În cazul profesorilor care dau meditații, registrul declarațiilor de interese s-ar aplica, în școli, la 3 luni după ce intră în vigoare legea învățământului preuniversitar, potrivit proiectului de lege care a ajuns în Parlament. Miercuri, 29 martie, cele două proiectele de legi au fost aprobate de Guvern.
Spre deosebire de varianta care a fost prezentată în ședința de Guvern din data de 9 martie 2023, noutatea este că modelul registrului declarațiilor de interese și procedura de declarare se aprobă prin ordin al ministrului educației, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a noii legi.
Art. 164 – „(4) Pentru punerea în aplicare a dispozițiilor alin. (3), la nivelul unităților de învățământ se constituie Registrul declarațiilor de interese. Modelul Registrului declarațiilor de interese și procedura de declarare a intereselor se aprobă prin ordin al ministrului educației, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.”
În proiectul legii învățământului preuniversitar, la dispoziții finale și tranzitorii, este menționat că noua lege intră în vigoare la 90 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.
Cu toate acestea, în expunerea de motive apare că legea intră în vigoare la 30 de zile după ce este publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit sursei citate, profesorilor li se interzice să pregătească contra cost elevii de la clasele la care sunt încadrați în anul școlar în curs, conform art. 164 (3), având obligația să depună eforturile necesare pentru atingerea competențelor de către fiecare elev.
„Pentru a asigura echitatea și obiectivitatea în activitatea de predare-învățare-evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfășoare activități de pregătire suplimentară contra-cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs, având obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială.”
Informații de context
Ministerul Educației nu deține date despre niciun profesor care ar fi făcut meditații contra cost cu elevii pe care îi are la clasă, în ultimii 5 ani, potrivit unui răspuns dat de instituție la solicitarea Edupedu.ro.
Amintim că Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, a declarat, într-un interviu pentru Edupedu.ro, că registrul declarațiilor de interese ar urma să fie introdus la nivelul unităților de învățământ și că „are un scop preventiv, dar, în același, avem și o evidență a cadrelor didactice care prestează aceste activități”.
În prezent, profesorilor le este interzis prin Codul de etică, aprobat prin ordin de ministru, deci nu prin lege, să facă meditații cu elevii de la clasă.
Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, prevede explicit că ”meditațiile contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat” sunt interzise.
Foto: © Drkskmn | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
Starea de bine a profesorului , fara grija banilor de navetă, chirie, a ținutei, a standardului de viață, a dotării școlilor, a simplificării programei, etc, și-a respectului elevului fata de instituția, numita ,,școală,” se reflectă în starea de bine a elevului ,
care vine de acasă și el cu alte neajunsuri , fata de care statul , nu e îngrijorat , decât de pensiile speciale !
De acord, dar mai intai sa fie rezolvata spaga din sistemul bugetar. Stiim foarte bine cum se procedeaza dar daca profesorii nu au sindicate.