12 elevi de la școli din mediul rural, care au susținut Evaluarea Națională 2023, au luat nota 10 atât la Limba română, cât și la Matematică, potrivit rezultatelor consultate de Edupedu.ro. Actualizăm aceste date, dar până acum situația este următoarea: cele trei medii de 10 din județul Ialomița au fost în dreptul unor elevi din mediul rural. Alte trei sunt în Ilfov. Doi dintre candidații cu 10 sunt din județul Neamț, doi din Maramureș. Rezultatele candidaților au fost publicate de Ministerul Educației miercuri, 28 iunie, la ora 10.
Ialomița are trei medii de 10, toate în mediul rural. Una a fost înregistrată la Școala Gimnazială Dridu și alte două la Școala Bordușani și la Școala Munteni-Buzău.
Tot trei elevi cu medii maxime sunt și în județul Ilfov: la Școala Gimnazială Nr 1. 1 Decembrie este unul dintre ei, celălalt de la Școala Gimnazială Domnești și altul de la Școala Gimnazială Nr 1 Mogoșoaia.
Unul dintre elevii din județul Neamț provine de la Școala Gimnazială din comuna Grumăzești. Celălalt candidat din județul Neamț este de la Școala Gimnazială din comuna Botești. Aceștia au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2023.
Elevii cu media 10 din județul Maramureș sunt de la Școala Gimnazială Bârsana și Școala Gimnazială Nr. 1 Moisei.
Elevul cu media 10 din județul Buzău a învățat la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Munteanu Murgoci” din comuna Bisoca.
În județul Vâlcea, un elev de la Școala Gimnazială din comuna Roșiile a primit media 10 la Evaluarea Națională 2023.
Articol în curs de actualizare
Informații de context
La nivel național, aproape 430 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a au media 10 la Evaluarea Națională 2023, potrivit datelor comunicate de Ministerul Educației. Acestea sunt rezultatele înainte de contestații. Raportat la numărul candidaților, în județul Vâlcea este cel mai mare procent de medii maxime.
Cu referire la numărul total al mediilor de 10, în București sunt cele mai multe medii maxime: 94 de candidați au luat media 10 la ambele probe scrise. Pe locul al doilea este județul Iași, cu 28 de medii de 10, iar pe al treilea loc este județul Cluj (24 de medii maxime).
În mediul rural, 39,56% dintre elevii prezenți la Evaluarea Națională au luat medii sub 5, conform datelor Ministerului Educației. După care, următorii 31% au medii între 5 și 7. În concluzie, 70% dintre elevii din mediul rural care au participat la această Evaluare Națională nu reușesc să ia mai mult de 7.
Edupedu.ro a scris că aproape 20% dintre elevii care au intrat în școala primară în urmă cu nouă ani, adică 38.000 de elevi, nu au mai ajuns să susțină Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a.
Ministerul Educației a anunțat că au fost înscriși la Evaluarea Națională din acest an 161.500 de elevi, în condițiile în care tot Ministerul Educației anunțat în luna martie că în clasa a VIII-a sunt înscriși peste 177.000 de elevi. Diferența de 15.500 de elevi a fost explicată de secretarul de stat în Ministerul Educației Florian Lixandru. Acesta a spus despre cei 15.000 de elevi care nu au fost înscriși la Evaluarea Națională că „sunt elevi care fie nu au promovat clasa a VIII-a, elevii declarați repetenți, fie sunt și elevii care nu doresc să susțină Evaluarea Națională. Este un procent comparabil cu anii anteriori”.
Foto: © Damir Ä_uhera | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.