Pensia unui profesor cu 44 de ani vechime va fi de peste 8.200 lei, în septembrie 2024, potrivit calculelor liderului sindical Anton Hadăr pe baza noii legi a pensiilor

10.995 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater”, a calculat, la Antena 3, care va fi pensia unui profesor pensionar, după un stagiu de cotizare de 44 de ani. Concret, după majorarea de la 1 septembrie 2024, pensia va crește cu aproximativ 25%, față de luna noiembrie 2023, ajungând la 8.216 lei.

Edupedu.ro a scris că principalele prevederi din noua Lege a pensiilor sunt creșterea pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, recalcularea lor din septembrie 2024 și vârstă de pensionare de 65 de ani pentru femei în ianuarie 2035.

Conform sursei citate, este vorba despre un bărbat profesor cu un stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni şi 22 de zile, din care 9 luni a făcut stagiul militar şi 5 ani a absolvit cursurile facultăţii la zi. Acum, cadrul didactic are o pensie de 6.563 lei .

În noiembrie 2023, pensia a fost de 6.563 de lei. După creșterea din ianuarie 2024, profesorul va avea pensia de 7.471 lei. Acest lucru înseamnă o majorare de 13,8%, adică circa 1.000 de lei, potrivit lui Anton Hadăr.

La 1 septembrie 2024, pensia profesorului cu 44 de ani de muncă va fi de 8.216, ceea ce presupune o majorare de 25,18%, comparativ cu 1 noiembrie 2023.

Amintim că, în noiembrie 2023, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat cum va crește pensia unui profesor care a cotizat 44 de ani din 2024, potrivit noii legi a pensiilor, pentru Antena 3: „Pornește de la o pensie de 6.563 lei, acum, în noiembrie, va beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2024 și crește la 7.471 lei, apoi, aplicând noua formula de calcul va ajunge la 8.216 lei”.

Calculul pensiilor, potrivit Art. 83 din noua Lege a pensiilor

Art. 83 -„ (2) La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este de 81 de lei.

(3) Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.

(4) În situația în care unul dintre indicatorii prevăzuți la alin. (3) are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de referință se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă.

(5) În situația în care indicatorii prevăzuți la alin. (3) au valori negative se păstrează ultima valoare a punctului de referință.

(6) În anul 2024, valoarea punctului de pensie prevăzută pentru anul 2023, respectiv de 1.785 de lei, se majorează cu 13,8% și este de 2.032 de lei.

(7) Începând cu anul 2025, procentul de majorare rezultat din aplicarea prevederilor alin. (3)-(5) nu poate fi mai mare decât procentul de creștere al veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflației din ultimii 2 ani, indicatori definitivi, cunoscuți în ultimii 2 ani anteriori, comunicați de Institutul Național de Statistică, situație în care se acordă procentul cel mai avantajos.”

Articolul 167 – „Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024, cu excepția art. 46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) și art. 169, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.”

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Noua lege a pensiilor, adoptată de Parlament, merge la promulgare. Toate pensiile cresc de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8% și sunt recalculate din septembrie / Femeile s-ar pensiona la 65 de ani în ianuarie 203
Pensia unui profesor care a muncit 44 de ani va ajunge la 8.216 lei în 2024, susține Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, care explică formula de calcul din noua lege a pensiilor

15 comments
  1. Nu stiu…. Mai are multe perle ??? Pensia unui cadru didactic cu 45 ani vechime, este de 4.400 lei ! De unde le scoate , cumva din joben ? Doamne….. Omul acesta nu este ancorat in realitate !!! La pensie domnule ! Poate dvs. aveti 20.000 lei sau chiar mai mult ! Lasati-ne , ca ne-am saturat de idei , sa nu le spun altfel ….

  2. Aveți idee câți profesori ajung sa aibă peste 44 ani de vechime? Aceasta înseamnă că el se pensionează la 69 de ani! Calculul este simplu: la 19 ani a terminat liceul, 3 ani facultate plus 2 ani master, la 24 ani( plus cateva luni, deoarece incadrarea se face dupa data de 1 septembrie, adica la o medie de 24,5 ani)intra în învățământ. Conform calculelor : 24,5 ani+44,8 ani= 69,3 ani!!! De ce
    d-na ministru nu a făcut un calcul pentru cel mult 40 de ani vechime, adică o pensionare la 65 ani? Răspunsul este simplu: conform legii pensiilor adoptata recent poți rămâne încadrat titular pana la vârsta de 70 ani!!! După aceasta vârstă, de câți ani te pensie te mai poți bucura???

    1. Ma miram de ce copiii nostri sunt analfabeti functional, dr am acum raspunsul. Domnule, e atit de greu sa ntelegi un text? Pai atunci ce naiba predai, cum, te inteleg copiii? Stimate domn profesor, scrie cat roata carului, are vechime 44 de ani,8 luni si 22 zile, DIN CARE domnule profesor, din care, 9 luni armata si 5 ani facultate. Deci , in campul muncii domnule profesor ,ar fi culmea sa fii de matematica sau logica, a stat la catedra, 39 de ani. Adica domnule profesor, scade din 69 de ani 6 ani, care e perioada necontributiva,, facultate si armata, domnule profesor. Deci, 63 de ani varsta de pensionare. De aia va iau copiii inainte, domnule profesor.

      1. Stimate d-le NIMENI Florin,
        Nu doresc să intru în polemică cu un individ care nu are curajul(sau bunul simț) să semneze comentariul cu nume și prenume. Vă recomand totuși să citiți cu atenție ambele texte(de mai multe ori, până înțelegi diferența lor) supuse atenției publicului precum și folosirea unui dicționar juridic !
        Pentru toți analfabeții funcționali care nu înțeleg textul scris le recomand să tacă!
        Pentru aceia care nu cunosc semnificația termenilor utilizați în legislația muncii cum sunt stagiu de cotizare( în exemplul dat de d-nul Anton Hadăr- 44 ani) și vechime în muncă, le recomand să se adrese unui jurist. Poate așa vor înțelege diferența dintre cei doi termeni.
        În rest d-le NIMENI Florin, sănătate și multă lectură!

  3. Dupa 44 de ani de munca la catedra??
    Ar fi bine sa fie (macar)) 8000, dar pensionarii din invatamant …stiu ei mai bine ca ….nici pe departe.
    Daca debutantul are tot cam salariul minim si in acest an, cand sa ajunga la un salariu care sa dea o pensie de 8.000?
    Uzura psihica uriasa nu e deloc rasplatita, in cazul profesorilor.

    Nu ne mai gandim la specialii pensionati la 15-20 ani vechime… cu pensiile lor “speciale”…

    Chestia asta cu 8.000 lei e o promisiune pt dupa 2062, nu-i asa?!

  4. Sa vedem un astfel de cupon de pensie real, așa calcule la tablă, nu cred. părerea mea este că pensia minimă in Romania,la ce preturi sunt, ar trebui sa fie 3500 de lei. de acolo sa înceapă minim decența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Foto: © Kantver - Dreamstime.com

Resurse educaționale gratuite pentru prevenirea consumului de droguri, puse la dispoziție profesorilor de Asociația Preventis și încurajate de Ministerul Educației

Profesorii pot descărca gratuit materiale de prevenire a consumului de substanțe, potrivit unei informări trimise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare. Lecțiile sunt oferite de Asociația Preventis. Recomandarea Ministerului Educației…
Vezi articolul