Pentru bursele școlare care se vor acorda de anul școlar viitor este nevoie de modificarea Legii educației, potrivit Ligiei Deca

12.504 vizualizări
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
În privința burselor școlare, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, luni, în Prahova, că este nevoie de modificarea Legii învățământului preuniversitar: „Schimbările pe care le-am gândit până acum vor fi făcute publice, pentru că vom scoate în dezbatere publică întreg pachetul legislativ. Este nevoie de o modificare legislativă în legea primară și este nevoie de o modificare de metodologie”, a spus Deca. Modificările se vor aplica de anul școlar viitor.
  • La începutul lunii decembrie 2023, Ligia Deca a spus că Ministerul se gândește să facă unele modificări legate de acordarea burselor de merit. Aceasta a menționat că se va introduce un nou tip de bursă, de “reziliență”, de anul școlar viitor.
  • La sfârșitul anului trecut, într-un interviu pentru stirileprotv.ro, ministrul Educației anunța prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit, care va fi condiționată și de numărul de absențe, nu doar de nota la purtare, precum și bursă de reziliență acordată în funcție de medie, absențe și nota la purtare, pentru anul școlar 2024-2025.

Ministra Educației a explicat luni, 15 ianuarie, de ce s-a ajuns în situația în care sunt elevi cu medii de 1 și ceva care iau bursă de merit în acest an școlar:

„Bursele de merit, în formula actuală, reunesc categoriile anterioare de studiu și de merit. Asta înseamnă că ele au un dublu rol: rolul de stimulare al performanței și, în același timp, rolul de a stimula copiii să învețe mai bine, fiecare în clasa lui. Acei copii la care făceați referire, pentru că nu sunt decât la clasa a IX-a, sunt acei copii care au intrat la liceu pe baza notei de la Evaluarea Națională. Ei nu ar fi putut intra la liceu, nu ar fi putut da Evaluarea Națională, dacă nu ar fi promovat clasa a VIII-a. Dacă ne uităm la mediile lor la finalul clasei a VIII-a, mediile lor nu sunt de unu și ceva. Acelea sunt notele exclusiv de la cele două probe de la Evaluarea Națională.

Această politică a fost făcută pentru a nu mai avea școli în care fie toți copiii iau burse, ceea ce nu mai reprezintă un stimulent în sine, fie niciun copil nu ia bursă, ceea ce, din nou, reprezintă o lipsă de perspectivă. Am primit feedbackul din societate”, a precizat aceasta.

Ligia Deca a spus în ce vor consta modificările care se vor aplica din anul școlar 2024-2025: rămân pe bursa de merit doar cei care au peste 9.50, plus încă o categorie, până la 30% din efectivul fiecărei clase, „care se va numi ori bursă de reziliență, ori bursă pentru stimularea performanței școlare”. Condiția este să aibă media peste media 7 și fără absențe.

„Am văzut că există un procent redus, într-adevăr, de medii mici care primesc această bursă la clasa a IX-a exclusiv. Schimbările pe care le-am gândit până acum vor fi făcute publice, pentru că vom scoate în dezbatere publică întreg pachetul legislativ. Este nevoie de o modificare legislativă în legea primară și este nevoie de o modificare de metodologie. Le vom scoate în dezbatere publică, separând, practic, ceea ce avem acum în categoria bursă de merit în două, rămânând pe bursa de merit doar cei care au peste 9.50, câți vor fi ei într-o clasă, împreună cu cei care iau premii la olimpiade, concursuri, concursuri sportive ș.a.m.d, plus încă o categorie, până la 30% din efectivul fiecărei clase, care se va numi ori bursă de reziliență, ori bursă pentru stimularea performanței școlare pentru cei care sunt, așa cum spuneam, cei mai buni, prima treime din clasă, care au peste media 7 și nu au absențe. Aceasta este soluția pe care noi o vom propune. În funcție de contribuțiile din spațiul public, pentru că e normal să preluăm feedbackul, vom face schimbările legislative necesare, urmând ca următoarele dosare depuse, pentru că ele se aprobă anual, să fie realizate pe baza acestor modificări.”

