Pensia unui profesor care a muncit 44 de ani va ajunge la 8.216 lei în 2024, susține Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, care explică formula de calcul din noua lege a pensiilor

10.822 de vizualizări
Pensie profesor – exemplu de calcul / Youtube, Antena 3
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat cum va crește pensia unui profesor care a cotizat 44 de ani din 2024, potrivit noii legi a pensiilor, pentru Antena 3: „Pornește de la o pensie de 6.563 lei, acum, în noiembrie, va beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2024 și crește la 7.471 lei, apoi, aplicând noua formula de calcul va ajunge la 8.216 lei”.
  • Guvernul României a aprobat, în ședința din 9 noiembrie, proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după noua formulă.

Luăm exemplul unui bărbat profesor, stagiu de cotizare 44 de ani și opt luni. De ce am ținut să iau un profesor drept exemplu, pentru că în general profesorii rămân mult în activitate după vârsta standard. Are 91 de puncte și pornește de la o pensie de 6.563 lei, acum, în noiembrie. Va beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2024 și crește la 7.471 lei.

Va beneficia de noua formulă de calcul. La cele la cele 91 de puncte pe contributivitate, îi mai revine un punctaj de 10,1 puncte de stabilitate, punctele bonus și ajunge la 101 puncte și după aceea se înmulțește cu viitoarea valoare a VPR-ului și ajungem la o creștere de 25% va avea pensia 8.216 lei”, a declarat Daniel Baciu. 

„De ce am am ținut neapărat să iau acest exemplu? Dacă nu va lua acele 10 puncte suplimentare și înmulțim numărul de puncte pe care îl realizează numai pe formulă cu 81 valoarea VPR-ului va avea o pensie de 7.391, care este de fapt mai mică decât majorarea pe care a avut-o la 1 ianuarie, i-ar fi scăzut pensia. 

Vreau să spun foarte clar că nici o pensie nu va scădea. Cu noua formulă de calcul toate pensiile vor crește, cele cărora din formulă le ies un cuantum mai mic rămân în plată cu cuantumul cel mai avantajos. Este un principiu universal în legea pensiilor. Deci, acest bonus de 10 puncte îi dă o creștere a pensiei de 25% iar dacă nu beneficia de acest bonus și rămânea pur și simplu formula, numărul de puncte înmulțit cu VPR atât, practic cuantumul pensiei era mai mic decât cuantumul în plată. Nu îi scade pentru că primește acele bonusuri și așa ajunge la o creștere de 25%”, a susținut președintele Casei Naționale de Pensii,. 

Cele mai importante lucruri despre noua lege a pensiilor 

„Cel mai important lucru este noua formulă de calcul. Cu această nouă formulă de calcul practic înlăturăm toate inechitățile acumulate de-a lungul timpului în sistem. O altă noutate, vorbim de toate veniturile brute pe care le luăm în calcul, care în momentul de față pe legislația actuală nu se iau în calcul și mă refer în principal la acordul global, dar și celelalte premii, al 13-lea salariu. Vorbim de alte sporuri care nu aveau caracter permanent și se iau un calcul în viitoarea lege a pensiilor.

În funcție de câți copii ai scade vârsta de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil, această reducere de șase luni ajungând până la 3,5 ani. Șase luni pentru fiecare copil este reducerea maximă”, a declarat Daniel Baciu.

Prevederi din proiectul de lege a pensiilor aprobat de Guvern

Noua lege vine să corecteze inechitățile dintre cei care au muncit la fel dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială.

Dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică).

Se egalizează treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului. De la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă, conform gov.ro.

Calculul pensiilor, potrivit Art. 83

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință, adică VPR.

La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este 81 lei. 

Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. 

În situația în care unul dintre indicatorii prevăzuți la alin. (3) are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de referință se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă. (5) În situația în care indicatorii prevăzuți la alin. (3) au valori negative se păstrază ultima valoare a punctului de referință. 

În anul 2024 valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8 % și este de 2032 lei. 

Începând cu anul 2025 procentul de majorare rezultat din aplicarea prevederilor alin. (3) – (5) nu poate fi mai mare decât procentul de creștere al veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflației din anul precedent, situație în care se acordă procentul cel mai avantajos. 

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. 

Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă

+0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani;

+0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani; 

+1 punct/an începând de la 36 de ani.

De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.

Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.

În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime.

Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaș, conform proiectului aprobat de Guvern.


