze panică.

6. Perioada de suspendare a contractului individual de muncă pentru participarea la grevă nu afectează sub nicio formă vechimea în muncă și vechimea în învățământ și prin urmare nu afectează nici drepturile care se acordă prin raportare la vechimea în muncă și în învățământ cum ar fi, spre exemplu, drepturile de natură salarială sau depunerea dosarului pentru obținerea gradației de merit. Altfel spus, toate zilele de grevă se consideră ca și zile lucrate în sistemul de învățământ”.

Nici înscrierea la gradația de merit nu este afectată

Potrivit aceluiași document de la Vaslui, înscrierea la gradația de merit în sesiunile următoare nu este afectată. Precizarea vine în contextul în care, pentru a se înscrie pentru a primi acest beneficiu salarial de 25% pe o perioadă de 5 ani în urma depunerii unui dosar, un profesor trebuie să justifice „o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin 5 ani”, conform metodologiei.

Conform adresei organizației „Didactica” Vaslui, federațiile sindicale ar fi comunicat eronat că pe perioada grevei nu se înregistrează vechimea la catedră, prin invocarea articolului 7 din metodologia privind formarea continuă a personalului din învățământul preuniversitar. În metodologie se precizează suspendarea contractului individual de muncă din inițiativa salariatului, pe când în cazul grevei este vorba de o suspendare de drept, argumentează reprezentanții profesorilor.

„7. În ceea ce privește înscrierea la gradele didactice vă pot comunica următoarele:

  • din păcate, federațiile sindicale au transmis o informație inexactă făcând referire la art. 7 lit. c) din OMEC 5561/2011 care prevede: „perioada de suspendare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului, conform prevederilor legale în vigoare, nu se consideră vechime la catedră, ci doar vechime în învăţământ; în această perioadă nu se efectuează inspecţii curente/speciale şi nu se sustin probe de examen;”
  • din analiza textului rezultă clar că este vorba de perioada de suspendare din inițiativa salariatului, dar în cazul participării la grevă este vorba de suspendare de drept (vă rugăm să sesizați distincția), deci nu este aplicabil în cazul de față.
  • de asemenea vă rugăm să observați că, inclusiv în situația suspendării contractului individual de muncă din inițiativa salariatului, perioada respectivă este recunoscută ca vechime în învățământ, ceea ce întărește ce am precizat anterior.
  • astăzi (n. red. 19 mai, vineri) am atenționat prin adresă scrisă conducerea FSLI cu privire la acest aspect și am cerut ca acest lucru să fie clarificat printr-o prevedere expresă cuprinsă în contractul colectiv de muncă (n. red. CCM abreviat) la nivel național (mai ales că în această perioadă a început și negocierea noului c.c.m.)”, conform documentului consultat de Edupedu.ro.

Înscrierile la concursul de gradație de merit 2023 mai durează până pe 22 mai, fiind evaluată perioada 1 septembrie 2017 – 31 august 2022, potrivit calendarului oficial.

FOTO DOCUMENT Precizări de la Vaslui:

FOTO DOCUMENT Precizări de la Sălaj:

FOTO DOCUMENT Precizări de la FSE „Spiru Haret”:

Foto: © Alexey Emelyanov Eanstudio | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


12 comments
  1. Buna seara! In Constanta, s-a operat in Revisal pe Codul muncii, suspendare din initiativa salariatului!!!! Ce este de facut? Multumesc!

  2. Dacă se consideră,timpul cât vă aflați in grevă, ca vechime in funcții didactice atunci tineti-o tot in greve. Oricum cu greva sau fara 90% dintre elevi sunt analfabeți funcționali. Nu aveți nicio vină, nu-i așa?

    1. Vina este a societatii si a celor din conducerile inaltei porti care au decis ca trebuie toata populatia sa faca liceu si facultate fie ca are IQ sub 100 si chiar sub 90 fie ca are CES sau handicap fie ca nu sunt joburi ptr toti absolventii fie ca se studiaza 50% materii inutile.

      Ce se invata in licee si facultati e in neconcordanta cu piata muncii. Modul de admitere este unul defectuos, 80% dintre elevi intra la profile pe care nu le vor si chiar daca intra la profilele unde vor fac multe materii pe care nu le vor si asta duce la un refuz al lor de a mai invata. Acest lucru ii bulverseaza si ii aiureste complet.

