Perfecționarea profesorilor de limbă maghiară – Guvernul vrea să înființeze un Centru pentru formarea continuă în Limba Maghiară, la Oradea

623 de vizualizări
Guvernul Dăncilă vrea să înființeze un Centru pentru formarea continuă a profesorilor care predau în limba maghiară sau la secțiile cu predare în maghiară. Centrul ar urma să funcționeze la Oradea, în subordinea Ministerului Educației și cu director propus de Direcția Minorități din minister, se arată într-un proiect de HG lansat în dezbatere publică.

Ministerul Educaţiei a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre a Guvernului care prevede înființarea Centrului pentru Formarea Continuă în Limba Maghiară.

Proiectul de HG stabilește înființarea în Oradea a Centrului pentru Formarea Continuă în Limba Maghiară, ca instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Educației.

Centrul realizează activitatea de perfecționare și formare continua a cadrelor didactice și didactice auxiliare care predau în limba maghiară, respectiv la formațiunile de studiu cu predare în limba maghiară, cu asigurarea respectării programelor școlare aprobate de Ministerul Educației Naționale pentru disciplinele pentru a căror predare se asigură formarea continuă”, se arată în articolul 2 al actului normativ.

Finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale Centrului se asigură din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației Naționale și din fonduri provenite din programe și/sau cooperări internaționale și din alte surse legal constituite, potrivit legii”, stabilește hotărârea.

În ceea ce privește structura organizatorică a Centrului, aceasta se aprobă prin ordin emis de către ministrul educației la propunerea directorului. Directorul Centrului ar urma să fie numit prin ordin al ministrului educației, la propunerea Direcției Minorități din cadrul Ministerului Educației.

“Centrul funcționează cu un număr maxim de 15 posturi, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat pentru unitățile din subordinea Ministerului Educației Naționale finanțate din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat. Centrul funcționează cu personal contractual, numit prin decizie a directorului”, se mai arată în proiect.

Nota de fundamentare

În nota de fundamentare, se arată că “necesitatea înființării Centrului de la Oradea rezultă și din solicitarea minorității maghiare, prin reprezentanții acestora în Parlamentul României”.

“Centrul va derula, în condițiile legii, activități de formare continuă și activități specifice referitoare la învățarea pe tot parcursul vieții, având ca grup țintă personalul didactic de predare și auxiliar de la formațiunile de studiu cu predare în limba maghiară. Centrul va promova inovația și reforma în educație, va asigura cadrul pentru dezvoltarea profesională, în corelație cu standardele profesionale”, prevăd inițiatorii.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liceul din Pomârla, județul Botoșani, a pierdut dreptul de proprietate a 1.800 ha de pădure și a unor terenuri agricole de peste 150 de hectare / Directorul unității de învățământ consideră că decizia Curţii de Apel Suceava este imorală

Liceul din comuna Pomârla, situată în judeţul Botoşani, a pierdut dreptul de proprietate şi administrare asupra unor terenuri forestiere de aproximativ 1.800 de hectare şi a unor terenuri agricole de…
Vezi articolul

Într-un discurs despre cum incitarea la ură afectează și elevii, ministra Educației s-a dat exemplu pe ea însăși în vizorul comentariilor de pe rețelele sociale la adresa ei: Am o zi proastă dacă “n-apucă colegii din Minister să le șteargă suficient de repede”

Ligia Deca a spus că se încarcă negativ din cauza comentariilor de pe rețelele sociale la adresa ei și că are o zi proastă dacă “n-apucă colegii din Minister să…
Vezi articolul

244 de elevi și 329 de angajați ai unităților de învățământ, confirmați Covid-19 de la începutul școlii. Ministerul Educației: Incidența cumulată e mult mai redusă decât în rândul populației generale

244 de elevi și 329 de angajați ai unităților de învățământ au fost confirmați cu noul coronavirus în primele 4 zile de la redeschiderea școlilor, arată Ministerul Educației într-un comunicat…
Vezi articolul