“Rujeola e cu noi, și în România lui 2019”, avertizează pediatrul Mihai Craiu. 212 noi cazuri de rujeolă înregistrate oficial în ultimele 3 săptămâni. Județele cele mai afectate

1.708 vizualizări
Mihai Craiu
Foto: Facebook.com / Mihai Craiu
În România au fost confirmate 212 noi cazuri de rujeolă în doar ultimele 3 săptămâni, arată datele publicate de Institutul Național de Sănătate Publică. Cele mai multe cazuri confirmate sunt în Suceava, Sălaj și Neamț. La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat cu doar o zi în urmă că Ucraina este focar epidemic de rujeolă, înregistrând singură 60% dintre cazurile raportate în primul semestru al anului 2019. Pediatrul Mihai Craiu amintește pe platforma de educație pentru sănătate “Spitalul Virtual pentru Copii” că legea actuală “prevede obligativitatea administrării unei prime doze de ROR în jurul vârstei de 9 luni”.

În România, în primele 3 săptămâni august au fost înregistrate 212 noi cazuri de rujeolă. În ultimii 3 ani, țara noastră a înregistrat 18.145 de cazuri – 92.6% dintre ei fiind nevaccinați – și 64 decese ale unor copii români care au contactat virusul rujeolos, a detaliat Mihai Craiu.

Județele și numărul de cazuri confirmate de rujeolă, în perioada 9 august – 23 august 2019:
  • Suceava: 83 de cazuri
  • Sălaj: 38
  • Neamț: 22 de cazuri
  • Teleorman: 14
  • Brașov: 12
  • București: 8
  • Ilfov: 6
  • Dolj: 6
  • Timiș: 4
  • Caraș-Severin: 4
  • Mehedinți: 3
  • Bacău: 2
  • Constanța: 2
  • Giurgiu: 2
  • Vaslui: 1
  • Haghita: 1
  • Argeș: 1
  • Mureș: 1
  • Galați: 1
  • Iași: 1

Sursa: Institutul Național de Sănătate Publică

Evoluția îngrijorătoare din România se înregistrează în contextul în care Europa se confruntă cu o creştere a cazurilor de rujeolă, iar în primul semestru din 2019 au fost înregistrate în patru focare epidemice, după cum a anunțat în urmă cu doar o zi Organizația Mondială a Sănătății: Ucraina, Rusia, Georgia, Kazahstan.

Mesajul integral al medicului pediatru Mihai Craiu, publicat pe platforma Spitalul Virtual pentru Copii:

În luna august, până acum, au fost confirmate în România încă 202 cazuri de rujeolă, [Nota Redacției: Între timp, cifrele Institutului indică un total de 212 cazuri de rujeolă confirmate în perioada 9 august – 23 august] conform Institutului Național de Sănătate Publică – http://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/rujeola-1/1234-situatia-rujeolei-in-romania-la-data-de-23-08-2019?fbclid=IwAR0KjKU_Kz5d0mvqjONG-oOfe9rWF6HJmU0t6J4WnbVoEoxqeCl0p9Vc7rY

Am trecut această cifră, alături de celelalte relevante, pentru a ușura alegerea părinților în a lua o decizie privind vaccinarea ROR, în România anului 2019:

  • 202 cazuri noi în ultimele 3 săptămâni [Nota Redacției: Între timp, cifrele Institutului indică un total de 212 cazuri de rujeolă confirmate în perioada 9 august – 23 august
  • 18 145 cazuri în total în ultimii 3 ani (92.6% dintre ei fiind nevaccinați)
  • 64 decese ale unor copii români care au contactat virusul rujeolos

De ce am revenit la acest caz ‘banal’ ce nu mai face nici măcar o știre minoră în ultimele pagini ale presei românești?

Pentru că am primit astăzi acest mesaj:

… Vă rog să mai trageți un semnal de alarmă și către colegii medici de familie să facă totuși vaccinul la 9 luni pentru că e epidemie cel puțin aici în …. doar la infecțioase mai sunt cu noi vreo 4 cazuri vă mulțumesc din suflet

Tot în mesaj, mama atașează poze și relatează ca ‘a trăit momente de coșmar… am zis că moare… stau și mă uit la el cum aproape se sfârșește pe picioare…

Mesaj de luat acasă – rujeola e cu noi, și în România lui 2019 și poate să evolueze foarte grav.

Cadrul legal ACTUAL prevede obligativitatea administrării unei prime doze de ROR în jurul vârstei de 9 luni (Danemarca a introdus, ca opțională, această primă doză chiar de la 6 luni) și a doua în jurul vârstei de 12 luni. Cât durează epidemia. Apoi se va renunța la această primă doză.

Și urmează rapelul clasic, la 5 ani, conform calendarului vaccinal național.

OrganizaȚia Mondială a SĂnĂtĂȚii: rujeolA a revenit în 4 ȚĂri unde era considerată eliminatĂ

În urmă cu doar o zi, joi, 29 august 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un apel la intensificarea vaccinării, avertizând că Europa se confruntă cu o creştere a cazurilor de rujeolă. Boala a revenit în 4 țări în care era considerată eliminată, printre care și Marea Britanie, a anunțat OMS, citată de Agerpres.

Organizația Mondială a Sănătății a informat că au fost confirmate 89.994 de cazuri de rujeolă în 48 de țări europene în primul semestru din 2019, mai mult decât dublu în comparație cu aceeaşi perioadă a anului trecut (44.175) şi deja mai multe cazuri decât în tot anul 2018 (84.462).

