Profesorii raportează unul dintre cele mai ridicate niveluri de stres și situații de „burnout” la locul de muncă, în comparație cu alte profesii, în condițiile în care starea de bine a profesorilor are un impact semnificativ asupra stării de bine și succesului academic al elevilor, arată un nou raport realizat de experți de la Oxford. Studiul, ce aduce laolaltă concluziile celor mai importante cercetări recente pe această temă și arată că, în cazul profesorilor, climatul școlar și posibilitatea de a-și spune punctul de vedere sunt printre factorii foarte importanți, alături de alții precum volumul de muncă sau satisfacția salarială, pentru starea de bine a cadrelor didactice.
- Studiul a fost realizat de Wellbeing Research Centre din cadrul Universității din Oxford pentru Organizația International Baccalaureate și dat publicității de aceasta din urmă în luna aprilie. El urmărește să analizeze în particular starea de bine subiectivă a profesorilor – adică sentimentele oamenilor despre propria viață. Dar autorii notează că, în lipsa unui volum suficient de mare de cercetări recente pe acest subiect, are în vedere și și cadrul ceneral al stării de bine în domeniul ocupațional, în rândul adulților.
Raportul notează că școlile pot propune definiții specifice comunității proprii de profesori atunci când vine vorba despre starea de bine a acestora, având în vedere trei aspecte general valabile: satisfacția în viață, starea afectivă, respectiv sentimentul de utilitate și însemnătate a vieții.
Literatură recentă, de specialitate, luată în considerare pentru această analiză arată că, pentru profesori, aspectele organizaționale și sociale ale locului de muncă sunt importante din perspectiva stării de bine: atunci când manifestă o stare pozitivă, de mulțumire față de școala unde lucrează, cercetările arată că profesorii raportează un nivel mai scăzut de Burnout și stabilesc relații mai strânse între părinți și unitatea de învățământ.
În general vorbind, cele mai importante motoare pentru starea de bine la locul de muncă sunt relațiile cu ceilalți și sentimentul de sprijin social. În cazul anume al profesorilor, raportul determină o serie de elemente suplimentare, precum:
- La nivel personal, reziliența și stăpânirea propriilor emoții sunt asociate cu un nivel mai ridicat al stării de bine, de care toți cei implicați în procesul educațional ar trebui să țină cont
- Volumul de muncă este un element „crucial”, el putând cauza epuizare și un nivel foarte ridicat de stres.
- Climatul școlar este considerat de asemenea foarte important, prin elemente de sprijin precum: participarea la procesul decizional al școlii, autonomie, relațiile cu elevii, sentimentul de apartenență, deschiderea școlii către schimbare și inovare.
- Posibilitatea profesorilor de a-și spune părerea – în deciziile școlii sau în deciziile referitoare la propria lor muncă – este scoasă în evidență ca aspect important pentru starea de bine a acestora.
Recomandări pentru decidenții din școli
Raportul citat formulează și o serie de recomandări pentru decidenții din școli, pentru a întări nivelul stării de bine în rândul profesorilor, „unul dintre primii factori care ar trebui luați în considerare pentru a îmbunătăți starea de bine în toată comunitatea școlară”. Printre recomandări:
- Să nu ia în calcul factori personali, precum vârsta sau sexul profesorilor, ci să aibă în vedere acțiuni care să vină în sprijinul cadrelor didactice cu situații diferite, aflate în puncte diferite ale carierei.
- Să înțeleagă faptul că managementul volumului de muncă și satisfacția salarială sunt cruciale pentru întărirea stării de bine a profesorilor
- Să asigure un climat școlar pozitiv, cu o bună comunicare între colegi și între profesori și elevi, părinți și conducere
- Să-i susțină pe profesori pentru a se adapta mai ușor la avansurile tehnologice, lipsa de pregătire sau nivelul scăzut de încredere în utilizarea tehnologiei putând fi factori cu impact negativ pentru starea de bine a cadrelor didactice.
Foto: © Zorandim | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.