Avem șansa să intrăm într-un ciclu economic plin de oportunități. În următorii ani se anunță foarte multe fonduri europene și naționale disponibile, iar acestea pot și trebuie să contribuie la creșterea economică. Pentru că numai dinspre Uniunea Europeană, pentru România vor fi disponibile peste 80 de miliarde de euro în următorii 8 ani, pregătirea pentru accesarea eficientă și o absorbție mare a acestor bani este esențială mai ales pentru antreprenori.
Cursul dedicat programelor de finanțare special creat pentru antreprenori este un proiect al BCR Școala de business. Este gratuit și e adresat celor care vor să își deschidă o afacere în orice domeniu, vor să acceseze fonduri europene sau de stat nerambursabile și nu știu de unde să înceapă.
Cursul durează în total 2 ore de la un capăt la celălalt, potrivit timpilor de citire estimați de autori. Programul nu permite să sari peste un capitol, tocmai pentru a te ajuta să parcurgi logic și firesc pașii. Oana Bâra, directorul de programe de finanțare al BCR, unul dintre creatorii programului, povestește că a vrut să combată miturile care există în continuare în privința accesării fondurilor în țara noastră: „Fondurile europene încă au imagine distorsionată. Sunt tot felul de mituri: prea multă birocrație, fie cei care sunt de bună credință fug de fonduri europene și cred că doar anumite persoane au acces la ele. Noi, ca țară, am făcut progrese nu foarte rapide, dar am făcut. Așa că ne-am gândit să facem un curs care nu ia mai mult de două ore pentru a fi parcurs.
Începem cu câteva noțiuni teoretice despre ce înseamnă fondurile, le spunem care vor fi oportunitățile principale pentru o firmă din România în perioada următoare, îi învățăm de unde să se informeze și la ce să fie atenți și le explicăm și care sunt fazele unui astfel de proiect pornind de la idee până la implementarea propriu-zisa. Vedem și câteva sfaturi despre cum să-și aleagă consultantul, unde să se uite. Apoi abordăm și perioada de implementare a unui proiect, cu focus asupra celor mai importante riscuri de avut în vedere”, spune Oana Bâra.
Cursul „Programe de finanțare pentru antreprenori” este structurat pe 12 capitole, fiecare având între 3 și 12 minute timp de parcurgere. În fiecare modul sunt explicate noțiuni simple, dar care nu sunt cunoscute neapărat de oameni care nu sunt încă antreprenori, dar vor să deschidă o afacere.
Exemple de capitole din cursul online:
- Ce este un proiect de finanțare nerambursabilă
- Cum se obține o finanțare nerambursabilă
- Pregătirea și depunerea proiectului
- Implementarea proiectului
Câștigarea unui grant este doar primul pas și nu este cel mai important, spune Oana Bâra.
„Cei care aplică pentru fonduri nerambursabile se bucură când primesc aprobarea și banii, dar, contrar așteptărilor, nu contractarea e partea cea mai dificilă, ci implementarea. Trebuie să ai grijă la anumite lucruri – așa numita birocrație care totuși este un rău necesar pentru că sunt totuși niște bani pe care tu nu-i mai dai înapoi. Indiferent dacă este finanțare europeană sau națională, principiile sunt aceleași. Este extrem de important să existe seriozitate în implementare și mai este un aspect pe care unii îi neglijează: partea de sustenabilitate, de monitorizare ulterioară. De exemplu, este întâlnită frecvent obligația ca timp de trei ani de zile să nu vinzi echipamentele pe care le-ai cumpărat, sau îți asumi o anumită cifră de afaceri sau profitabilitate”, explică Oana.
Ce criterii trebuie să îndeplinească start-up-urile care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile
Firmele care au mai puțin de 3 ani de la înființare au putut accesa un grant de până la 200.000 de lei, prin Start-up Nation (programul de anul acesta s-a încheiat în vară și a fost finanțat de la bugetul de stat). „În această ediție, a fost necesară și o finanțare proprie, minimum 5%, ideal peste 15%”, spune Oana Bâra. „O alta varianta de finanțare a planurilor de afaceri cu sume până la 100.000 de euro a fost reprezentată de programe de tipul România Start-up Plus sau Innotech Student. Abordarea a fost una integrată, adică respectivii beneficiari de granturi urmau inițial un curs de antreprenoriat, aspect care mie mi se pare foarte important.