      Actualmente e o debandada mare in sistem cu curiculele de invatare ramase dinainte de 90 si doar modificate ici colo. Materii inutile si greoaie in continuare troneaza doar ca sa aibe unii ore sau post in minister sau sa incurce viata elevilor. Unele nici nu mai au profesori, semn ca sunt rupte de piata muncii si nimeni nu le mai studieaza nici macar aia mediocrii. Unii vor medici sa se faca si intra la licee cu profil informatica, altii vor informaticieni si intra la profile de stiinte. Astfel e un talmes balmes in care sunt nevoiti sa invete ce nu le trebuie. Ai astfel clase in care interesele elevilor sunt diferite de profil chiar polarizate. Altii vor economie finante si intra la stiinte si nu pot nici sa dea economia sau informatica la bacalaureat la multe profile. Pai astfel astia ies rebuturi din asa sistem educational. Un exemlu de esec e sa fi la tehnologic sau stiinte pe motiv ca n-ai avut medie de mate-info sau economic si ai refuzat umanul pe motiv ca nu se face matematica deloc, si sa vrei sa te faci informatician sau economist iar statul te obliga sa dai bacalaureatul la biologie sau chimie. Este tampenia epica. Deci trebuie regandit si modul de admitere, in Italia de exemplu evaluarea nationala se da la toate materiile nu doar la matematica si limba tarii.

      Copilul invata cand e mic de toate si apoi cand se face mare se specializeaza si canalizeaza pe un domeniu. La noi e invers Evaluarea Nationala se da la 2 materii generaliste iar Bacalaureatul la 4-5 materii in multe cazuri diferite de cele ale profilului. Astfel absolventul de liceu este intradevar analfabet functional, a invatat de toate dar nu stie nimic. De fapt mai bine nu invata nimic sau invata doar o materie, macar o stia pe aia. E tipul obosit plictisit sau nevrotic care cauta sa evadeze undeva sa se elibereze care constata ca trebuie sa invete altele si ca ce a invatat in 12 ani nu-i prea foloseste. Multi aleg chiar munca de jos soferie salahori orice constienti ca cei 4 ani de liceu l-au aruncat in degringolada. Ofertele facultatilor sunt variante si 60% necautate pe piata muncii. Diverse inginerii folologii literaturi filosofii care nu te ajuta decat cel mult la un Call center care necesita doar 10 clase.

      De-aia se scot analfabeti. Inclusiv ca sunt trimisi copchiii cu forta la scoala si tinuti acolo fara voia lor pana la 18 -19 ani chiar pana la 26 ani uneori. In loc sa fie lasati sa mearga la munca direct. Multi n-au chef, revolta lor se manifesta prin problemele pe care le fac in scoli, harmalaie la unele ore. Vina e a sistemului, atat elevii cat si profesorii sunt victimele sistemului.

      Hai sa copiem invatamantul programele materiile planurile cadru finantarile si totul din tarile care nu fac analfabeti si abia apoi sa dam vina pe angajatii de la catedre.

  3. Mai patrioți decât profesorii din România nu există nicăieri în lume. Îi doare în călcâi de soarta elevilor, mai ales a celor care se află în pragul unor examene de care depinde tot restul vieții lor. Oare câți dintre greviști merită pe deplin salariul pe care îl primesc în prezent?!

    1. Tu ce faci ca să meriți salariul pe care îl ai? Vezi-ți de viața ta și lasă treburile altora.

  4. Cei care susțin că suspendarea contractului individual de muncă pe perioada grevei este similară unui concediu medical, că nu afectează vechimea în muncă și că nu afectează salariul, ar trebui să plece din fruntea sindicatelor pentru că nu știu ori induc în eroare în mod intenționat.

    1. 195 alin. (1) din Legea nr. 62/2011: pe toată durata participării la grevă, contractul individual de muncă sau raportul de serviciu, după caz, al angajatului se suspendă de drept. Pe perioada suspendării se menţin doar drepturile de asigurări de sănătate.

      Și e repetat la fel în art. 160 din legea 367/2022.

      Citește, că nu e greu. Da, se suspendă de drept, nu se plătesc salarii, dar nu afectează vechimea în muncă (am trecut și prin greva din 2005). E logic că nu lucrezi, nu ești plătit. Dar stai calm, nu ești obligat să participi la grevă. Mergi frumos la lucru, și dacă în urma grevei se obține ceva, vei beneficia și tu. Ca întotdeauna, nu contează cine protestează… contează cine culege roadele.

