Perioada de grație de 4 ani pentru doctoranzii înmatriculați înainte de 2023 și care au solicitat acest drept începând din ianuarie nu mai este posibilă. Ministerul Educației precizează că nu există excepții de la această regulă

Foto: 105022683 | Business © Truecash2k8 | Dreamstime.com

Acordarea unei perioade de grație de 4 ani pentru studenţii doctoranzi înmatriculați înainte de 2023 și care solicită acest drept după data intrării în vigoare a noului Regulament-cadru privind studiile universitare de doctorat în ianuarie 2024 nu mai este posibilă, conform unei adrese a Ministerului Educației. La solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Educației a precizat că nu există excepții de la această regulă.

Astfel că, dacă au fost parcurși 3 ani de studii universitare de doctorat plus 1 sau 2 ani de prelungire a acestora, iar studentul-doctorand nu a înaintat dosarul pentru susținerea tezei de doctorat la nivelul comisiei de îndrumare, IOSUD-urile vor iniția exmatricularea acestora, conform răspunsului Ministerului Educației.

Dreptul de a intra în perioada de gratie îl păstrează cei care aveau acest drept aprobat de Instituțiile organizatoare de studii de doctorat, la data intrării în vigoare a Legii Învăţământului Superior, conform adresei.

Instituțiile organizatoare de studii de doctorat (IOSUD) au solicitat ministerului Educației să clarifice acordarea unei perioade de grație de 4 ani pentru studenții doctoranzi care își desfășoară studiile doctorale conform contractele de studii încheiate la data înmatriculării.

Ministerul Educației a transmis că perioada de grație pentru susținerea tezei de doctorat a fost reglementată de acte normative abrogate

Acordarea unei perioade de grație de 4 ani pentru studenţii doctoranzi înmatriculați anterior anului 2023 și care solicită acest beneficiu după data întrării în vigoare a OME nr. 3020/2024, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind studiile universitare de doctorat în lipsa unui temei de drept pentru acordarea acestui beneficiu, nu mai este posibilă, precizează Direcţia Generală Juridică și Control în adresa menționată.

În concluzie, dreptul de a intra în perioada de gratie îl păstrează cei care aveau acest drept dobândit (aprobat de IOSUD) la data intrării în vigoare a Legii Învăţământului Superior nr. 199/2023, potrivit adresei citate și răspunsurilor de la minister. 

Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educatiei clarificări referitoare la situația perioadelor de grație solicitate de doctoranzii înmatriculați înaintea intrării în vigoare a Legii 199/2023:

Redăm răspunsul ministerului Educației la solicitarea Edupedu.ro privind perioada de grație de 4 ani pentru studenții doctoranzi

Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm următoarele:

1. Potrivit Legii Educației Naționale nr. 1/20211, pentru ciclul III de studii universitare-doctorat se statua faptul că „durata programului de studii universitare de doctorat este, de regulă, de 3 ani. În situaţii speciale, durata programului de studii universitare de doctorat poate fi prelungită cu 1 – 2 ani, cu aprobarea senatului universitar, la propunerea conducătorului de doctorat şi în limita fondurilor disponibile”, în timp ce art. 12 din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările și completările ulterioare, reglementează faptul că „susţinerea tezei de doctorat se poate face în termen de maximum 4 ani de la terminarea studiilor universitare de doctorat, cu acordul senatului universitar şi al conducătorului de doctorat.”

Totodată, Legea Educației Naționale nr. 1/20211 reglementa calitatea de student-doctorand în sensul în care persoana admisă la un program de studii universitare de doctorat are calitatea de student-doctorand, pe întreaga perioadă a prezenţei sale în cadrul programului respectiv, de la înmatriculare şi până la susţinerea examenului de finalizare a studiilor sau exmatriculare, mai puţin pe perioadele de întrerupere a studiilor. Totodată, „instituţia de învăţământ superior semnează cu fiecare student/student-doctorand/cursant/cercetător post-doctoral înmatriculat la un program de studii un contract de studii universitare în concordanţă cu prevederile regulamentelor de organizare şi desfăşurare a programelor de studii şi cu respectarea legislaţiei în vigoare. Contractele de studii nu se modifică în timpul anului universitar”.