Orice persoană care intenționează să-și deschidă o firmă și nu are experiență antreprenorială, ar trebui să facă genul acesta de curs. Apoi se face un concurs de planuri de afaceri, sunt selectate cele mai bune și urmează să primească finanțare. Partea bună este că, înainte de a semna contractul, intră într-un program de mentorat. Practic, persoana respectivă care urmează să-și deschidă o firmă și să primească de la 40.000 de euro până la 100.000 de euro are posibilitatea ca o lună sau trei luni să aibă ca mentor, teoretic, un antreprenor cu experiență. Asta ajută foarte mult în momentul în care au finanțarea la dispoziție. Intră în lumea antreprenoriatului cu un bagaj teoretic de la cursuri și cu un sprijin practic de la mentor”.
Ștefan Corcodel, expert în programe de finanțare la BCR, și el creator al cursului, spune că cei care vor să deschidă o afacere sau să o dezvolte, cu ajutorul cursului online „își pot face o structură, să înțeleagă ce înseamnă pregătirea unui proiect de acest gen și apoi ce implică implementarea”.
Cum pot căuta și găsi programul de finanțare potrivit – discuție pe chatbot de 7-8 minute
„Cursul nostru îi ajută să înțeleagă în primul rând bazele accesării fondurilor de acest gen, de la o informare inițială, când vor identifica programul de finanțare care este relevant. Avem mai multe sugestii, inclusiv un chatbot, ADA, care poate ajuta să identifice ce apeluri de proiecte sunt deschise la momentul actual”, explică Ștefan Corcodel.
„Apoi, urmează câteva sugestii cu privire la planul de afaceri, la ce să se aștepte în perioada de evaluare. E important să aibă așteptări realiste cu privire la evaluare. În acest chatbot sunt întrebări închise. Practic, îi redirecționează către programul de finanțare. În primul rând discutăm despre un flux de conversații pentru start-up-uri. Acesta este fix prima întrebare din ADA – dacă au sau nu o firmă. Apoi, având în vedere că fondurile se alocă în funcție de localizare (regional), chatbot-ul întreabă unde este sediul firmei și unde se dorește a fi realizată investiția, se vorbește despre domeniul de activitate, sub forma codului CAEN.
O altă întrebare, singura deschisă, se referă la tipul de proiect. Aici trebuie să completeze efectiv, manual, pentru ce doresc finanțare și apoi urmează câteva întrebări mai tehnice: dacă au obținut finanțare anterior, pentru că trebuie să fim atenți la cumulul ajutoarelor de stat.
Discuția din chatbot durează 7-8 minute, iar la final ADA generează programele care sunt deschise la momentul discuției. Nu avem acum date despre ce va urma 2023-2024, pentru că nu avem toate condițiile de finanțare”.
Pot deschide o grădiniță sau un afterschool prin astfel de fonduri?
Ștefan Corcodel spune că în domeniul educației, înființarea de grădinițe sau de afterschool este posibilă. „Din experiența unor programe similare care au fost finanțate, de exemplu, prin Start-up Plus (POCU 2014-2020), am văzut proiecte de genul grădiniță Montessori sau after school. Cred că cea mai bună variantă în momentul de față este accesarea de fonduri europene din perioada 2021-2027. Este vorba în primul rând de Programul Operațional Educație și Ocupare, dar acest program încă nu este aprobat de Comisia Europeană. În cadrul acestui program există o axă specială (axa 4 în ultima formă a programului), fix pentru zona de antreprenoriat și economie socială și în această axă ar putea să obțină finanțare pentru astfel de activitate – afterschool sau grădiniță.
Cei care vor să aplice trebuie să justifice în special cheltuielile și cum structurează investiția inițială. În principiu, finanțarea nerambursabilă ar putea să meargă până la 200.000 de euro. Fiecare dintre aceste finanțări este asociată unui număr de locuri de muncă care trebuie create, aceasta este o țintă a antreprenorilor care trebuie să susțină până la cinci locuri de muncă în cadrul grădiniței sau a școlii. Perioada de implementare este de regulă 12 luni sau 18 luni, sunt mai multe variante posibile”, mai spune Ștefan Corcodel.
Cursul de programe de finanțare pentru antreprenori poate fi accesat aici.
***
Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe.
BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 18 centre de afaceri și 16 birouri mobile dedicate companiilor și 370 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de cea mai mare rețea națională de ATM-uri și mașini multifuncționale – aproape 1.800 de echipamente, aproximativ 11.300 POS-uri și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.
1 comment
Sunt interesata sa contruiesc si sa deschid o gradinita particulara pe un teren propriuș multumesc!