23 comments
  1. Buna seara,

    Dupa 39 ani de munca dintre care 2 peste limita varstei pe pensionare, in data de 2 sept. 2024 am depus dosarul de pensionare….
    Nici pana astazi, 6 nov. 2024 nu am primit decizia , ba mai mult ,mi s-a spus de la Casa de Pensii ca , in cazul profesorilor, nu s-a primit grila in urma careia sa se faca mult asteptatul calcul ……Vi se pare normal acest lucru? Daca intr-o familie nu ar fi 2 membri, ci doar unul si acela proaspat pensionar, spuneti-mi, va rog, cum ar trebui sa supravietuiasca acesta? Nu vi se pare umilitor, sau acum, ca “nu ne mai aducem contributia”, nu va mai intereseaza? Ah, nu doriti cumva si votul nostru?
    Este “o regula” ca decizia sa vina dupa 3 luni (!!!!!!!!!!!!!!!!) si abia ulterioar pensia propriu zisa…..sa sper, asadar, ca decizia va veni in decembrie si pensia in ianuarie???????…….RUSINE!!!!!!!!!

  2. As vrea sa imi clarific ce suma primeste un pensionar care are stagiu de contributivitate de aproximativ 45 de ani, pentru intervalul de vechime 25-40. Intrebarea mea este daca pentru acest interval pensionarul primeste suma cuvenita conform contributivitatii plus 81x5x(0.5+0.75+1) lei sau daca primeste exclusiv aceasta ultima valoare?
    O alta intrebare este: pentru intervalul de contributivitate 40-45 de ani se mai adauga puncte de stabilitate sau calculul se opreste la 40?
    Multumesc pentru raspuns!

  3. Revin ! Spuneți-i lui baciu că habar nu are ce pensii sunt în învățământul preuniversitar. Am lucrat 40 cu normă întreagă și 8 ani cu jumătate de normă , deci 48 și am 3700 lei, după spusele lui baciu voi avea vreo 9000 pensie ! HA! HA! HA!

  4. Buna ziua. Eu speram ca in noua grila vor intra si ORELE SUPLIMENTARE, lucrate inainte de 1989 ( si dupa) Noi atunci nu stiam – si poate ne bucuram ca eram uneori obligati sa lucram 26-28-30-ore/saptamanal. Pt aceste ore nu s-a platit contributivitate =Speram sa fie luate in calcul . Nu fac ei asemenea greseli, pt cadrele didactice. Cu bine.

  5. Am lucrat 40 de ani , prof gr I, plus încă 8 ani am lucrat cu jumatate de normă și am 3700 , de unde ați scos 6700. Rostogoloți această minciună pe la TV, lumea spune “Ce pensie barosan au profesorii și mai fac și greve”. MINȚIȚI POPORUL CU TELEVIZORUL.

  6. Personajul în cauza
    “profesor vechime 44 de ani”, nu există. Pe vremuri se dădea admitere la facultate, concurența era foarte mare ( de la 5-6 pe un loc la 20 sau mai mult pe un loc). În acord cu datele de mai sus nu erau mulți cei care reușeau din prima la facultate. Iar băieții mergeau la armata 9 luni (cei întrați la facultate) sau 1 an și jumătate cei neadmisi sau care nu s-au dus mai departe. De regulă cei care doreau să încerce din nou la examenul de admitere la facultate în următorul (ii) an/ani nu mergeau să se angajeze pe undeva ca să se poată pregăti.
    Deci, 65 (vârstă de pensionare) -44 = 21
    21 nu este o vârstă logică de absolvire a unei facultăți, pentru ca atunci facultățile aveau durata normală de la 4 ani în sus. Profesorul nostru a făcut minim 4 ani de facultate și minim 9 luni de armată, adică 5 ani.
    21-5 = 16. 16 ani ar trebui să fie vârsta la care ipoteticul profesor trebuia sa termine Liceul.
    În 1957 cred că a fost ultima generație cu liceu absolvit cu 10 clase, iar 1958 sau 1959 ultima generație care a absolvit Liceul cu 11 clase. După acești ani Liceul se încheia cu 12 clase = minim 18 ani !.
    Cei care îndeplineau condiția au acum peste 80 de ani. Acești bunici însă s-au pensionat la 60 de ani !! Iar atunci femeile se puteau pensiona la cerere la 55 de ani !
    Știrile acestea poartă denumirea “fake news”. Oamenii ăștia chiar ne cred prosti?
    Nu doresc să comentez și valoarea pensiei, că deja m-am săturat de prostii.

  7. baciu . baiat tanar și special pe deasupra. normal ca vb cu detașare despre 44 de ani de munca ..
    el la 44 deja e la pensie . specială. se intelege

  8. E vorba de universitari.
    E diferența de calibru, cum ai compara salariul lui Schumacher de la F1 cu salariul unui livrator de la curier.

  9. in preuniversitar nu sunt pensii de 4000…dar câinii latră,ursul trece …cât de curând o să aud că profesorii au pensii speciale…de fapt nu ne mai mira nimic la ce prostii citim și vedem….

  10. Minciuni sfruntate!

    Poate e vorba de vreun decan, conferențiar ceva…

    Nu cred că există profesor in preuniversitar, nici cu 45 de ani vechime, care să aibă 6500 lei pensie lunară!

