Pentru bursele sociale ale elevilor se ia în considerare salariul minim pe economie la data de 20 octombrie 2023 – notă a Ministerului Educației

25.985 de vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Pentru bursele sociale ale elevilor se ia în considerare salariul minim pe economie la data de 20 octombrie 2023, conform unei notă a Ministerului Educației. Potrivit documentului, dosarele pentru acordarea burselor s-au depus în maximum 25 de zile de la începutul cursurilor anului școlar 2023-2024, iar lista finală de elevi a fost transmisă de școli către inspectoratele școlare la data de 20 octombrie 2023. Ministerul precizează că aceasta este considerată „data acordării burselor”.
  • De remarcat este că precizarea Ministerului Educației vine după ce în țară s-au acordat deja de 3 ori bursele: în luna noiembrie 2023 (pentru lunile septembrie și octombrie), în decembrie 2023 (pentru luna noiembrie) și pe 15 ianuarie 2024.
  • De la 1 octombrie 2023, salariul minim net pe economie este de 2.079 lei, potrivit Economedia. Anterior, salariul minim net pe economie era de 1.898 de lei.

În anul școlar 2023-2024 cuantumul burselor este stabilit conform prevederilor Legii Învăţământului Preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, și conform prevederilor Metodologiei-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024. În cazul burselor de excelență și al burselor sociale, cuantumul, respectiv eligibilitatea se stabilesc în funcție de valoarea salariului minim pe economie la data acordării burselor. Având în vedere faptul că dosarele pentru acordarea burselor s-au depus în maximum 25 de zile de la începutul cursurilor anului școlar 2023-2024, iar lista finală de beneficiari a fost transmisă de unitățile de învățământ către inspectoratele școlare la data de 20 octombrie 2023, aceasta este considerată „data acordării burselor”, se arată în adresa Ministerului Educației.

Cuantumul minim al burselor: 

  • Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
  • Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
  • Bursă de merit : 450 lei
  • Bursă socială: 300 lei
  • Bursă pentru mame minore: 700 lei
  • Bursă tehnologică: 300 lei

Amintim că valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ în funcţie de sumele alocate de autorităţile administraţiei publice locale sau alte venituri obţinute potrivit legii. Valoarea cu care se măresc este decisă de școli, începând cu acest an, consiliile locale doar alocă sume. Procedura din Sectorul 1, de exemplu, prevede că școlile trebuie să facă lunar cerere pentru banii de la primărie.

Ce este bursa socială, potrivit metodologiei

Articolul 9 – „(1) Bursa socială reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar.

(2) Bursa socială se acordă la cerere, în funcție de situația materială/socială/medicală a elevului, a familiei sau a susținătorilor legali.

(3) Elevii care beneficiază de bursă socială au dreptul la păstrarea confidențialității asupra identității, datelor cu caracter personal și informațiilor referitoare la situația de dificultate în care se află.”

Cine primește bursă socială

Articolul 10 – „(1) Bursa socială se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații:

a) elevi proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;

b) elevi minori, respectiv elevi în risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă“, a căror familie realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;

c) elevi cu unul sau ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

d) elevi care provin din familii monoparentale, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

e) elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, încadrate conform criteriilor din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările și completările ulterioare, și structurate tipologic conform aceluiași ordin, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

f) elevi proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare, în baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune al familiei elevului.”

Bursa socială poate fi revizuită lunar

Art. 10 – „(7) Lista elevilor care beneficiază de burse sociale poate fi revizuită lunar, la cererea beneficiarilor, după cum urmează: se adaugă listei beneficiarilor de burse sociale acei elevi care fac dovada încadrării în condițiile prevăzute.”

Ce prevede metodologia în privința vacanțelor școlare

Potrivit articolului 12 din metodologie, „(1) Bursele sociale se acordă și în perioada vacanțelor școlare.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), nu primesc bursa socială în perioada vacanței de vară:

a) elevii care nu au promovat anul școlar;

b) elevii care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate/an;

c) absolvenții învățământului gimnazial care nu au fost admiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat;

d) elevii care repetă anul școlar din alte motive decât medicale.”

Procedura pentru lunile următoare din anul școlar 2023-2024

Până la data de 20 a lunii, școala transmite lunar la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

Până la data de 25 a lunii, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ, adică directorii, răspund de plata la termen a burselor, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

„Fapta de nealocare a burselor săvârșită de directorul unității de învățământ, cu nerespectarea prevederilor art. 108, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”, potrivit .Art. 148. — (1) lit. b din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023.

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024 – adresă a Ministerului Educației / Pentru aceste burse, se va lua în calcul salariul minim net pe economie la data depunerii cererii. Lista elevilor se poate actualiza lunar

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Examenul de admitere la liceu să fie eliminat din lege, la fel și exmatricularea, iar diversitatea să fie promovată prin reglementări ulterioare – recomandările transmise de Consiliul Elevilor președintelui Iohannis, înainte de promulgarea Legii învățământului preuniversitar

Eliminarea examenului de admitere la liceu, eliminarea religiei ca disciplină la Bacalaureat, eliminarea exmatriculării de pe lista de sancțiuni aplicabile elevilor, dar și promovarea reală a diversității se numără printre…
Vezi articolul

Telefoanele mobile, interzise în școlile din Anglia pentru elevi, inclusiv în pauze, anunță Guvernul britanic. Ministrul Educației: Școlile sunt locuri în care copiii trebuie să învețe, iar telefoanele sunt o distragere nedorită

Elevii din școlile din Anglia nu vor mai putea folosi telefoanele mobile la școală, anunță guvernul britanic, care susține că va trimite ghiduri în școli pentru a implementa noua măsură.…
Vezi articolul

Bătaie de joc la adresa profesorilor și elevilor, din partea Ministerului Educației. Instituția le-a cerut cadrelor didactice să facă reperele metodologice pentru clasa a XI-a, pentru peste 80 de discipline, în doar 10 zile lucrătoare, în plină vacanță – document

Profesorii din grupurile de lucru pentru elaborarea/revizuirea curriculumului pentru disciplinele/ domeniile de studiu obligatorii din învățământul liceal și pentru calificările/domeniile de pregătire profesională pentru care se școlarizează prin învățământul profesional…
Vezi articolul

Rezidențiat 2022. Temperatura candidaților nu va mai fi luată înainte de a intra în sala de examen, potrivit unui ordin de modificare a metodologiei de concurs. Modificările vin cu două săptămâni înainte de examen – document

Temperatura candidaților care participă la examenul de rezidențiat 2022 nu va mai luată înainte de a intra în sala de examen, potrivit unui ordin de modificare a metodologiei. Ordinul a…
Vezi articolul

Platforma de prezidențiabil a liderului PSD Marcel Ciolacu: „România Educată este cel mai mare eșec din istoria modernă a țării noastre!” / În 2023, actualul premier Ciolacu și parlamentarii PSD au votat la unison „pentru” noile legi România Educată

„România Educată este cel mai mare eșec din istoria modernă a țării noastre!”, proclamă platforma online Româniadorită.ro, lansată săptămâna aceasta de premierul Marcel Ciolacu, înainte să-și anunțe intenția de a…
Vezi articolul