Cine primește bursă de merit în anul școlar 2023-2024, potrivit metodologiei:

Articolul 7 – „(1) Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, după cum urmează:

a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;

b) 30% din elevii fiecărei clase a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;

c) 30% din elevii fiecărei clase a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;

d) elevilor care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru, precum și elevilor care fac parte din loturile restrânse de pregătire pentru participarea la olimpiadele internaționale;

e) elevilor care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare recunoscute și finanțate de Ministerul Educației, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;

f) elevilor care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare recunoscute de Ministerul Educației, fără finanțare, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;

g) elevilor care au obținut medalii de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice.”

Informații de context

Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, este vorba de 8.494 de elevi care se află în această situație. Dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. Cu media între 3.00 și 3.99 sunt 2.382 de elevi beneficiari. 704 au media între 2.00 și 2.99, iar 158 au media sub 2, datele fiind valabile pentru luna octombrie 2023.

La sfârșitul lunii octombrie, premierul Marcel Ciolacu declara că „nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. 

Ministra Educației, Ligia Deca, a spus, la Antena 1, că situațiile apărute în presă în care elevi cu medii sub 5 iau bursă de merit apar doar la clasa a IX-a: “Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”.

În presa locală au apărut cazurile ale unor elevi din Prahova care vor lua burse de merit, deși au media 1,97, respectiv 4,59. Acest lucru este posibil în noua lege a Educației: noile criterii de acordare a burselor din legea educației permit ca elevi cu medii de 5 să ia bursă de merit, dacă se încadrează în primii 30% din punct de vedere al mediei, iar în cazul celor de clasa a IX-a, media poate scădea sub 5 pentru că se ia în calcul media de la Evaluarea Națională.

Doi elevi din Sibiu, unul cu media generală 1,59 și altul cu 1,85, primesc și ei bursă de merit de 450 de lei pe lună în acest an școlar.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, explica pe 21 septembrie că elevi cu medii de 5 pot lua bursă de merit dacă sunt în primii 30% din clasă. În cazul elevilor de clasa a IX-a, se iau în considerare mediile de admitere la liceu, adică media de la Evaluarea Națională, iar în unele cazuri acestea pot fi foarte mici, 2, 3 sau puțin peste 1.

De altfel, pe 26 septembrie, Ministerul Educației a dat instrucțiuni pentru bursele școlare din 2023-2024, printr-o notă oficială: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională.

Edupedu.ro a semnat faptul că prin eliminarea unui prag până la care se acordă bursele de merit vor fi discrepanțe mari. De exemplu, bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.

Un alt exemplu dat de Edupedu.ro: la Liceul Tehnologic Nr. 1 Gâlgău, județul Sălaj, 7 elevi de clasa a IX-a, pentru care știm mediile de admitere la liceu, pe baza cărora ei vor primi bursă de merit, conform legii Deca-Iohannis, vor primi câte 450 de lei pe lună în acest an școlar. Mediile lor sunt între 8,05 și 4,52.

Într-o dezbatere publică privind metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2023-2024, părinți și profesori au ridicat această problemă a eliminării pragului până la care se acordă bursa de merit.

Citește și:
Ligia Deca, despre noile criterii de acordare a burselor pentru anul școlar viitor: “Ne dorim ca, în mod cumulat, bursa de merit și bursa de reziliență să însemne 30% din elevii unei clase”
Burse școlare 2024-2025. Ligia Deca anunță prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit și o bursă de reziliență, condiționată de medie, absențe și nota la purtare / Surse: pragul pentru bursa de reziliență va fi media 7, în limita de 30% din clasă bursieri de merit și reziliență
Modificarea Legii educației, discutată la Ministerul Educației pentru a repara „anomaliile” create de bursele de merit pentru 30% dintre elevii fiecărei clase. Florian Lixandru: Am cerut o defalcare pe tranşe de medii să vedem până la ce medie practic s-a putut obţine bursă de merit
Premierul Ciolacu: Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare
Caricatură cu bursele de merit Ligia Deca pentru elevii cu medii de 1, 2 și 3

9 comments
  1. Avem nevoie de criterii mai stricte pentru burse. Anul acesta a fost in dezastru total! Bursele de reziliență ar trebuie sa fie pentru cei care au de la 8.50 în sus, iar cele de merit pentru cei care au de la 9.50 în sus sau premii la olimpiade. Legea cu 30% mi se pare total absurdă.