  11. lasa ca și de salariile din invatamant ați spus ca vor fi de 4200 pentru debutanti .
    asteptam punerea in aplicare a OUG 57.
    pe urma mai vedem..

  12. Care profesor are acum pensie 6000 de lei? Nu va mai saturați de mâncat cacao?
    Singurii profesori cu asemenea nivel al pensiilor ar putea fi profesorii universitari care pe langa pensie mai au și alte bonusuri.
    Vechimea de 44 de ani este sărită de pe fix. Dacă devii profesor la 25 de ani ar trebui sa ai 69 de ani (frumoasă cifra nu?)…
    Proști ne mai credeți!

    1. Teoretic perioada studiilor universitare în domeniu ar fi fost considerată vechime în muncă, după legea actuală. După noua lege pe care o vor vota mâine pe repede înainte, nu știu dacă a mai rămas prevederea respectivă.

  13. Sa rad , ca sa nu plang !!!! De unde ati scos aceste pensii ??? Un profesor care a lucrat 45 ani, are o pensie de maxim 4,600 lei ! Unde este diferenta ??? Atat de multa minciuna sau nestiinta ?

    1. Puteți spune, vă rog, cât este pensia dvs? M-a zăpăcit articolul ăsta. Nu îmi imaginam că poate un profesor din preuniversitar să aibă pensia mai mare sau cât salariul meu de profesor în activitate.

  14. Dacă crește speranța de viață cu un an, crește vârsta de pensionare cu jumătate de an. Calcularea (și mărirea vârstei de pensionare, respectiv stagiului maxim de cotizare) se vor face la fiecare trei ani. Legea nu spune nimic despre ce se întâmplă dacă speranța de viață SCADE.

    Deci 44 de ani de muncă sunt așa, o poveste, în primul rând. Apoi, în al doilea rând, oameni cu stagii de cotizare diferite vor avea (teoretic) aceeași pensie, dar primită de la vârste diferite.

    Dacă am mult noroc și supraviețuiesc până atunci, pot ieși la pensie la 65 de ani (în caz că legea nu se schimbă iar până atunci) la 43 de ani de muncă. Dacă ar crește speranța de viață în intervalul rămas cu până la 10 ani (de exemplu), aș ieși la pensie (același cumul) la 70 de ani, după 48 de ani de muncă. Și nu aș câștiga mai mult ca cel care a petrecut cei 5 ani deja pensionat. Ba chiar aș lua pensie mai puțin timp, pentru că DUPĂ 70 de ani nu mai rămân prea mulți ani de trai sănătos (sau în mare parte sănătos).

    E bine de cei care apucă să iasă la pensie înainte de implementarea noii legi. Eu mai am de așteptat de la 20 de ani în sus – DACĂ, repet, DACĂ supraviețuiesc până atunci. În familia mea, oamenii se cam duc de la pe la 60+ ani.

    1. In primul rand nu sunt salarii in Educatie cu ce pensii ne aburesc.
      In al doilea rand, cum poti face simulare cu 44 de ani vechime cand multi nu au stagiu minim de cotizare.

  15. de unde scot astia 44 de ani
    65-44 = 21 ani
    21 – 4 ani fac – 4 ani liceu – 8 ani =5 ani
    deci cei care au inceput scoala de la 5 ani, o aberatie

    1. Educatoarele si invatatoarele pot pentru ca au iesit cu pedagogic la 18 ani. In rest…este doar o poveste de aburit prostii …

  16. întâi sa vedem…și la urma urmei daca inflația creste,mare scofala că ai 8200 și facturile vor fi mai mult de jumate …
    dar hai sa vedem pe hârtie și în mână …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mușamalizarea cazului de la Târgu Mureș, Școala „Romulus Guga”. Învățătoarea Mariana Alexa a primit un avertisment scris pentru abuzurile verbale repetate, zilnice, la adresa elevilor săi de 8-9 ani: „Ce-i în capul ăsta al tău, groapă de nisip? Creier în niciun caz”, „minte îngustă!”, „unul mai bătut în cap ca altul”

Învățătoarea Mariana Alexa, care a abuzat verbal elevii săi de la Școala Gimnazială „Romulus Guga din Târgu Mureș, a primit doar un avertisment scris pentru ieșirile sale, a declarat pentru…
Vezi articolul

Goana după adeverințe a profesorilor, întețită de România Educată. „Contribuția” profesorilor la activitățile extrașcolare este luată în considerare la evaluarea periodică și pentru acordarea gradațiilor de merit, prevede proiectul Legii Deca

„Contribuția” profesorilor la activitățile de educație extrașcolară este recunoscută prin luarea în considerare în cadrul evaluărilor periodice și pentru acordarea gradațiilor de merit, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, în varianta…
Vezi articolul