      Cu unii ca tine, nu mă mir că n-a mai avut loc niciun protest real în învățământ în ultimii 18 ani. Că motive au mai fost.

  5. Iar ajung profesorii carne de tun intre sindicate si ministerul cu directorii acoliti. Clar toata aceasta greva este o manevra politica. In teritoriu, directorii ameninta profesorii inscrisi la grade, femeile de serviciu. Dindicatele sunt mana in mana cu ministerul o sa ne vanda din nou.

    1. Am citit toți povestea lui Creangă, ”Prostia omenească”. Întâi să cadă drobul de sare, și apoi vedem ce urmează.

      Dacă liderii de sindicat trădează interesele sindicaliștilor, rămân singuri în grupușorul lor. Sindicate vor exista și fără ei.

      Directorii ”acoliți”, numiți politic, pe care presează acum inspectoratele presate la rândul lor de minister, conform distinsului domn Miclea, cică ar trebui lăsați să angajeze și să concedieze după plac în școală, ca să avem cea mai bună din toate lumile posibile.

      Dacă vă lăsați speriați de amenințări și de data asta, asta vă așteaptă. Unii ne vom vedea de drum în altă parte.

  6. Vad ca toata lumea e preocupata de cei care sustin gradele didactice, dar nimeni nu spune nimic despre suplinitorii care sunt in greva. Prin urmare, poate sindicatele raspund si la urmatoarea intrebare :Un suplinitor in greva mai poate participa la inspectia speciala din cadrul concursului de titularizare din iulie 2023 ? ( Daca nu poate participa, inseamna ca nici la concurs nu se mai poate prezenta, deci va fi nevoit sa stea un an acasa. ) Sper ca sindicatele sa clarifice si acest aspect, dupa cum printre revendicarile care au dus la greva s-ar fi putut afla si unele care sa faca viata mai usoara celor care an de an sunt nevoiti sa participe la concursul de titularizare:
    -eliminarea acelei carute de documente inutile necesare inscrierii
    -prezentarea la concurs sa se faca nu cu o ora inainte, ci cu o jumatate de ora, asa cum se face in cazul examenelor si concursurilor sustinute de directori si elevi, mai ales ca durata concursului e de 4 ore
    – eliminarea inspectiei speciale la clasa ca irelevanta atat pentru debutanti, cat ci pentru cei cu definitivat si ani de zile vechime la catedra.
    Desigur, ar fi si multe altele, dar vad ca soarta miilor de suplinitori din tara asta nu intereseaza pe nimeni.

    1. De unde știți că nu se negociază și aceste lucruri? Lăsați spaimele pentru când vedeți că se și întâmplă. Până acum toate aspectele astea au fost luate întotdeauna în seamă.

      Contează soarta tuturor angajaților din sistemul de învățământ, de la portar până la director.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Peste 54.600 de contestații au fost depuse la BAC 2023. Aproape 51.650 de lucrări au fost corectate greșit / La Limba română sunt 300 de lucrări ale căror note au fost modificate cu peste un punct și jumătate

Peste 54.600 de constatații au fost depuse la examenul național de Bacalaureat, potrivit datelor Ministerului Educației. Acesta este al treilea an cu cel mai mare număr de contestații din ultimii…
Vezi articolul

Material susținut de Fundația Orange

Teste de antrenament pentru Evaluarea Națională 2025, disponibile gratuit pe Platforma Digitaliada. Profesorul Alin Danciu: Când un elev nu știe să răspundă la o întrebare, poate trece la următoarea, ca la examen

Profesorii și elevii au acces gratuit la teste de antrenament la Matematică și Limba și literatura română pentru Evaluarea Națională 2025 și lecții digitale interactive, pe Platforma Digitaliada. „Dacă un…
Vezi articolul

Sesiunea specială de Rezidențiat. Înscrierile pentru examenul din luna mai încep miercuri, 29 martie / Peste 600 de locuri și posturi au rămas neocupate în noiembrie anul trecut

Înscrierile pentru sesiunea extraordinară a examenului de rezidențiat promisă de autoritățile din Sănătate încă din noiembrie 2022 încep miercuri, 29 martie, după cum anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.…
Vezi articolul