    Și oferiți ceva și celor care au 9.50 și diplomă la olimpiadă, fie ea județeana. Anul acesta, spre exemplu, am avut peste 9.50 și diplomă la olimpiadă și știți ce s-a întâmplat? Am fost pusă să depun cerere pentru bursă prin intermediul diplomei pentru a elibera un loc în lista bursierilor (legat de procentul de 30%, presupun) și alt elev, cu media 8,97 sau ceva similar, a primit bursă de merit. Pe ce? Pe munca mea? Mi se pare nedrept. Situația aceasta a fost demoralizatoare. Aș dori o remediere a acestei situații anul următor.

    Precum spunea altcineva în comentarii, nici măcar nu primim cei 450 RON în fiecare lună din cauza vacanțelor. Ați putea măcar sa le faceți un serviciu celor care se află în situația mea și sa le oferiți banii câștigați lor, nu altora.

  2. prea multe planuri pe termen prea lung își face această ‘cocoana” ministru. uita că este an electoral și, după numărarea voturilor, sigur nu se va mai afla pe același scaun. oricum l a ocupat doar ca să dea totul peste cap, habarnista.

  3. Burse de merit ar trebuii sa aiba si elevii sportivi care au obtinut locul 1,2, si 3 la concursurile nationale recunoscute si organizate de Ministerul Educatiei, nu numai locul 1.
    Adica la olimpiadele judetene primesc burse de merit elevii cu loc 1,2,3 si la concursurile nstionale numai locul 1.Este corect Doamna Ministru???

  4. Sunt olimpici care nu au primit inca bursele acordate in anul 2022 si n-au primit nimic pt. anul 2023. Cine-i mai crede pe cei de la putere. Rusine!

  5. informația nu este completă si este parțial greșită. Fiica mea primește bursa de merit pentru ca a luat premiul la olimpiadă, dar putea primi aceeași bursa pentru ca a avut media peste 9,50 fiind a doua pe clasa. Bineînțeles cele 2 burse nu se pot cumula, dar ceea ce nu se specifica clar în nici un articol pe care l-am citit este faptul va suma de 450 RON nu o primesc total în nici o luna… ( sau poate în max una). Dacă cumva sunt zile libere, sau vacanță ei nu primesc banii pentru zilele respective. Copilul a fost dezamăgit pentru ca se aștepta la 450 RON pe luna, bani pe care oricum ne gândisem sa ii investim tot în educație. Atât vreau sa lămuresc, suma de 450 de fapt nu e 450 ci mult mai mica.

  6. Bursa pt stimularea performantei scolare🤣! Ar trebui stimulați toti acei elevi cu medii intre 8:50 si 10. Acei elevi trebuie rasplatiti,nu toate lichelele.Rezultate bune pot fi atat in gimnaziu, cat si la liceu.Nu stiu cum ganditi,dar produceti un mare haos. Cum apare un ministru nou,cum vine cu cate o modificare.Va bateti joc de copiii nostri!Rusine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții contrazic conducerea Politehnicii: incendiul din Regie a avut drept cauză instalația electrică, nu era niciun „electrocasnic vechi”, camera era locuită de o fată care a pierdut toate lucrurile

Studenții de la Universitatea Politehnica București (UNSTPB) cazați în cămine din Regie contrazic conducerea Politehnicii care spune că probabil cauza incendiului de duminică a fost un „aparat electrocasnic vechi” din…
Vezi articolul
Marcel Ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, la început de an școlar: „Toaletele din fundul curții sunt o rușine și trebuie să dispară definitiv / #RomâniaEducată trebuie să funcționeze pentru toți, nu doar pentru elitele privilegiate”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis într-un mesaj cu ocazia începerii noului an şcolar că „toaletele din fundul curţii sunt o ruşine” şi trebuie să dispară definitiv într-o ţară europeană,…
Vezi articolul

Aerisirea claselor la fiecare 20 de minute și decalarea orelor pentru ca elevii să nu aibă pauză în același timp – solicitarea primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu, către directorii de școli

“Reîntoarcerea copiilor în bănci nu putea fi amânată”, spune primarul sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihaiu, la câteva ore după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat redeschiderea majorității școlilor și…
Vezi articolul