Günter Pfaff, preşedintele Comisiei regionale pentru verificarea eliminării rujeolei şi rubeolei, a declarat că “revenirea transmiterii rujeolei este îngrijorătoare. Dacă nu reuşim să stabilim şi să menținem o acoperire vaccinală ridicată în fiecare comunitate, copiii şi adulții vor resimți suferințe inutile, iar unii dintre aceştia vor fi condamnați la o moarte tragică“, transmite Agerpres.

Cele 4 țări în care rujeola a revenit:
  • Regatul Unit al Marii Britanii: au fost semnalate 953 de cazuri în 2018 (489 de la 1 ianuarie 2019)
  • Grecia: au fost identificate 2.193 de cazuri (28)
  • Cehia: 217 (569)
  • Albania: 1.466 (475)

Potrivit OMS, statutul ”eliminat” înseamnă absența transmiterii continue timp de 12 luni într-o zonă geografică specifică.

Kate O’Brien, directoarea departamentului de vaccinări din cadrul OMS, a declarat că “fiecare dintre aceste țări reprezintă un exemplu de acoperire vaccinală națională extrem de ridicată. Nu este vorba așadar despre țări unde sistemele (de sănătate) sunt în mod special deficiente”. “Cred că este un semnal de alarmă pentru lumea întreagă: nu este suficient să se ajungă la o acoperire națională ridicată, trebuie făcut acest lucru în fiecare comunitate şi în fiecare familie“, a subliniat aceasta, citată de Agerpres.

Ce este rujeola

“Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă, 1 are nevoie de spitalizare”, se arată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.

Specialiștii avertizează că pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar) boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli.

Rujeola se transmite de obicei prin contact direct sau pe calea aerului și duce la infecții ale căilor respiratorii, afectând apoi întregul organism, scrie Agerpres.

În Europa, cea mai mare parte a persoanelor afectate au vârsta de sub 19 ani (60% dintre cazuri).

În primul semestru din 2019, 78% dintre cazuri au fost înregistrate în patru focare epidemice:

  • Kazahstan,
  • Georgia,
  • Rusia
  • Ucraina, aceasta din urmă concentrând singură 60% dintre cazuri.

Rujeola a fost declarată eliminată în 35 dintre 53 de țări din regiune. În 2017, numărul acestora era 37.

Rujeola este epidemică în 12 țări, printre care Franța şi Germania, state în care vaccinarea va deveni obligatorie începând din martie 2020.

Austria şi Elveția au îndeplinit statutul de boală ”eliminată” după ce au ”demonstrat întreruperea transmiterii continue timp de cel puțin 36 de luni”.

Nu există un tratament curativ al rujeolei, dar poate fi prevenită prin administrarea a două doze de vaccin, potrivit OMS, care a evaluat la peste 20 de milioane numărul deceselor evitate la nivel global în perioada 2000-2016 datorită vaccinării.

La nivel mondial, numărul cazurilor semnalate a crescut de trei ori în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2018 (129.239) şi primele şapte luni ale acestui an (364.808).Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Republica Democratică Congo, Madagascar şi Ucraina. Statele Unite au inventariat, la rândul său, cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din ultimii 25 de ani, mai notează agenția de presă.

OMS atrage, însă, atenția că la nivel global este raportat mai puțin de un caz din 10, ceea ce înseamnă că amploarea epidemiei este cu mult mai mare. Agenția specializată a ONU din domeniul sănătății consideră că în realitate există circa 6,7 milioane de decese în fiecare an legate de rujeolă, a declarat O’Brien.

Rujeola înregistrează o revenire în aproape toate regiunile globului din cauza accesului deficitar la servicii medicale sau a neîncrederii în vaccinuri. Cu toate acestea, până în 2016, incidența acestei boli a înregistrat un regres.

În țările occidentale, ”anti-vacciniştii” susțin că există o legătură între vaccinul pentru combaterea rujeolei şi autism. OMS a demontat în numeroase rânduri această teorie, bazată pe un studiu falsificat, potrivit AFP, relatează Agerpres.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Competențele digitale ale elevilor și profesorilor, dezvoltarea gândirii critice și a capacității de a face față pericolelor online să devină priorități pentru sistemele europene de educație – Consiliul UE

Dezvoltarea alfabetizării digitale și media, gândirea critică și competențele de rezolvare a problemelor sunt esențiale și ar trebui să constituie o prioritate pentru sistemele de educație, potrivit concluziilor adoptate de…
Vezi articolul

Mircea Dumitru, vicepreședinte CNATDCU, despre cum Ministerul Educației i-a scăpat de răspunderea plagiatelor pe conducătorii de doctorat: Consiliul CNATDCU nu a fost consultat, nici eu. Probabil că au fost consultați alți specialiști

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, CNATDCU, „nu a fost consultat, nici eu nu am avut știință de formularea acestui regulament. Probabil că au fost consultați…
Vezi articolul

Copiii atacați online sau ce facem în caz de Cyber-Mobbing. Sfatul expertului către tineri: nu trimiteți fotografii personale cu tentă sexuală nici măcar prietenului sau prietenei – Deutsche Welle

“Aproape fiecare act de hărțuire care are loc în școli continuă apoi pe Internet”, avertizează Birgit Kimmel, pedagog și coordonatoare a inițiativei europene Klicksafe. Ce pot face părinții, ca să…
Vezi articolul