În contextul prezentat anterior, opinăm că la momentul înmatriculării la studii universitare de doctorat, fiecare dintre semnatarii contractului de studii universitare de doctorat și anume student- doctorand, conducător de doctorat și IOSUD și-au asumat durata reglementată de legislația în vigoare, care era de 3 ani (exceptând domeniile Științelor medicale și Arhitectură) și doar în situaţii speciale, conform LEN 1/2011, durata programului de studii universitare de doctorat putea fi prelungită cu 1 – 2 ani, cu aprobarea senatului universitar, la propunerea conducătorului de doctorat şi în limita fondurilor disponibile.

Perioada de grație pentru susținerea tezei de doctorat a fost reglementată de art. 12 din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările și completările ulterioare, precum și de  prevederile art. 40 din HG nr. 681/2011  privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat și era aplicabilă solicitărilor făcute pentru situaţii speciale, asemenea perioadelor de prelungire nefiind o prevedere existentă de facto la momentul încheierii contractului de studii universitare de doctorat.

Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare a fost abrogată  în data de 3 septembrie 2023, conform art. 260  alin. (5) lit. b) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, iar potrivit prevederilor alin. (9) al art. 260 din aceeași lege, la data intrării în vigoare a ordinului ministrului de aprobare a Regulamentului-cadru privind studiile universitare de doctorat, se abrogă HG nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, începând cu data de 3 septembrie 2023,  prevederile referitoare la acordarea perioadei de grație sunt abrogate.

Totodată, având în vedere prevederile art. 6 din Codul civil, care reglementează că:

acordarea unei perioade de grație pentru studenții doctoranzi înmatriculați anterior anului 2023 care solicită acest beneficiu după data intrării în vigoare a Ordinului  nr. 3.020/2024 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind studiile universitare de doctorat în lipsa unui  temei de drept pentru acordarea acestui beneficiu nu mai este posibilă.

Prin urmare, dreptul de a intra în perioada de grație îl păstrează cei care aveau deja dobândit acest drept (aprobat de IOSUD) la data de 03.09.2023, data intrării în vigoare a Legii Învățământului Superior nr. 199/2023.

2. Nu există excepții.

3. Dacă au fost parcurse deja toate etapele menționate anterior, adică 3 ani de studii universitare de doctorat plus 1 sau 2 ani de prelungire a acestora, iar studentul-doctorand nu a înaintat dosarul pentru susținerea tezei de doctorat la nivelul comisiei de îndrumare, IOSUD-urile vor iniția exmatricularea acestora.

4. La nivelul Ministerului Educației există, așa cum rezultă din raportările instituțiilor de învățământ superior la data de 1 ianuarie 2024, informații legate de numărul studenților doctoranzi aflați în diferite etape de stagiu la nivelul fiecărei instituții de învățământ superior.

Redăm Adresa ministerului Educației privind perioada de grație de 4 ani pentru studenții doctoranzi

„Având în vedere numeroasele solicitări adresate ministerului Educației, referitoare la situația doctoranzilor înmatriculați anterior intrării în vigoare a Legii învăţământului superior nr. 199/2023, vă comunicăm faptul că Direcţia Generală Învăţământ Universitar a solicitat punctul de vedere al Direcției Generală Juridică și Control,

Referitor la solicitările IOSUD cu privire la clarificarea acordării unei perioade de grație de 4 ani pentru studenții doctoranzi care își desfășoară studiile doctorale conform prevederilor stipulate în contractele de studii încheiate la data înmatriculării, Direcţia Generală Juridică și Control face următoarele precizări.

“Perioada de grație pentru susținerea tezei de doctorat a fost reglementată de art. 12 din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările și completările ulterioare, precum și de prevederile art. 40 din HG nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat.

Conform art. 260 alin. (5) lit.b) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare a fost abrogată la data de 3 septembrie 2023, iar în conformitate cu prevederile alin. (9) al art. 260, la data intrării în vigoare a ordinului ministrului de aprobare a Regulamentului-cadru privind studiile universitare de doctorat, se abrogă HG nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, începând cu data de 3 septembrie 2023, prevederile referitoare la acordarea perioadei de grație sunt abrogate,

Totodată, având în vedere prevederile art. 6 din Codul civil, care reglementează faptul că:

–  legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare;

–  actele juridice încheiate înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii lor;

– dispozițiile legii noi se aplică tuturor actelor încheiate după intrarea sa în vigoare, precum și situațiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare;

acordarea unei perioade de grație de 4 ani pentru studenţii doctoranzi înmatriculați anterior anului 2023 și care solicită acest beneficiu după data întrării în vigoare a OME nr. 3020/2024, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind studiile universitare de doctorat în lipsa unui temei de drept pentru acordarea acestui beneficiu, nu mai este posibilă. ”

În concluzie, în ceea ce privește perioada de grație, dreptul se consideră dobândit la data aprobării prelungirii perioadei studiilor doctorale, deoarece dreptul de a intra în perioada de gratie îl păstrează cei care aveau acest drept dobândit (aprobat de IOSUD) la data intrării în vigoare a Legii Învăţământului Superior nr. 199/2023.”

Articolele despre perioada de graţie pentru studenții doctoranzi din actele normative abrogate

„Studiile universitare de doctorat au, de regulă, o durată de 3 ani. În situaţii speciale, când tematica abordată necesită o perioadă mai mare de studiu sau experimentare, durata poate fi prelungită cu 1-2 ani, cu aprobarea senatului universitar, la propunerea conducătorului de doctorat. 

Susţinerea tezei de doctorat se poate face în termen de maximum 3 ani de la terminarea studiilor universitare de doctorat.” – Legea nr. 288/2004, Art. 12

(1) „Dacă studentul-doctorand nu reuşeşte să finalizeze teza în termenul stabilit potrivit contractului de studii universitare de doctorat şi eventualelor acte adiţionale la acesta, studentul-doctorand mai are la dispoziţie o perioadă de graţie de maximum 2 ani pentru a finaliza şi susţine public teza, depăşirea acestui termen conducând în mod automat la exmatricularea sa.

(2) În perioada de graţie prevăzută la alin. (1) studentul-doctorand nu poate beneficia de bursă de doctorat acordată din granturile doctorale prevăzute la art. 52.” – HG nr. 681/2011, Art. 40

Prevederile din Regulamentul-cadru din 8 ianuarie 2024 privind studiile universitare de doctorat, referitoare la perioada de graţie, Art. 18

3) Durata programului de studii universitare de doctorat este de 4 ani. În situații speciale, durata programului de studii universitare de doctorat poate fi prelungită cu 1-2 ani, cu aprobarea senatului universitar, la propunerea conducătorului de doctorat și în limita fondurilor disponibile, sau redusă cu un an, la solicitarea studentului-doctorand, cu avizul conducătorului de doctorat și cu aprobarea senatului universitar/Prezidiului Academiei Române.

(4) Studiile universitare de doctorat se pot întrerupe din motive temeinice, în condițiile stabilite prin regulamentul IOSUD. Durata acestor studii se prelungește cu perioadele cumulate ale întreruperilor aprobate, conform prevederilor regulamentului IOSUD.

(5) Prelungirea prevăzută la alin. (3), respectiv întreruperea și prelungirea prevăzute la alin. (4) se stabilesc prin acte adiționale la contractul de studii universitare de doctorat.

(6) În domeniile de studii reglementate la nivel european, durata studiilor universitare de doctorat respectă reglementările aplicabile acestora.

Foto: 105022683 | Business © Truecash2k8 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și 
BREAKING Profesorii care conduc doctorate scapă de orice răspundere în cazul plagiatelor: doctoranzii rămân singurii responsabili prin noul Regulament al studiilor doctorale / Prevederile inițiale din Regulamentul pus în consultare au fost modificate netransparent de Ministerul Educației
Universitățile preiau controlul asupra verificării tezelor de doctorat pe care tot ele le eliberează, cu un control extern ca și inexistent în cazul plagiatelor – noul proiect de Regulament privind studiile doctorale
Exit mobile version